Un stil de viata mai putin sedentar ar putea invinge osteoporoza? [studiu]

Oamenii de stiinta de la University of Strathclyde exploreaza in cadrul unei noi cercetari efectele pe care perioadele prelungite de sedentarism le au asupra osteoporozei si potentialul impact pe care comportamentul mai putin sedentar il are asupra varstnicilor.

Cercetatorii si-au propus sa investigheze daca perioadele extinse de stat, intr-un mediu controlat, de laborator, duc sau nu la o sporire a pierderii densitatii osoase si daca renuntarea la comportamentul sedentar are sau nu efectul opus.

Expertii au decis sa isi extinda cercetarile anterioare pe aceasta tema, care au demonstrat ca un comportament sedentar prelungit ar putea avea un efect advers asupra densitatii mineral-osoase a soldului la femei.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Rezultatele pe care le vor obtine academicienii vor avea potentialul de a informa si de a modela viitoarele politici publice de sanatate, scrie medicalxpress.com, si viitoarele recomandari in ceea ce priveste activitatea fizica a pacientilor, cu scopul de a imbunatati sanatatea oaselor.

Dr. Alexandra Mavroeidi, lector la Strathclyde's School of Psychological Sciences & Health, conduce acest studiu, la care participa si cercetatori de la alte universitati. "Comportamentul ce implica sedentarismul prelungit este o problema majora a sanatatii publice, insa rolul lui specific in relatie cu pierderea densitatii osoase si cu osteoporoza nu este cunoscut.", a declarat dr. Alexandra Mavroeidi.

"Stim ca in medii extreme, cum este odihna totala la pat, scaderea densitatii osoase este foarte mare. In viata de zi cu zi, perioadele lungi de nemiscare cum este exemplul anterior sunt rare. Cu toate acestea, stilurile de viata sedentare sunt un lucru comun in societatea moderna, tinand cont de transportul public, de locul de munca si de timpul liber. Studiile au aratat ca un comportament sedentar pe parcursul zilei ajunge chiar si pana la 6-8 ore pe zi, iar acest interval creste pana la 8-10 ore la adultii varstnici. Noi am fost primii care au aratat ca acest tip de comportament ar putea avea un efect advers asupra densitatii mineral-osoase a soldurilor la femei.", a explicat Alexandra Mavroeidi.

Cercetatoarea si colegii sai de la alte universitati incearca acum sa testeze aceasta ipoteza si sa vada daca perioadele prelungite de stat (intr-un mediu controlat de laborator) au un efect acut imediat asupra metabolismului oaselor in cazul adultilor varstnici. De asemenea, oamenii de stiinta incearca sa examineze si efectele pe termen scurt, adica pe o perioada de 5 zile, asupra adultilor sedentari sanatosi, incercand sa reduca timpul in care acestia stau degeaba si introducand mici "reprize" de activitate, de stat in picioare.

Studiul acesta va folosi informatiile si mostrele de sange care au fost deja colectate de cercetatori in cadrul unor studii anterioare despre sedentarism, insa nu au fost si analizate. Daca teoria sau conceptul pe care studiul si-a propus sa o/il testeze identifica un efect semnificativ al sedentarismului asupra metabolismului oaselor, incurajarea oamenilor sa isi ia pauze mai dese si sa nu mai stea jos atat de multe ore ar putea fi o metoda simpla si posibila, de a preveni osteoporoza ulterior, la varste mai inaintate.

Cercetarea aceasta va incerca sa arate impactul pe care il au perioadele prelungite de sedentarism asupra metabolismului oaselor noastre, cat si beneficiile pe care le are faptul ca "distrugem" comportamentul sedentar, prin pauze mai dese de activitate fizica. Aceste lucruri ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai multe despre mecanismele din spatele osteoporozei si sa le ofere o mai buna intelegere a relatiei dintre stilul de viata si sanatatea oaselor.

Ce este osteoporoza?

Aceasta este o afectiune osoasa, care face ca oasele sa devina mai fragile, mai slabe si sa se fractureze cu usurinta. In general, osteoporoza afecteaza femeile in varsta, insa preventia ei incepe de la varste mai fragede.

Pierderea densitatii osoase reprezinta cantitatea de minerale, cum ar fi calciul pe care corpul tau o absoarbe din oase. Scaderea densitatii mineral-osoase se poate intampla din mai multe cauze: fie nu iti iei suficient calciu din alimentele pe care le mananci (sau din suplimente nutritive), fie ai trecut de varsta menopauzei (scaderea densitatii osoase se accelereaza dupa menopauza si poate duce la oase fragile).

Osteoporoza simptome

Este posibil sa nu ai niciun fel de simptom, pana in momentul in care iti fracturezi un os. Fracturile pot sa apara in orice os din organism, insa cel mai adesea, ele apar la nivelul soldului, incheieturii mainii si coloanei (vertebrelor).

Medicul tau iti poate sugera sa faci o osteodensitometrie (un test pentru determinarea densitatii minerale osoase) daca ai peste 65 de ani ori daca ai sub 65 de ani si ai factorii de risc pentru osteoporoza.


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "Could a less sedentary lifestyle help to beat osteoporosis?", publicat de https://medicalxpress.com/news/2019-01-sedentary-lifestyle-osteoporosis.html;
  • Office on Women's Health - https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/osteoporosis 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0