Optiuni de tratament non-medicamentos pentru gonartroza: Electroterapia

Mijloacele non-medicamentoase de recuperare adresate pacientilor cu gonartroza sunt reprezentate de electroterapie. Cu ajutorul curentilor de frecventa joasa, este ameliorata durerea, simptomul invalidant pentru care pacientul se prezinta la medic.

Cum actioneaza curentii

Curentii de frecventa joasa determina o senzatie de furnicatura placuta la nivelul zonei unde au fost aplicati electrozii. Acestia actioneaza prin scaderea tensiunii din fibrele nervoase care transmit durerea si prin scaderea susceptibilitatii receptorilor de durere si, astfel, determina ameliorarea durerii artrozice si cresterea pragului de toleranta la durere.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
Din categoria curentilor de joasa frecventa fac parte: curentii diadinamici (CDD), curentul Trabert, Stimularea Nervoasa Electrica Transcutanata (TENS). Curentul interferential (CIF), curent de medie frecventa, poate fi, de asemenea, folosit cu succes in ameliorarea durerilor articulare secundare gonartrozei.
 
Undele scurte fac parte din categoria curentilor de inalta frecventa, sunt extrem de eficiente in ameliorarea simptomelor artrozei de genunchi prin efectul lor terapeutic: analgezic, de relaxare musculara si antispastic.
In plus electroterapia poate fi inglobata la recomandarea unui medic specialist reumatolog sau medic specialist recuperare medicala intr-o procedura cu alte terapii fizice pentru maxim de eficientizare, contribuind la eliminarea durerii mai rapid.
 

Electroterapia combinata cu TECAR 

 

Terapia Tecar Diatermic (TDD) și electroterapia sunt două tehnici de terapie fizică care pot fi utilizate în tratamentul artrozei. Acestea pot fi combinate în anumite cazuri pentru a maximiza beneficiile terapeutice.

Terapia Tecar este o terapie fizică care utilizează energie electromagnetică pentru a încălzi țesuturile profunde ale corpului. Această terapie poate ajuta la creșterea fluxului de sânge, la îmbunătățirea circulației, la reducerea inflamației și la accelerarea procesului de vindecare.

Combinația dintre Tecar și electroterapie poate fi benefică pentru tratamentul artrozei. Prin utilizarea acestor tehnici împreună, se poate îmbunătăți fluxul de sânge și circulația, se pot reduce inflamația și durerea, precum și se poate stimula procesul de vindecare.

 

Electroterapia combinata cu DECAR 

Electroterapia și DECAR (Decompresarea Articulatiei) sunt două tehnici de tratament utilizate în mod obișnuit pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului asociate cu artroza. Electroterapia poate fi combinată cu DECAR pentru a maximiza beneficiile terapeutice pentru pacient.

DECAR este o metodă de terapie manuală care implică aplicarea unei presiuni constante asupra unei articulații afectate, în timp ce aceasta este într-o poziție de tracțiune. Această tehnică poate ajuta la creșterea spațiului articular și la îmbunătățirea mișcării articulare.

Combinația electroterapiei cu DECAR poate scadea durerea de articulatii și a disconfortului asociate cu artroza prin reducerea inflamației, îmbunătățirea circulației și a fluxului limfatic, precum și prin creșterea spațiului articular și a mișcării articulare. 

Contraindincatii pentru electroterapie

Electroterapia este contraindicata atunci cand pacientul prezinta: boala cardiovasculara decompensata, neoplazie, anumite afectiuni dermatologice, implant metalic (in functie de localizare), tuberculoza activa, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicata in timpul menstruatiilor si in sarcina.

 

 

Ce spun studiile despre electroterapie

Potrivit unui studiu din 2015, curentul interferential (CIF) este singurul tratament semnificativ de eficient in termeni ce tin de intensitatea durerii si de modificarea scorului de durere, cand aceasta metoda a fost comparata cu tratamentele aplicate grupului de control. Intre timp, curentul interferential (CIF) a avut cea mai mare probabilitate de a fi cea mai buna optiune din cadrul celor 6 metode de tratament incluse in meta-analiza, in privinta calmarii durerii la pacientii cu gonatroza. Cu toate acestea, dovezile au fost limitate, din cauza unui numar mic de studii incluse in meta-analiza.

