8 lucruri pe care doar cei cu hipertensiune le inteleg

Ca pacient diagnosticat cu hipertensiune arterială, cel mai probabil știi că această problemă de sănătate poate avea numeroase complicații. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția în direcția acelor lucruri pe care doar persoanele hipertensive le înțeleg cel mai bine în privința tensiunii arteriale mărite.

Tensiunea arterială este forța pe care sângele o exercită pe pereții arterelor prin care circulă, iar atunci când această forță este prea mare, vorbim despre hipertensiune arterială, care poate provoca numeroase complicații.

Hipetensiunea arterială este considerată un ucigaș tăcut, pentru că de cele mai multe ori nu dă semnale de avertizare, dar dacă este lăsată netratată sau necontrolată, poate cauza multe probleme de sănătate, inclusiv unele fatale. Printre acestea se numără insuficiența cardiacă, pierderea vederii, bolile renale, precum și accidentul vascular cerebral, un eveniment cu potențial fatal.

Hipertensiunea trebuie gestionată zi de zi

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, probabil știi deja de la medicul curant că poți avea parte de numeroase complicații, pe lângă cele menționate aici. Iată 8 lucruri pe care doar persoanele hipertensive le înțeleg cel mai bine în privința afecțiunii lor:

1. Știi că hipertensiunea afectează mai mult decât vasele de sânge și provoacă multe daune în organism

Pe măsură ce tensiunea arterială crește, toate vasele de sânge din corp sunt deteriorate. Hipertensiunea poate duce, deci, la complicații precum apariția accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, insuficienței cardiace, insuficienței renale, demenței, impotenței și dificultăților de mers, din cauza bolii arteriale periferice.

2. Știi că hipertensiunea nu are simptome evidente

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică, dar persoana afectată poate să nu simtă că ar fi ceva în neregulă cu ea. Dacă, de exemplu, pacienții cu poliartrită reumatoidă nu își iau medicamentele, vor simți durere la nivelul articulațiilor, așa că de regulă sunt complianți la tratamentul prescris de medic. Dar cei cu hipertensiune nu se confruntă cu niciun fel de simptom evident, așa că, de multe ori, pacienții fac greșeala de a opri tratamentul.

3. Știi cât de mult contează vârsta pentru apariția hipertensiunii

Unul dintre factorii de risc legați de probabilitatea de a dezvolta hipertensiune este vârsta. Și acum probabil că știi că, pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială este mai mare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

4. Știi că fumatul nu te ajută cu nimic

Ai aflat deja de la medicul tău că fumatul provoacă îngustarea vaselor de sânge, ceea ce duce la o tensiune arterială și mai mare. De asemenea, fumatul reduce conținutul de oxigen al sângelui, astfel încât inima trebuie să pompeze mai mult pentru a compensa această lipsă, cauzând o creștere în presiunea sângelui.

5. Știi că alcoolul trebuie evitat

Consumul de alcool este un factor de risc pentru cei cu hipertensiune, iar tu ai deja această informație prețioasă. Persoanele care consumă alcool în mod regulat au o tensiune sistolică mai mare decât cele care nu beau alcool, potrivit cercetătorilor.

6. Știi că nu trebuie să te întinzi des după solniță

Consumul mare de sare și de alimente sărate este un alt factor de risc pentru hipertensiune. Cercetătorii spun că țările în care oamenii nu consumă multă sare înregistrează valori mai mici ale tensiunii arteriale. Medicul ți-a spus deja că, pentru a-ți menține inima sănătoasă, e esențial să nu mai consumi sare în exces și nici alimente foarte sărate și poate că ți-a recomandat înlocuitorii de sare sau sarea de potasiu.

7. Știi ce trebuie să faci pentru a-ți reduce valorile tensiunii arteriale

Din momentul în care medicul te-a diagnosticat cu hipertensiune arterială, te-a încurajat să faci anumite schimbări în stilul tău de viață, și, dacă ai respectat indicațiile acestuia, schimbările făcute te-au ajutat să reduci valorile. Modificările în stilul de viață țin de faptul că trebuie să crești intervalul de timp dedicat activității fizice, să slăbești, să reduci consumul de sare din alimentație, să renunți complet la alcool sau să reduci la minimum consumul și să adopți o dietă echilibrată, cu mai multe legume, fructe, leguminoase și cereale integrale.

8. Știi cât de importante sunt medicamentele antihipertensive

Ai aflat în timp că, dacă tensiunea ta arterială ajunge la valori foarte mari sau dacă aceste schimbări pe care le-ai făcut în stilul tău de viață nu au reușit să reducă suficient de mult tensiunea arterială, medicul îți prescrie cel mai probabil unele medicamente pentru a trata hipertensiunea. Aceste medicamente sunt importante, deoarece controlează tensiunea arterială și reduc riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Cum să îți scazi riscul de a dezvolta hipertensiune?

Există șanse de a nu dezvolta hipertensiune odată cu înaintarea în vârstă? Dacă ai antecedente familiale de hipertensiune arterială, mai ales dacă ambii părinți sunt hipertensivi, este probabil să dezvolți și tu la un moment dat în viață. Însă apariția hipertensiunii poate fi întârziată iar valorile tensionale pot fi scăzute dacă ești atent la stilul de viață. Iată ce să iei în calcul pentru a-ți reduce riscul de a deveni hipertensiv:

Slăbește dacă ești supraponderal

Supragreutatea, adică doar câteva kilograme în plus și obezitatea, adică multe kilograme în plus, cresc riscul pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv pentru hipertensiune. Dacă te afli într-una dintre aceste situații și nu știi cum să slăbești, cere sfatul medicului de familie.

Limitează consumul de alcool

Pentru a-ți păstra o stare bună de sănătate, un bărbat adult obișnuit poate bea cel mult două porții de alcool pe zi, iar o femeie sau un bărbat mai mic de statură și mai slab, doar jumătate din această cantitate. O porție de alcool diferă în funcție de ce anume bei: o porție de bere înseamnă 330 ml, o porție de vin, 150 ml, iar o porție de băuturi spirtoase, 40 ml.

Crește timpul destinat activităților fizice 

Obiectivul este să ajungi să faci cam 25 de minute de mișcare moderată pe zi. Mișcare moderată înseamnă mers pe jos repede sau mers cu bicicleta fără să te forțezi, gimnastică în casă, grădinărit etc.

Mănâncă alimente hrănitoare

O dietă bună pentru corp și minte include multe legume și fructe, alături de cantități moderate de produse din cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă, grăsimi sănătoase (nuci, alune, avocado, ulei de măsline, pește).

Utilizează doar o cantitate moderată de sare

Unele alimente au deja sare în mod natural. Încearcă să nu pui multă sare în mâncarea pe care o prepari acsă și evită să cumperi alimente foarte sărate (chipsuri, covrigei, brânzeturi foarte sărate, semipreparate etc.).

Nu te apuca de fumat sau renunță la fumat

Fumatul produce multe daune în corp, dar dacă fumezi de mulți ani, îți poate fi greu să te lași. Cere ajutorul medicului, care îți poate recomanda și tratament medicamentos care să te ajute în demersul tău.

Află ce valori tensionale ai

Mergi la medicul de familie să îți măsoare tensiunea arterială cel puțin o dată pe an.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Family Physician – Living with Hypertension
https://www.aafp.org/afp/1998/0301/p1019.html
American Heart Association – The Facts About High Blood Pressure 
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0