Splenomegalia, complicatie a hepatitei C

Hepatita de tip C este o afectiune virala a ficatului, care se declanseaza in urma infectarii cu virusul hepatic C. Transmiterea virusului hepatic C se face prin contactul direct cu sangele unui bolnav de hepatita C.

Acest tip de hepatita poate sa evolueze fara sa fie diagnosticata timpuriu intrucat are simptome inselatoare, care fie sunt ignorate, fie sunt puse pe seama unor afectiuni minore. Netratata corespunzator insa, hepatita C poate declansa ciroza, o complicatie care cauzeaza daune ireversibile ficatului si care poate fi chiar fatala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primele faze ale hepatitei C, ficatul are suficiente celule sanatoase pentru a isi indeplini functiile. In timp insa, celulele sanatoase mor si sunt inlocuite de cele afectate de virusul hepatic, asa ca ficatul nu mai reuseste sa faca fata propriilor atributii.

Odata cu cronicizarea hepatitei C ori cu instalarea cirozei, pot aparea o serie de complicatii, dintre care unele la nivelul splinei.

Splenomegalia la pacientii cu hepatita C

Splina este localizata sub coaste, in partea stanga a abdomenului, orientata usor catre spate. Splina este un organ care face parte din sistemul limfatic si functioneaza precum o retea de drenaj care apara organismul de infectii. Celulele albe produse in splina ataca bacteriile, elimina tesuturile moarte si agentii externi.

Splenomegalia este afectiunea care determina cresterea in volum si in greutate a splinei. Rolul splinei in organism este de a filtra sangele pentru a distruge celulele imbatranite. Totodata, intrucat produce globulele albe, care au un rol important in prevenirea si tratarea infectiilor aparute in organism, splina este importanta atunci cand vine vorba despre imbolnavire.

Greutatea ideala a splinei este de 150 de grame, insa in caz de splenomegalie aceasta depaseste 500 de grame si poate ajunge chiar si la 1.000 de grame, in situatii extreme.

 

 

Simptomele splenomegaliei

Splenomegalia nu are simptome specifice, insa in unele cazuri poate aparea durerea abdominala vaga, insotita de balonare.

Din cauza cresterii volumului splinei pot aparea o serie de simptome asociate precum:

  • Febra
  • Paloarea fetei
  • Slabiciune
  • Oboseala
  • Scadere in greutate

Tratament splenomegalie

Medicul gastroenterolog care se ocupa cu tratarea hepatitei C de care suferi este cel care depisteaza, in general, si splina marita. Acesta va descoperi splenomegalia fie prin palpare, fie prin analize de sange, ecografie ori computer tomograf.

Medicul va recomanda un tratament medicamentos pentru tratarea splenomegaliei, astfel incat interventia chirurgicala sa fie evitata. In cazurile severe, splina este indepartata pe cale chirurgicala.  

Medicii recomanda evitarea activitatilor solicitante in caz de splina marita intrucat acestea pot cauza ruptura de splina, care determina pierderea unei cantitati mari de sange si poate deveni mortala.

Splenomegalia netratata poate cauza aparitia multor complicatii asa ca trebuie tratata imediat ce este depistata.

Pacientii a caror splina este indepartata pe cale chirurgicala trebuie sa acorde o mai mare atentie prevenirii unor afectiuni intrucat lipsa splinei creste vulnerabilitatea organismului in fata bacteriilor si virusurilor. De multe ori, acesti pacienti sunt sfatuiti sa faca o serie de vaccinuri pentru reducerea riscului de imbolnavire. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0