Optiuni de tratament non-medicamentos pentru gonartroza: Electroterapia

Mijloacele non-medicamentoase de recuperare adresate pacientilor cu gonartroza sunt reprezentate de electroterapie. Cu ajutorul curentilor de frecventa joasa, este ameliorata durerea, simptomul invalidant pentru care pacientul se prezinta la medic.

Cum actioneaza curentii

Curentii de frecventa joasa determina o senzatie de furnicatura placuta la nivelul zonei unde au fost aplicati electrozii. Acestia actioneaza prin scaderea tensiunii din fibrele nervoase care transmit durerea si prin scaderea susceptibilitatii receptorilor de durere si, astfel, determina ameliorarea durerii artrozice si cresterea pragului de toleranta la durere.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
Din categoria curentilor de joasa frecventa fac parte: curentii diadinamici (CDD), curentul Trabert, Stimularea Nervoasa Electrica Transcutanata (TENS). Curentul interferential (CIF), curent de medie frecventa, poate fi, de asemenea, folosit cu succes in ameliorarea durerilor articulare secundare gonartrozei.
 
Undele scurte fac parte din categoria curentilor de inalta frecventa, sunt extrem de eficiente in ameliorarea simptomelor artrozei de genunchi prin efectul lor terapeutic: analgezic, de relaxare musculara si antispastic.

Contraindincatii pentru electroterapie

Electroterapia este contraindicata atunci cand pacientul prezinta: boala cardiovasculara decompensata, neoplazie, anumite afectiuni dermatologice, implant metalic (in functie de localizare), tuberculoza activa, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicata in timpul menstruatiilor si in sarcina.

 

 

Ce spun studiile despre electroterapie

Potrivit unui studiu din 2015, curentul interferential (CIF) este singurul tratament semnificativ de eficient in termeni ce tin de intensitatea durerii si de modificarea scorului de durere, cand aceasta metoda a fost comparata cu tratamentele aplicate grupului de control. Intre timp, curentul interferential (CIF) a avut cea mai mare probabilitate de a fi cea mai buna optiune din cadrul celor 6 metode de tratament incluse in meta-analiza, in privinta calmarii durerii la pacientii cu gonatroza. Cu toate acestea, dovezile au fost limitate, din cauza unui numar mic de studii incluse in meta-analiza.

Ce beneficii are electroterapia pentru pacientii cu gonartroza/osteoartrita

In cazul in care cauti o alternativa la tratamentul medicamentos, poti incerca electroterapia, pentru ca are numeroase beneficii in privinta reducerii durerii. Stimularea nervilor sau neuromodulatia reprezinta o alternativa la medicamente, folosita pentru a trata durerea in cazul unor forme de artrita, asa cum este si osteoartrita. Este vorba de folosirea electricitatii pentru a reduce senzatiile de durere. Pentru unii pacienti, tratamentele de tipul neuromodulatiei pot calma durerea, avand riscuri minime.

Campanie DOC-Time RMN
Stimularea Nervoasa Electrica Transcutanata (TENS) - ajuta in cazul durerii acute (pe termen scurt) si in cazul durerii cronice (pe termen lung). S-a demonstrat ca TENS calmeaza durerea in cazul artrozei si reduce nevoia de a lua medicamente antialgice. O analiza din 2015 a concluzionat ca TENS reduce intensitatea durerii.

Stimularea electrica pulsata (PES) - Cercetarile stiintifice au rezultate mixte in privinta acestei metode de electroterapie. O analiza din 2013 publicata in "Osteoarthritis and Cartilage" a gasit cateva studii in care PES a calmat durerea in cazul gonartrozei si a redus nevoia ca pacientii sa ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), insa aceste studii nu au fost bine concepute.

Electrostimularea neuromusculara (NMES) - Unele studii arata ca NMES poate ajuta la echilibrarea slabiciunii musculare, o caracteristica a pacientilor cu gonartroza. Un studiu mic din 2012, publicat in "Journal of Orthopaedic Research" a aratat ca rezistenta cvadricepsilor s-a imbunatatit la pacientii cu gonartroza dupa ce acestia au folosit electrostimularea neuromusculara pe o perioada de 8 saptamani.

Curentul interferential (IFC) - Cercetarile arata ca acest curent interferential este mai bun decat metodele placebo in calmarea durerii pacientilor cu gonartroza. Mai mult, acest tip de curent a avut rezultate mai bune decat alte tehnici de stimulare electrica a nervilor.

Neurostimularea interactiva noninvaziva (NIN) - In cadrul unui mic studiu preliminar din 2008, publicat in "Journal of Alternative and Complementary Medicine", pacientii cu gonartroza au descris o senzatie redusa de durere dupa ce au folosit neurostimularea interactiva noninvaziva.

Stimularea prin electroterapie a maduvei spinarii - O analiza din 2014, publicata in "Pain Physician" a tras concluzia ca stimularea electrica a maduvei spinarii poate fi eficienta pentru tratarea durerii cronice a trunchiului si a membrelor, in cazul durerii lombare, durerii de picioare si durerii cu care pacientul se confrunta dupa o interventie chirurgicala la spate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Electrical stimulation for pain relief in knee osteoarthritis: systematic review and network meta-analysis.", publicat in 2015 in Osteoarthritis and Cartilage, autori: Zeng C, Li H, Yang T, Deng ZH, Yang Y, Zhang Y, Lei GH. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25497083)
  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/other-therapies/electrical-stimulation-knee.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0