Terapia intraarticulara si terapia topica in gonartroza

Artroza reprezinta o forma des intalnita de artrita, care poate afecta de multe ori genunchii. In primele stadii, simptomele gonartrozei sunt usoare, insa pana in stadiul al patrulea, pacientul s-ar putea sa aiba nevoie de interventie chirurgicala.

Exista mai multe tipuri de terapii care pot fi incercate, in functie de stadiul gonartrozei, asa ca astazi ne indreptam atentia in directia terapiei topice si in a celei intraarticulare.

Corticoizi intraarticulari

Sunt utili mai ales daca exista sinovita si reactie inflamatorie. Administrarea lor este cu atat mai indicata cu cat artrocenteza in sine (evacuarea lichidului) are efect benefic.

Administrarile repetate, insa, accentueaza condrorezorbtia si determina alterari suplimentare ale cartilajului articular. Mecanismul exact prin care corticoizii actioneaza nu se cunoaste, dar s-a demonstrat ca in culturile de sinoviocite provenite din articulatiile artrozice, acestia inhiba sinteza de interleukine de tip 1 sau IL-1 si TNF (factorul de necroza tumorala). Din aceste motive, terapia intraarticulara cu corticoizi trebuie limitata la 3-4 administrari pe an.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pentru utilizare intraarticulara, se folosesc anumite preparate cortizonice (betametazona, triamcinolon), iar tratamentul trebuie urmat de repaus timp de 24 de ore.

Hialuronatul

Se stie ca in articulatiile artrozice, concentratia si dimensiunile hialuronatului sunt reduse. De aceea, administrarea intraarticulara a acidului hialuronic sau a derivatilor sai este justificata, studiile clinice aratand o reducere semnificativa  a durerilor in cazul gonartrozei.

In toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice sau cu plasma imbogatita cu trombocite (PRR) si factori de regenerare, care au rolul de a lubrifia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau la 2 luni in caz de PRP - abreviere de la platelet-rich plasma (plasma bogata in plachete sangvine, numite si trombocite).

Terapia topica

Capsaicina, administrata sub forma de crema, inhiba eliberarea de substanta P la nivelul terminatiilor nervoase si poate diminua durerea articulara din artroza. Metil-salicilatii pot fi administrati si topic.

Medicul tau curant iti poate prescrie o crema sau un unguent cu capsaicina daca ai artroza la genunchi sau la maini, mai ales daca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) topice s-au dovedit a fi ineficiente in calmarea durerii.

Crema cu capsaicina, aplicata local, functioneaza prin blocarea nervilor periferici care transmit semnalele de durere in zona tratata. Va trebui sa folosesti produsele cu capsaicina o perioada, pana vei vedea ca au un efect asupra durerii de genunchi.

Ar trebui sa observi o calmaer a durerii in primele 2 saptamani de folosire a cremei, insa poate sa dureze chiar si o luna pentru ca tratamentul local sa fie pe deplin eficient.

Aplica o cantitate de crema cu capsaicina cam de dimensiunea unui bob de mazare, pe articulatiile genunchilor, de pana la 4 ori pe zi, dar nu prea des (o data la 4 ore este in regula). Nu folosi cremele si unguentele cu capsaicina pe pielea crapata sau inflamata si spala-ti mainile intotdeauna cu apa si sapun dupa aplicarea medicamentului.

 

Este posibil sa observi o senzatie ca de arsura pe piele, dupa ce ai aplicat crema cu capsaicina pe genunchi. Nu trebuie sa te ingrijorezi, iar pe masura ce vei folosi produsul, se va intampla mai rar sa ai aceasta senzatie.

Despre infiltratiile (injectiile) intraarticulare

Campanie DOC-Time RMN

In unele cazuri, medicul iti poate recomanda injectii cu steroizi. Acestia sunt un tip de medicamente care contine versiuni sintetice ale hormonului numit cortizol si sunt uneori folositi pentru a trata afectiuni musculo-scheletale.

Unii pacienti cu gonartroza pot incerca injectiile cu steroizi in articulatie, cand alte tratamente nu au functionat.

Injectia/infiltratia se va face direct in zona afectata. Pacientului i se poate face un anestezic local, pentru a amorti aria si pentru a reduce durerea. Retine ca injectiile cu corticosteroizi ofera o calmare a durerii pe termen scurt. Daca aceste injectii sunt folositoare, pacientului i se vor face 3 infiltratii in aceeasi zona, la un interval de cel putin 3-6 luni intre ele.

Infiltratiile cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite)

Acest tip de terapie  presupune plasma bogata in plachete sangvine. Acest tratament poate fi recomandat de medic, pentru a trata artroza la genunchi. PRP reprezinta plasma sangelui, care contine cantitati concentrate de trombocite, pe care corpul pacientului le foloseste pentru a repara tesuturile distruse din articulatia genunchiului.

Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite accelereaza procesul de vindecare la unii pacienti.

