Cele mai bune suplimente pentru hipertensiune

În cazul în care ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, cere sfatul medicului în privința suplimentelor nutritive pe care le poți lua pentru a contribui la reducerea valorilor tensionale.

Multe persoane se confruntă cu hipertensiunea, o problemă de sănătate care, dacă este lăsată netratată, poate duce la evenimente cardiovasculare cu potențial fatalal precum accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Deși alimentația sănătoasă, cu mai puțină sare și grăsimi, activitatea fizică regulată și renunțarea la fumat sunt cele mai indicate tactici care ajută la scăderea tensiunii arteriale, unele suplimente de pe piață te pot ajuta, de asemenea, să-ți atingi scopul. Reține, însă, că e important ca mai întâi medicul să-ți dea acordul de a le administra, mai ales dacă te afli în tratament cu diverse medicamente. 

Multe persoane se confruntă cu hipertensiunea, o problemă de sănătate care, dacă este lăsată netratată, poate duce la evenimente cardiovasculare cu potențial fatalal precum accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși alimentația sănătoasă, cu mai puțină sare și grăsimi, activitatea fizică regulată și renunțarea la fumat sunt cele mai indicate tactici care ajută la scăderea tensiunii arteriale, unele suplimente de pe piață te pot ajuta, de asemenea, să-ți atingi scopul. Reține, însă, că e important ca mai întâi medicul să-ți dea acordul de a le administra, mai ales dacă te afli în tratament cu diverse medicamente. 

Ce să iei în calcul dacă suferi de hipertensiune?

  • alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele, tărâțele de psyllium și tărâțele de grâu
  • unele minerale, cum ar fi magneziul, calciul și potasiul
  • suplimentele ori produsele care pot dilata vasele de sânge (sunt vasodilatatoare), cum ar fi coenzima Q10, L-arginina sau capsulele cu usturoi
  • acizii grași Omega 3, care se găsesc în peștele gras, dozele mari de suplimente cu ulei de pește ori ulei de alge sau dozele mari de suplimente pe bază de ulei de in

Suplimente alimentare care ar putea fi utile în hipertensiune

Unele studii indică potențialul anumitor suplimente alimentare de a combate hipertensiunea, însă oamenii de știință afirmă că este nevoie de cercetări mai amănunțite pentru a stabili beneficiile clare ale acestora în ceea ce privește scăderea valorilor tensiunii arteriale.

Acizii grași Omega 3 (prin intermediul suplimentelor cu ulei de pește sau ulei de alge)

Acești acizi grași esențiali ajută organismul să îmbunătățească tonusul sistemului cardiovascular și se găsesc în pește gras (hering, macrou, somon etc.), semințe de in și de chia, nuci. Cum nu toată lumea consumă regulat aceste alimente, suplimentele pot fi de mai mare folos.

Omega 3, spun studiile, reprezintă un ingredient promițător pentru scăderea tensiunii arteriale. Mai precis, o analiză din literatură de specialitate a concluzionat că suplimentele pe baza de Omega 3 pot reduce ușor tensiunea arterială.
Suplimentele cu ulei de ficat de cod, de exemplu, pot reduce factorii de risc cardiometabolici, pot proteja de moartea subită cardiacă și pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

În suplimente, acizii grași Omega 3 se găsesc în cele cu ulei de pește (caută produse cu ulei de pește de mare adâncime, certificate), precum și în cele cu ulei de alge, sub formă de capsule sau sub formă lichidă. Cere sfatul medicului pentru a afla dacă este în regulă să iei astfel de suplimente, ca să nu existe interacțiuni cu eventualele medicamente pe care le iei regulat.

Coenzima Q10

Cunoscută și sub numele de ubiquinonă sau ubiquinol, coenzima Q10 este un antioxidant care ajută celulele corpului să producă energie. În cadrul unei analize care a inclus mai multe studii clinice, coenzima Q10 a redus presiunea diastolică a sângelui cu până la 10 mmHg, iar tensiunea sistolică cu până la 17 mmHg. 

