Operatia la sold sau genunchi creste riscul de atac de cord

Operatia de inlocuire de sold sau cea de inlocuire de genunchi in cazul persoanelor care sufera de osteoartrita (un alt nume folosit pentru artroza) creste riscul ca acesti pacienti sa sufere un infarct miocardic.

Pacientii care sufera de artroza (osteoartrita, care la randul ei este un tip de artrita) si care sunt supusi unei interventii chirurgicale de inlocuire totala a genunchiului sau a soldului ar putea avea un risc mai mare pe termen scurt de a suferi un atac de cord, potrivit unei cercetari din 2015.

Studiul, care a fost publicat in jurnalul "Artrita si Reumatologie" (Arthritis & Rheumatology), scoate la iveala ca acesti pacienti ar putea avea, totodata, un risc mai mare, pe termen lung, de tromboembolismul venos, scrie medicalnewstoday.com.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Artroza (osteoartrita), cunoscuta si drept boala degenerativa a articulatiilor, afecteaza atat persoanele de peste 25 de ani, cat si pe cele de peste 65 de ani. In prezent, nu exista un leac pentru artroza (fie ca ne referim la gonartroza, fie la coxartroza). Desi simptomele majoritatii pacientilor cu o forma de artroza pot fi tratate cu ajutorul unor metode non-invazive, cum ar fi controlul greutatii, fizioterapia si medicatia, cazurile mai grave de artroza ar putea avea nevoie de inlocuirea totala a articulatiei afectate, procedura cunoscuta ca artroplastie.

Potrivit autorilor acestui studiu, condus de Yuqing Zhang, profesor de medicina si de epidemiologie la Boston University School of Medicine, studiile din trecut au constatat ca aproape 1,8 milioane de proceduri de artroplastie au fost realizate la nivel mondial in fiecare an, iar dintre acestea, majoritatea sunt operatii de inlocuire totala a genunchiului sau a soldului.

Desi procedura s-a dovedit ca a redus durerea si ca a imbunatatit calitatea vietii pacientilor cu artroza, profesorul Zang si colegii sai spun ca impactul artroplastiei asupra sanatatii sistemului cardiovascular ramane neclar.

Cercetarile recente au indicat ca artroplastia imbunatateste sanatatea inimii in cazul pacientilor cu artroza, insa echipa de cercetatori si-a propus sa investigheze si mai mult aceasta asociere.

Riscul de atac de cord este cel mai mare in prima luna de dupa artroplastia de la nivelul genunchiului

Pentru acest studiu, echipa a analizat 13.849 de patienti in varsta de 50 de ani si peste aceasta varsta, cu gonartroza, care au fost supusi unei interventii chirurgicale de inlocuire totala a genunchiului intre lunile ianuarie 2000 si decembrie 2000, iar pe langa acesti pacienti au existat si 13.849 de participanti care nu au trecut printr-o operatie de acest gen (grupul de control).

In plus, cercetatorii au evaluat 6.063 de pacienti de 50 de ani si peste aceasta varsta cu artroza de sold (coxartroza) care au trecut printr-o operatie de inlocuire totala a soldului in aceeasi perioada de timp. Totodata, au fost evaluati 6.063 de pacienti, ca grup de control, care nu au fost supusi acestei proceduri chirurgicale.

In timpul perioadei de follow-up (urmarire), care a fost, in medie, 4,2 ani, 306 pacienti cu gonartroza care au fost supusi unei artroplastii la nivelul genunchiului au suferut un infarct miocardic, comparativ cu 286 pacienti din grupul de control. Cercetatorii au descoperit ca riscul de atac de cord a fost semnificativ mai mare pentru pacientii cu artroplastie la genunchi in prima luna dupa operatia aceasta, desi, in timp, riscul acestor pacienti a inceput sa scada.

Dintre pacientii cu coxartroza care au avut o artroplastie (operatie de inlocuire totala a soldului), 128 au suferit un atac de cord in timpul perioadei de urmarire, comparativ cu 138 de pacienti din grupul de control. Cu toate acestea, echipa de cercetatori subliniaza ca incidenta de infarct miocardic a fost mai mare pentru pacientii cu artroplastie de sold in primele 6 luni dupa aceasta procedura, inainte ca riscul sa scada pana la un nivel mai mic, comparativ cu pacientii care nu au avut acest gen de interventie chirurgicala.

Totodata, cercetatorii au descoperit ca pacientii care au fost supusi procedurii de artroplastie (la sold sau la genunchi) au avut un risc mai mare de tromboembolismul venos, un termen colectiv pentru tromboza venoasa profunda si embolismul pulmonar, chiar si dupa multi ani dupa aceasta procedura, comparativ cu persoanele din grupul de control. Cu alte cuvinte, riscul de formare a unor cheaguri de sange in plamani a persistat chiar si la multi ani dupa operatia de inlocuire a soldului sau a genunchiului care a fost afectat de artroza.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0