Hipertensiunea afecteaza viata sexuala: ce provocari apar la femei si la barbati

Medicamentele prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale au multe efecte adverse, iar unul dintre aspectele de care trebuie să ținem cont este faptul că medicația poate afecta viață sexuală a pacienților, indiferent de gen.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, tensiunea arterială mare nu are semne sau simptome, impactul pe care îl are asupra vieții sexuale a pacientului poate fi destul de evident. Și, adeseori, hipertensiunea arterială poate afecta satisfacția sexuală.

Complicații hipertensiune: viața sexuală a bărbaților

Dacă ai tensiune mare și ești bărbat, este important să tratezi această afecțiune și să mergi la medic la controale regulate pentru că, în timp, hipertensiunea arterială deteriorează căptușeala vaselor de sânge și face că arterele să se întărească și să se îngusteze. Această problemă, numită ateroscleroză, limitează circulația sângelui, ceea ce înseamnă că și prin penis circulă un volum mai mic de sânge.

Pentru unii bărbați hipertensivi, fluxul sangvin scăzut duce la probleme precum dificultatea obținerii unei erecții și menținerea acesteia. Aceasă problemă poartă numele de disfuncție erectilă și este destul de des întâlnită.

Totodată, hipertensiunea arterială intervine și în alte aspecte ale vieții sexuale a bărbatului: ejacularea este afectată și dorința sexuală este redusă. Uneori, medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială au efecte similare la pacienții de sex masculin.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este nevoie de sfatul medicului pentru a trata hipertensiunea și a menține viața sexuală

Efectele nedorite se propagă și la nivel mintal, pentru că dacă un pacient are un singur episod de disfuncție erectilă, acesta îi poate provoca anxietate. Teama că neplăcerile erectile pot să apară din nou i-ar putea face pe bărbați să evite sexul și astfel este afectată relația cu partenera de cuplu.

Așadar, dacă ești bărbat și suferi de hipertensiune ori ai bănuieli că tensiunea arterială este mare, cere sfatul medicului despre aspectele care te îngrijorează, mai ales dacă îți afectează viață sexuală. Medicul este în măsură să pună un diagnostic și să îți recomande un tratament medicamentos pentru controlul hipertensiunii, care să nu îți afecteze viața sexuală

Efecte adverse ale medicamentelor prescrise pentru hipertensiunea arterială

La bărbați, medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială pot cauza disfuncție sexuală (un efect advers foarte cunoscut). Printre aceste medicamente se află:

Diureticele

Diureticele pot să reducă fluxul sangvin către penis, iar astfel pacientului îi este dificil să mențină erecția.

Beta-blocantele

În special beta-blocantele din generațiile mai vechi sunt asociate în mod frecvent cu disfuncția sexuală la bărbați.

Este important ca bărbații să ia medicamentele exact așa cum le-au fost prescrise. Dacă, totuși, apar aceste efecte adverse, este bine că pacienții să discute cu medicul curant despre alte medicamente care le pot fi recomandate, astfel încât să aibă mai puține efecte nedorite.

Complicații hipertensiune: viața sexuală a femeilor

Efectul pe care hipertensiunea arterială îl are asupra vieții sexuale a femeilor nu este pe deplin înțeles, însă specialiștii spun că este, totuși, posibil, ca tensiunea mare să afecteze și acest aspect al vieții pacientelor.

La fel ca în cazul penisului, hipertensiunea arterială poate reduce fluxul sangvin către vagin, iar pentru unele femei, această complicație duce la o scădere a dorinței sexuale (scade libidoul) sau la o scădere a excitației sexuale, duce la uscăciune vaginală sau la dificultatea de a avea orgasm. Partea bună este că, dacă se îmbunătățesc anumite aspecte (o mai bună lubrifiere a zonei intime cu ajutorul unor produse farmaceutice și îmbunătățirea excitației sexuale), această problemă poate fi diminuată.

La nivel mintal, femeile se pot confrunta și ele cu anxietatea și cu probleme apărute în relație, din cauza disfuncției sexuale. De aceea, pacientele hipertensive care întâmpină dificultăți în a avea o viață sexuală normală din cauza afecțiunii sunt sfătuite să ceară sfatul medicului curant.

Scăderea libidoului și lipsa interesului față de sex, probleme întâlnite la femeile hipertensive

Femeile cu diagnostic de hipertensiune arterială pot avea libidoul scăzut și un interes mai scăzut pentru raportul sexual, în special dacă afecțiunea contribuie și la stările de oboseală. Astfel, dacă volumul de sânge care circulă către vagin este redus, această problemă poate să afecteze și modul în care corpul femeii răspunde înainte de sex și în timpul actului sexual, de aceea e bine să se ceară îndrumarea medicului.

Starea generală de sănătate poate contracara problemele sexuale

Un stil de viață sănătos poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți viața sexuală. Opțiunile pentru un stil de viață sănătos:

Nu fuma

Ai auzit de multe ori că fumatul nu este un obicei sănătos, iar dacă ești hipertensiv cu atât mai mult se recomandă să renunți la acest viciu. Unele persoane se pot lăsa brusc, în timp ce altele au nevoie de o perioadă de adaptare. La farmacie există o serie de produse care să facă mai ușoară tranziția de la viața de fumător la cea de nefumător, așa că poți căuta o soluție împreună cu farmacistul.

Mănâncă alimente sănătoase

Una dintre cele mai mari provocări când e vorba de o viață mai sănătoasă este alimentația dezechilibrată. Dacă în trecut n-ai pus mare preț pe ce și cât mănânci, dacă suferi de hipertensiune e bine să știi că alimentele îți pot fi prietene sau dușmane. O alimentație cu mai multe legume, fructe, leguminoase te ajută să îți gestionezi hipertensiunea, în timp ce o dietă plină de grăsimi saturate și sare strică echilibrul corpului și te menține în starea de boală.

Limitează cantitatea de alcool pe care o consumi

Dacă nu bei alcool, este foarte bine, dar dacă obișnuiești să bei, nu depăși un pahar pe zi în cazul în care ești hipertensiv.

Nu uita de activitatea fizică

Mișcarea contează și dacă ești sănătos, și dacă ești hipertensiv. Se recomandă ca un adult să aibă măcar 25 de minute de activitate fizică zilnic, în funcție de program și de posibilități: gimnastică în casă, mers pe jos, mers pe bicicletă, grădinărit, înot și orice alte forme de mișcare.

Scapă de kilogramele în plus

Un corp sănătos și în formă îți poate spori nu doar starea de sănătate, ci și încrederea în sine și te poate ajuta să te simți mai atractiv, ceea ce ți-ar putea îmbunătăți și viața sexuală.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Society of Cardiology - How to treat high blood pressure without ruining your sex life
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/how-to-treat-high-blood-pressure-without-ruining-your-sex-life
Mayo Clinic – High blood pressure and sex: Overcome the challenges
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure-and-sex/art-20044209

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0