Inflamatia joaca un rol nebanuit in artroza genunchiului

Potrivit unui studiu publicat in revista Arthritis & Rheumatology, artroza nu ar mai trebui sa fie considerata ca o afectiune "neinflamatorie", pentru ca inflamatia asociata cu sinovita sau cu acumularea importanta de lichid sinovial joaca un rol mai important in agravarea durerii artrozice decat suprasolicitarea mecanica.

Constatarea-cheie a fost ca exista o asociere intre prezenta initiala a sinovitei (boala care consta in inflamarea membranei sinoviale, un strat de tesut care captuseste capsula articulara) sau acumularea importanta de lichid sinovial si nivelul de durere pe care un pacient il are 2 ani mai tarziu. Nu s-a constatat asociere intre prezenta initiala a leziunilor la nivelul maduvei osoase (un marker de suprasolicitare mecanica) si durere.

Aceste constatari ale studiului se adauga la intelegerea mecanismelor diferite prin care durerea poate aparea in gonartroza si ca diferite structuri patologice pot contribui la durere, prin mecanisme diferite.
 

Cu toate ca rezultatele nu afecteaza practica clinica actuala, autorii studiului sugereaza ca directionarea timpurie a tratamentului impotriva inflamatiei ar putea reduce durerea ulterioara a pacientilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Inflamatia articulatiilor pe termen lung afecteaza sensibilitatea la durere la distanta in timp. Acest studiu sustine faptul ca un tratament precoce si mai agresiv al inflamatiei poate reduce durerea pe termen lung a pacientilor cu gonartroza.

Ce fel de rol joaca inflamatia in artroza?

Inflamatia este un proces asociat, in mod frecvent, cu artrita reumatoida, artrita psoriazica si cu alte tipuri de artrite inflamatorii. Pe de alta parte, osteoartrita (un alt termen folosit pentru artroza) este de obicei explicata ca fiind o artrita degenerativa, ceea ce inseamna ca ea este asociata cu inaintarea in varsta si cu schimbarile aparute in cartilaj tocmai din cauza imbatranirii. Dar oamenii de stiinta spun ca artroza ar putea fi legata si de inflamatia din organism si ca, de fapt, inflamatia poate sa indeplineasca un rol major in artroza.

Artroza, cunoscuta si sub numele de boala degenerativa articulara, este cauzata de distrugerea/eroziunea cartilajului articular, acel tip de cartilaj care acopera capetele oaselor dintr-o articulatie. In timp, majoritatea adultilor varstnici vor dezvolta o forma sau alta de artroza (o boala dureroasa) intr-o articulatie sau la nivelul mai multor articulatii, cum ar fi genunchii, soldurile, coloana vertebrala sau mainile. Desi durerea este un simptom comun in artroza, inflamatia evidenta (roseata si edemul/umflarea articulatiilor) este, de regula, considerata un simptom primar in cazul altor tipuri de artrita.

Chiar si asa, pe masura ce artroza avanseaza, inflamatia poate sa apara in apropierea articulatiei afectate. Se credea, pana nu demult, ca inflamatia este cauzata de fragmentele de cartilaj care se descompun, se desprind si care irita sinoviala (acea membrana dintr-o articulatie). Cu toate acestea, scanarile cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN), efectuate in timpul stadiilor incipiente ale artrozei, detecteaza uneori inflamatia membranei sinoviale (sinovita), desi cartilajul articular pare sa aiba inca un aspect normal. Acest lucru indica faptul ca si alte structuri ale articulatiei pot fi implicate in declansarea inflamatiei la pacientii cu artroza.

Inainte ca sinovita sa fie evidenta sau ca degenerarea/distrugerea articulatiei sa fie vazuta, nivelurile markerilor inflamatiei cresc atat in sange, cat si in lichidul sinovial. Aceste citokine inflamatorii includ proteina C-reactiva (CRP) si interleukina-6 care se gasesc in lichidul sinovial. Dovezile, spun oamenii de stiinta, sunt puternice, in sensul ca inflamatia apare mai devreme in artroza si ca acest lucru poate fi cauza care duce la evolutia simptomelor.

Mai mult, studiile mai noi au inceput sa defineasca osteoartrita (artroza) folosind si termen precum "inflamatie" si "citokine proinflamatorii". O analiza publicata in mai 2015 a avut urmatoarea definitie: "Artroza la oameni este o boala sistemica musculo-scheletala care implica activarea sistemelor imune proprii si adaptive, acompaniata de inflamatie, care este exemplificata de productia crescuta a citokinelor proinflamatorii, care joaca un rol semnificativ in evolutia bolii."

Ce trebuie sa retinem?

Chiar daca este numita artrita neinflamatorie, artroza tot poate sa rezulte intr-o anumita inflamatie a articulatiilor. Diferenta este ca aceasta inflamatie cel mai probabil rezulta de pe urma degenerarii (ruperea si uzarea cartilajului).

 

Bibliografie:

  • The Reumatologist - https://www.the-rheumatologist.org/article/pain-linked-to-inflammatory-lesions-in-knee-osteoarthritis/
  • Studiul "Role of Low-Grade Inflammation in Osteoarthritis.", publicat in Current opinion in rheumatology (2017), autor Carla R. Scanzello.
  • Studiul "Role of Inflammation in the Pathogenesis of Osteoarthritis: Latest Findings and Interpretations.", publicat in Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease (2013), autori: Jeremy Sokolove, Christin M. Lepus.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0