Hipertensiunea creste la nivel global

Potrivit unui studiu nou, numarul de persoane care sufera de hipertensiune, la nivel mondial, aproape ca s-a dublat in ultimii 40 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In acelasi timp, oamenii de stiinta sustin ca in Statele Unite ale Americii si in alte tari dezvoltate se inregistreaza cel mai scazut nivel mediu al tensiunii arteriale.

Hipertensiunea reprezinta principalul factor de risc pentru accidente vasculare cerebrale si boli cardiace, care provoaca in fiecare an aproape 7,5 milioane de decese la nivel mondial. Cele mai multe decese se inregistreaza in tarile dezvoltate”, sustine autorul studiului, Majid Ezzati, profesor la Imperial College London (Colegiul Imperial din Londra), din Marea Britanie. „La nivel mondial, tensiunea arteriala mare nu mai este o problema in Occident sau in tarile dezvoltate. Este o problema in cele mai sarace tari si a locuitorilor acestora”, a adaugat Ezzati.

Numarul persoanelor care sufera de tensiune arteriala crescuta (hipertensiune) a crescut de la 594 de milioane, in 1975, la peste un miliard in 2015, din cauza unor factori precum cresterea populatiei globale si a numarului persoanelor in varsta, au mai precizat autorii studiului.

Cea mai mare crestere a cazurilor de hipertensiune arteriala s-a inregistrat in tarile cu venituri mici si medii din Asia de Sud-Est, precum Bangladesh si Nepal si in tarile africane sub-sahariene, precum Etiopia si Malawi.

Hipertensiunea ramane o problema serioasa si in unele tari din Insulele din Pacific si in unele state din Europa Centrala si de Est, precum Romania, Slovenia si Lituania.

Pe de alta parte, in Statele Unite ale Americii si in alte tari dezvoltate, inclusiv Australia, Canada, Germania, Japonia si Suedia, se inregistreaza o scadere semnificativa a cazurilor de hipertensiune. In 2015, Australia, Canada, Marea Britanie, Peru, Singapore, Coreea de Sud si Statele Unite au raportat cel mai mic numar de persoane adulte cu hipertensiune, mai exact potrivit studiului, aproximativ una din opt femei si unul din cinci barbati.

Studiul "a aratat si ca obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) de reducere a prevalentei hipertensiunii cu 25% pana in 2025 este putin probabil sa fie atins fara politici eficiente care sa permita locuitorilor din tarile sarace sa urmeze regimuri alimentare mai sanatoase, in special sa reduca consumul de sare si preturile legumelor si fructelor, precum si imbunatatirea depistarii afectiunii si tratamentului pe baza medicamentelor de scadere a tensiunii arteriale", a concluzionat Ezzati intr-un comunicat al revistei.

Creste si numarul deceselor asociate cu hipertensiunea

Un alt studiu amplu recent sustine ca, pe masura ce numarul persoanelor care sufera de tensiune arteriala mare ori de tensiune arteriala normal inalta creste la nivel mondial, creste si numarul deceselor asociate cu aceasta "boala care omoara incet, dar sigur", pe care specialistii o numesc "silent killer", adica un ucigas lent si tacut. 

O analiza internationala a aproape 9 milioane de persoane arata ca incidenta tensiunii arteriale crescute (hipertensiune) si a tensiunii arteriale normal inalte (prehipertensiune) a crescut vertiginos intre anii 1990 si 2015.

"La nivel mondial, aproximativ 900 de milioane de persoane sufera de hipertensiune si aproape 3,5 miliarde de tensiune arteriala normal inalta, care nu are aceeasi definitie ca hipertensiunea", sustine autorul studiului, Christopher Murray. Acesta conduce Institute for Health Metrics and Evaluation (Institutul de Evaluare si Masurare a Sanatatii) al Universitatii Washington din Seattle. "Tensiunea arteriala reprezinta principala cauza de deces prematur si dizabilitate la nivel mondial", a spus Murray.

Care sunt componentele tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala este alcatuita din doua componente. Primul, numit presiune sistolica, masoara presiunea exercitata asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta. Al doilea, presiunea diastolica, masoara presiunea exercitata asupra peretilor arteriali intre doua contractii ale inimii. Tensiunea arteriala se exprima in milimetrii coloana de mercur (mm Hg).

Autorii studiului sustin ca si tensiunea arteriala sistolica care se incadreaza in limitele considerate normale, mai mica de 120/80 mm Hg, potrivit Asociatiei Americane a Inimii, poate creste riscul de infarct sau accident vascular cerebral. Tensiunea arteriala sistolica intre 110 si 115 mm Hg a fost considerata ridicata, iar cea mai mare sau egala cu 140 mm Hg a fost considerata tensiune arteriala crescuta.

Care este definitia hipertensiunii, potrivit specialistilor

Potrivit co-autorului studiului, dr. Gregory Roth, cercetatorii au ales sa analizeze tensiunile arteriale intre 110 si 115 mm Hg, cu mult sub cele ce definesc tensiunea arteriala crescuta, pentru ca de la aceste valori apare riscul de hipertensiune. "Definitia hipertensiunii este presiunea sistolica mai mare de 140 mm Hg. Cu toate acestea, exista dovezi potrivit carora riscul de tensiune arteriala normal inalta apare dupa 115 mm Hg", spune Roth, profesor asistent de cardiologie la Universitatea Washington din Seattle.