Ce beneficii are electroterapia pentru pacientii cu gonartroza/osteoartrita

In cazul in care cauti o alternativa la tratamentul medicamentos, poti incerca electroterapia, pentru ca are numeroase beneficii in privinta reducerii durerii. Stimularea nervilor sau neuromodulatia reprezinta o alternativa la medicamente, folosita pentru a trata durerea in cazul unor forme de artrita, asa cum este si osteoartrita. Este vorba de folosirea electricitatii pentru a reduce senzatiile de durere. Pentru unii pacienti, tratamentele de tipul neuromodulatiei pot calma durerea, avand riscuri minime.

Campanie DOC-Time RMN
Stimularea Nervoasa Electrica Transcutanata (TENS) - ajuta in cazul durerii acute (pe termen scurt) si in cazul durerii cronice (pe termen lung). S-a demonstrat ca TENS calmeaza durerea in cazul artrozei si reduce nevoia de a lua medicamente antialgice. O analiza din 2015 a concluzionat ca TENS reduce intensitatea durerii.

Stimularea electrica pulsata (PES) - Cercetarile stiintifice au rezultate mixte in privinta acestei metode de electroterapie. O analiza din 2013 publicata in "Osteoarthritis and Cartilage" a gasit cateva studii in care PES a calmat durerea in cazul gonartrozei si a redus nevoia ca pacientii sa ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), insa aceste studii nu au fost bine concepute.

Electrostimularea neuromusculara (NMES) - Unele studii arata ca NMES poate ajuta la echilibrarea slabiciunii musculare, o caracteristica a pacientilor cu gonartroza. Un studiu mic din 2012, publicat in "Journal of Orthopaedic Research" a aratat ca rezistenta cvadricepsilor s-a imbunatatit la pacientii cu gonartroza dupa ce acestia au folosit electrostimularea neuromusculara pe o perioada de 8 saptamani.

Curentul interferential (IFC) - Cercetarile arata ca acest curent interferential este mai bun decat metodele placebo in calmarea durerii pacientilor cu gonartroza. Mai mult, acest tip de curent a avut rezultate mai bune decat alte tehnici de stimulare electrica a nervilor.

Neurostimularea interactiva noninvaziva (NIN) - In cadrul unui mic studiu preliminar din 2008, publicat in "Journal of Alternative and Complementary Medicine", pacientii cu gonartroza au descris o senzatie redusa de durere dupa ce au folosit neurostimularea interactiva noninvaziva.

Stimularea prin electroterapie a maduvei spinarii - O analiza din 2014, publicata in "Pain Physician" a tras concluzia ca stimularea electrica a maduvei spinarii poate fi eficienta pentru tratarea durerii cronice a trunchiului si a membrelor, in cazul durerii lombare, durerii de picioare si durerii cu care pacientul se confrunta dupa o interventie chirurgicala la spate.

 

Electroterapia este asadar, o tehnică non-invazivă care utilizează impulsuri electrice pentru a stimula mușchii și nervii din zona afectată.

Această terapie poate ajuta atat la reducerea inflamației, îmbunătățirea circulației și a fluxului limfatic,dar  și la creșterea producției de endorfine - substanțe naturale care ajută la reducerea durerii.

Daca suferi de dureri articulare, aboneaza-te la News Letterul DOC sau programeaza-te chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici la un medic specialist reumatolog sau medic specialist recuperare medicala care iti pot recomanda cea mai potrivita terapie pentru a-ti inlatura durerea de articulatii cat mai repede si eficient.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Electrical stimulation for pain relief in knee osteoarthritis: systematic review and network meta-analysis.", publicat in 2015 in Osteoarthritis and Cartilage, autori: Zeng C, Li H, Yang T, Deng ZH, Yang Y, Zhang Y, Lei GH. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25497083)
  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/other-therapies/electrical-stimulation-knee.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0