Recunoasterea durerii cauzate de gonartroza

Durerea articulara este de departe cel mai important simptom al bolii artrozice. Ea are urmatoarele caracteristici: este principala cauza de durere cronica la varstnici, este mai evidenta la femei, are intensitate variabila, in functie de pragul individual, este meteodependenta (frigul, umezeala o accentueaza).

Clasic, durerea cauzata de gonartroza apare si se intensifica la efort si se amelioreaza in repaus, dar aproximativ 30% dintre pacienti au si dureri nocturne sau de repaus. Nu exista o corelatie intre intensitatea durerii de genunchi si severitatea modificarilor radiologice la nivelul articulatiei genunchiului.

Cartilajul articular, principala structura afectata de procesul artrozic, nu este inervat, dar la aparitia durerii din artroza contribuie mai multi factori:

Factori mecanici: Afectarea formei articulatiilor, prezenta osteofitelor, distructiile articulare determina aparitia unor forte anormale care, aplicate unor structuri de vecinatate (capsula, ligamente etc.), bogat inervate, determina durere.

Factori ososi: Microfracturile osului subcondral, aparute in urma scaderii rezistentei si a cresterii presiunii de la acest nivel, provoaca durere articulara. La acestea se adauga obstructia fluxului venos, mecanism incriminat in aparitia durerilor nocturne.

Factori sinoviali: Usoara inflamatie sinoviala, la care se adauga bursita, entesita, contribuie la durere.

Factori musculari: Contractura musculara reflexa, intr-o prima etapa si atrofiile musculare, in etapele tardive contribuie si ele la durerea articulara.

Recomandările Experților DOC

Totusi modalitatile de evaluare a durerii cauzate de gonartroza sunt relativ greu de realizat, avand in vedere componenta subiectiva pe care aceasta boala o presupune.

Durerea in gonartroza

Simptomele de la nivelul genunchiului pot varia, in functie de cauza problemei. Cel mai comun simptom al gonartrozei (numita si osteoartrita la nivelul genunchiului) este durerea din zona articulatiei genunchiului. Durerea poate fi surda, ascutita, constanta sau intermitenta (apare si dispare, in functie de momentul zilei). Durerea poate varia de la durere usoara, pana la una agonizanta, greu de suportat.

Durerea de genunchi se poate dezvolta treptat (lent) si se poate agrava in timp cel mai adesea. Ori, din contra, la unii pacienti, durerea de genunchi poate avea un debut subit. Durerea si redoarea (intepenirea) genunchiului dimineata, dupa ce pacientul a stat jos sau dupa o perioada mai lunga de repaus (daca pacientul s-a odihnit, de exemplu) sunt cele mai comune semne.

In timp, simptomele dureroase ale gonartrozei pot sa apara din ce in ce mai frecvent, inclusiv in timpul repausului sau in timpul noptii (dureri nocturne). Durerea articulara si redoarea (rigiditatea) genunchiului dupa ce pacientul sta jos sau dupa repausul prelungit se calmeaza, de regula, in mai putin de 30 de minute.

Manifestarile gonartrozei

Pe langa durerea de genunchi, pacientii cu gonartroza se mai confrunta si cu alte simptome (manifestari). Miscarile pe care pacientii cu gonartroza le pot face cu genunchii pot fi limitate. Medicul poate auzi sunete (crepitatii) ca de "macinare" sau ca de trosnire la nivelul genunchiului si poate observa slabiciune musculara.

Umflarea, "blocarea" sau intepenirea genunchiului sunt simptome problematice. Aceste dizabilitati, asociate in principal cu durerea articulara, sunt manifestate de regula prin dificultatea aparuta in timpul mersului, cand pacientul urca scarile, cand face unele treburi casnice si cand sta in picioare si au un impact psihologic negativ, pentru ca toate aceste manifestari ale gonartrozei pot duce la o calitate scazuta a vietii, arata studiile.

Cum descriu pacientii durerea de genunchi

Alte simptome pe care le au pacientii cu gonartroza pot fi descrise de acestia astfel: au senzatia ca genunchii cedeaza, deoarece muschii din zona afectata sunt din ce in ce mai slabiti sau din cauza ca structura articulatiei este mai putin stabila; pacientii au senzatia ca genunchiul nu se mai misca la fel de liber sau atat de bine cum ar fi fost normal; se observa ca genunchii au devenit mai "indoiti", picioarele au o pozitie incorecta din cauza ca articulatia genunchiului este afectata; muschii din apropierea articulatiei genunchiului arata mai subtiati, mai firavi.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Chiar daca este un lucru neobisnuit, unii pacienti au o durere de genunchi atat de puternica, incat ii trezeste in timpul noptii. Acest lucru se intampla doar in cazul artrozei severe.

Unii pacienti descopera ca modificarile sau schimbarile aparute in conditiile meteorologice (schimbarile vremii), in special presiunea atmosferica scazuta si zilele cu multa umezeala, fac ca durerea si redoarea (intepenirea) genunchilor sa se agraveze.

 

 

Bibliografie:

Studiul "Knee Osteoarthritis: A Primer.", publicat in 2017 in The Permanente journal, autori: Michelle J Lespasio, Nicolas S Piuzzi, M Elaine Husni, George F Muschler, AJ Guarino, Michael A Mont.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0