In schimb, nu exista dovezi care sa sugereze ca persoanele cu tensiunea arteriala intre 115 si 140 mm Hg ar trebui sa ia medicamente pentru scaderea acesteia. Exista alte modalitati pentru a controla tensiunea arteriala, inclusiv alegerile sanatoase in materie de stil de viata si mentinerea unei greutati normale, spune Roth.

Ce factori influenteaza tensiunea arteriala

Murray a precizat ca unii dintre factorii care conduc la cresterea hipertensiunii la nivel mondial sunt regimurile alimentare nesanatoase si obezitatea. In plus, in tarile dezvoltate, oamenii traiesc in orase si fac mult mai putin sport. De asemenea, populatia globului este imbatranita, iar tensiunea arteriala creste deseori odata cu varsta, a mai explicat Murray. "Hipertensiunea afecteaza un numar considerabil de persoane, aflat in continua crestere. Si totusi, preventia este eficienta prin schimbarea stilului de viata si prin terapii medicale de diverse tipuri care contribuie la gestionarea tensiunii arteriale", a spus acesta.

Este posibil ca numarul persoanelor cu tensiune sistolica intre 110 si 115 mm Hg sa continue sa creasca, au mai adaugat autorii studiului.

Un specialist in cardiologie a subliniat faptul ca nu se trece de la o zi la alta de la tensiune arteriala normala la hipertensiune. "In general, se crede ca exista un prag intre tensiunea arteriala normala si hipertensiune, dar nu este adevarat", sustine dr. Mark Creager. Acesta conduce Heart and Vascular Center (Centrul Cardiologic si Vascular) al Centrului Medical Dartmouth-Hitchcock din Lebanon, N.H. "Exista o crestere graduala a riscurilor asociate cu tensiunea arteriala care incepe de la o valoare cu mult sub 140 mm Hg. Chiar si persoanele cu tensiunea arteriala mai mica decat 140 mm Hg trebuie sa tina cont de riscurile crescute", a explicat Creager.

Date despre studiul amplu

Pentru studiu, cercetatorii au revizuit 844 de studii din 154 de tari. Studiile au fost publicate intre 1980 si 2015 si au inclus aproape 8,7 milioane de persoane. 

Pe parcursul acestei perioade, rata anuala a mortalitatii a crescut de la 136 la 145 pentru fiecare 100.000 de persoane care aveau presiunea sistolica intre cel putin 110 si 115 mm Hg. Cercetatorii au descoperit ca in randul persoanelor cu presiune sistolica mai mare sau egala cu 140 mm Hg, rata anuala a mortalitatii a crescut de la 98 la 106 pentru fiecare 100.000 de persoane. Majoritatea deceselor asociate cu tensiunea arteriala au fost provocate de boli cardiace (5 milioane), hemoragii cerebrale (2 milioane) si accident vascular cerebral (1,5 milioane).

Potrivit studiului, cinci tari, respectiv Statele Unite, China, India, Indonezia si Rusia, au raportat peste 50% dintre cazurile de tensiune arteriala normal inalta si hipertensiune.

Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea este un alt nume pentru tensiunea arteriala crescuta. Ea poate duce la complicatii grave si iti creste riscul de boli de inima, de accident vascular cerebral si de deces.

Tensiunea (sau presiunea sangelui) este forta exercitata de sange asupra peretilor vaselor noastre de sange. Presiunea depinde de munca depusa de inima si de rezistenta vaselor de sange.

Ghidurile medicale definesc hipertensiunea ca fiind tensiunea arteriala mai mare de 130/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg), potrivit recomandarilor emise de Asociatia Americana a Inimii (AHA) in noiembrie 2017.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Cauza hipertensiunii este adeseori necunoscuta. In jur de 1 la 20 de cazuri de hipertensiune este efectul unei afectiuni sau medicatiei. Boala cronica renala este o cauza frecventa a hipertensiunii arteriale, deoarece rinichii nu filtreaza si nu elimina lichidele. Excesul de lichid duce la hipertensiune.

Factorii de risc in hipertensiune

Exista un numar mare de factori de risc care iti cresc sansele sa ai hipertensiune arteriala:

  • Varsta - hipertensiunea este mai intalnita la persoanele de peste 60 de ani.
  • Etnia - unele grupuri etnice sunt mai predispuse sa aiba un diagnostic de hipertensiune.
  • Greutatea si conformatia - faptul ca o persoana este obeza sau supraponderala este un factor de risc esential.
  • Consumul de alcool si fumatul - marile cantitati de alcool consumate pot creste tensiunea arteriala a unei persoane, la fel cum si fumatul creste tensiunea.
  • Sexul - riscul de-a lungul vietii este acelasi pentru barbati si femei, insa trebuie sa retinem ca barbatii sunt mai predispusi la hipertensiune la o varsta mai mica.
  • Afectiunile preexistente: o boala cardiovasculara, diabetul, boala cronica renala si valorile mari ale colesterolului pot duce la hipertensiune, mai ales pe masura ce persoana inainteaza in varsta.

Alti factori care contribuie la hipertensiune:

  • inactivitatea fizica
  • o dieta bogata in sare, asociata cu alimentele grase si cu cele procesate
  • o dieta saraca in potasiu
  • consumul de alcool si fumatul
  • anumite afectiuni si medicamente
  • un istoric familial de hipertensiune
  • stresul din viata de zi cu zi, care nu este tinut sub control.
[{ads-hipertensiune-second}]

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0