Un alt studiu a arătat că, atunci când este adăugată la medicamentele antihipertensive convenționale, coenzima Q10 prezintă o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și a tensiunii arteriale diastolice. Această substanță este considerată sigură și poate fi administrată sub formă de capsule.

L-arginina

L-arginina este un aminoacid care poate scădea nivelul tensiunii arteriale atunci când este luat ca supliment. O analiză a altor șapte meta-analize care au cuprins 4676 de persoane a demonstrat că suplimentele cu L-arginină au redus semnificativ tensiunea arterială totală la persoanele cu niveluri ridicate, precum și tensiunea arterială diastolică la femeile însărcinate cu niveluri ridicate. În plus, revizuirea a constatat că suplimentele de L-arginină au îmbunătățit semnificativ funcția vaselor de sânge și fluxul sangvin.

Potasiul și magneziul

Potasiul este un mineral care ajută la contracararea efectelor sodiului în ce privește tensiunea arterială. În plus, potasiul ajută la scăderea presiunii exercitate pe pereții arterelor. Unele cercetări susțin că suplimentele cu potasiu pot fi folosite ca remediu în hipertensiune (de altfel, sarea de potasiu poate fi recomandată de medic în dieta hipertensivilor pentru scăderea tensiunii arteriale mari).

Totodată, magneziul este un mineral folosit de corp pentru a regla funcționarea celulelor. O analiză a unor studii a arătat că suplimentele cu magneziu ar putea avea un efect mic asupra tensiunii arteriale, chiar dacă alte studii au avut rezultate neconcludente.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este asociat cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate , inclusiv niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale. O revizuire a 24 de studii a arătat că administrarea de suplimente de ceai verde sau consumul de ceai verde timp de 3-16 săptămâni a redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu și fără niveluri ridicate.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii mai ample, pe termen lung. Dacă se consumă ceai verde pe termen lung, e bine să se țină seama de faptul că această băutură conține cofeină, de aceea, persoanele care suferă de insomnii, de exemplu, ar trebui să bea ceai verde doar în cursul dimineții.

Ghimbirul

Unele cercetări sugerează că suplimentele cu doze mari de ghimbir pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale crescute. O revizuire a șase studii a constatat că, atunci când au fost luate în doze de 3 grame sau mai mult pe zi, timp de aproximativ 8 săptămâni, suplimentele cu ghimbir au redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu vârste de 50 de ani sau mai tinere.

Un alt studiu de dimensiuni reduse, de 12 săptămâni, care a inclus 37 de persoane cu sindrom metabolic - un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă – administrarea a două grame de pudră de ghimbir pe zi a scăzut semnificativ nivelurile tensiunii arteriale, trigliceridelor și zahărului din sânge, în comparație cu un placebo.

Nu lua suplimente fără acordul medicului

Cum spuneam, înainte de a include oricare dintre aceste suplimente în programul tău de gestionarea a hipertensiunii, asigură-te că medicul îți dă acordul pentru a ți le administra. Nu uita că unele suplimente pot să interacționeze cu medicamentele, ducând la apariția unor efecte adverse.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26039623/
Studiul „Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials”, apărut în 2015 în Journal of Hypertension, 33(8):1509-20. doi: 10.1097/HJH.0000000000000611, autori: Binia Aristea et al.
NCBI - Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021928/
Studiul „Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses”, apărut în J Chiropr Med. 2016 Sep; 15(3): 184–189, doi: 10.1016/j.jcm.2016.06.002, autor: Marc P. McRae
Pub Med - Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30972845/
Studiul „Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials”, apărut în Phytother Res. 2019 Jun;33(6):1639-1647. doi: 10.1002/ptr.6362, autori: Hossein Hasani et al.
NCBI - Effect of green tea supplementation on blood pressure
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7015560/
Studiul „Effect of green tea supplementation on blood pressure”, apărut în Medicine (Baltimore). 2020 Feb; 99(6): e19047, doi: 10.1097/MD.0000000000019047, autori: Renfan Xu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0