In ce consta procedura? Medicul va lua o mostra de sange de la pacientul cu gonartroza si o va aseza intr-un aparat special. Acest aparat separa trombocitele din sange, astfel incat acestea sa poata fi extrase din mostra respectiva si sa poata fi injectate apoi in articulatiile afectate. Procedura dureaza, de obicei, aproximativ 15 minute. Daca ai intrebari legate de procedura, nu ezita sa discuti cu medicul tau.

Tratamentele intraarticulare cu PRP si PRF

Suspensiile de trombocite denumite Plasmă bogată în trombocite (PRP) se aseamana cu  concentratul de trombocite utilizat în medicina transfuzională, dar exista mai multe tehnologii; unele dintre ele nu mai sunt suspensii de trombocite, ci biomateriale solide pe bază de fibrină numite fibrină bogată în trombocite (PRF).

În tehnicile PRP, sângele este colectat cu anticoagulant și apoi centrifugat, în timp ce în tehnicile PRF, sângele este colectat fără anticoagulant și imediat centrifugat 
Atât trombocitele, cât și fibrina sunt implicate în procesele naturale de vindecare ale corpului, iar PRP și PRF conțin ambele un număr mai mare de trombocite decât în ​​mod normal pentru o acțiune de vindecare îmbunătățită. Dar există câteva diferențe importante între cele două produse, începând cu modul în care sunt procesate

PRP este procesat la o viteză mai mare


Pentru a face atât PRP, cât și PRF, proba de sânge este rotită cu o viteză mare, permițând componentelor mai grele ale sângelui să se scufunde în partea de jos a recipientului, în timp ce trombocitele mai ușoare și plasma rămân în partea de sus. Acest proces facilitează extragerea numai a trombocitelor și a plasmei - sau PRP.

PRF este procesat cu o viteză mai mică. Ca urmare, produsul finit mai păstrează unele celule albe din sânge, celule stem și, desigur, fibrină. Aceasta înseamnă că există mai mulți factori de vindecare purtători în PRF - în special, factori asociați cu trombocitele, fibrina și celulele stem. Viteza mai mică are, de asemenea, potențialul de a provoca mai puține daune celulelor individuale, ceea ce este deosebit de important atunci când se recoltează celule stem pentru vindecare.

PRF are de obicei un număr mai mare de trombocite


Acest lucru vă poate surprinde, având în vedere numele celor două produse. Dar, deoarece PRP este filat mai repede, multe dintre trombocite pot ajunge să fie lăsate în afara produsului final. Numărul de trombocite va fi în continuare mai mare decât ceea ce se găsește în mod normal în sângele dumneavoastră - în general de 3-5 ori mai mare.

Cu toate acestea, viteza mai mică asociată cu producția de PRF poate permite și mai multor trombocite să rămână în soluția finală. Asta înseamnă că poate fi o sursă și mai bogată de trombocite.

Timpul de eliberare este diferit


Producția de PRP utilizează un anticoagulant pentru a preveni coagularea probei de sânge în timp ce este procesată. În producția de PRF, fibrina (o componentă a cheagurilor) este lăsată să se formeze. Produsul final PRF formează un fel de schelă sau matrice care permite eliberarea trombocitelor mai lent odată ce sunt injectate.

De fapt, aceasta este una dintre cele mai mari diferențe în ceea ce privește modul în care este utilizat fiecare produs: PRP eliberează mai multe trombocite și factori de creștere mai rapid, în timp ce PRF eliberează trombocitele și factorii de creștere mai lent după injectare.

În ceea ce privește produsele de fibrină bogată în leucocite și trombocite (L-PRF), inclusiv cheaguri L-PRF și fibrinogen lichid, concentratele de trombocite sunt obținute prin centrifugarea unei probe de sânge întreg, eliminarea globulelor roșii și concentrarea componentelor care urmează să fie utilizate, cum ar fi precum fibrina, trombocitele, factorii de creștere, leucocitele și alte citokine și proteine ​​circulante [13]. Prin presarea cheagurilor de L-PRF se poate obține și un exudat, bogat în proteine ​​plasmatice precum fibronectina, vitronectina și trombospondina-1. Aceste proteine ​​plasmatice au un rol important în adeziunea și migrarea celulelor în cheagul de fibrină și pot îmbunătăți în continuare etapele incipiente ale vindecării leziunilor.

În comparație cu cheagurile L-PRF, un concentrat lichid de trombocite, leucocite, proteine ​​plasmatice și fibrinogen poate fi produs prin centrifugare mai scurtă a sângelui. Acest produs, numit fibrinogen lichid, este colectat înainte de coagulare și poate fi utilizat pentru administrarea locală a factorilor de creștere similari cheagurilor de fibrină. Cu toate acestea, în comparație cu cheagurile L-PRF, fibrinogenul lichid a fost mai puțin studiat și caracterizat în ceea ce privește cantitatea de diferiți factori de creștere. 


Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/treatment/
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/diagnosis-treatment/drc-20351930
  • Platelet Rich Fibrin (PRF) and Its Related Products: Biomolecular Characterization of the Liquid Fibrinogen, 2020, Giorgio Serafini, Mariangela Lopreiato, Marco Lollobrigida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0