Gonartroza si depresia: ce asociere exista intre cele doua

Pacientii care sufera de artroza la nivelul genunchilor pot sa prezinte si semne de depresie, potrivit unui studiu recent.

Expertii spun ca depresia a fost asociata cu anumite tipuri de artrita, insa ea nu este de regula asociata cu artroza la genunchi - cel putin nu multa lume crede ca ar putea sa existe aceasta asociere.

Crezi ca suferi de depresie?

Insa artroza (mai ales cand vorbim de artroza care se manifesta la nivelul genunchilor) poate sa determine limitari fizice, afectand vietile pacientilor, asa ca exista un risc semnificativ ca aceasta boala degenerativa a articulatiilor sa duca la depresie.

Ce spun studiile?

In cazul persoanelor diagnosticate cu modificari radiologice in ceea ce priveste gonartroza, modificarile structurale mai severe cauzate de aceasta boala la nivelul genunchilor au fost asociate cu un risc mai mare de simptome de depresie, potrivit unui studiu din 2018, care a fost prezentat in cadrul Congresului Anual European de Reumatologie (EULAR), in Amsterdam.

La acea vreme, descoperirile facute in cadrul unui studiu despre debutul depresiei la cei cu gonartroza au fost prezentate de Alan Rathbun, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Maryland, din Baltimore.

"Rezultatele acestui studiu sugereaza ca, in timp, cumulativ, cel mai puternic factor de risc pentru debutul depresiei il reprezinta agravarea severitatii structurale a artrozei, mai putin decat sporirea intensitatii durerii si cresterea dizabilitatii functionale", a explicat cercetatorul Alan Rathbun. Aceasta este o deosebire importanta pentru medicii reumatologi care trateaza gonartroza, deoarece desi progresia structurala a bolii poate fi dificil de determinat in cadrul unei vizite de rutina la cabinetul medicului specialist, ea poate sa apara inainte de intensificarea durerii si de sporirea dizabilitatii si, in cele din urma, ea duce la deteriorari in ceea ce priveste sanatatea psihosociala a pacientului.

Simptomele depresiei sunt de doua ori mai frecvente decat la persoanele care nu sufera de gonartroza

Chiar daca gonartroza (osteoartrita de la nivelul genunchiului) este asociata cu depresia, pana acum era neclar care erau componentele gonartrozei care contribuiau la riscul de depresie. "Dovezile obtinute in urma meta-analizei noastre indica faptul ca prezenta simptomelor depresive in aceasta populatie de pacienti ar fi de aproximativ 20%, mai mult decat dublul estimarilor la populatia generala", spune Alan Rathbun. Mai mult, cercetatorul spune ca depresia in cazul pacientilor cu gonartroza este asociata cu scaderea calitatii vietii, costuri mai mari si mai frecvente pentru serviciile medicale utilizate si o crestere a ratei de mortalitate.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Oamenii de stiinta stiu ca progresia artrozei la pacientii care sunt diagnosticati cu gonartroza poate duce la deteriorarea sanatatii psihosociale si mintale. Rezultatele acestui studiu ofera, asadar, informatii pretioase despre componentele severitatii unei boli precum artroza, care sunt asociate cu debutul depresiei, spun reprezentantii EULAR (Ligii Europene de Lupta Impotriva Reumatismului).

Studiul mentionat a examinat trei factori care prezic severitatea artrozei:

  • severitatea structurala (latimea spatiului articular)
  • performanta fizica (viteza mersului)
  • si durerea (o subscala a durerii).
Fiecare masuratoare a fost impartita in mai multe subgrupuri, iar rezultatele au aratat ca debutul simptomelor a fost asociat cu cresterea severitatii a doi dintre acesti factori de predictie.

Potrivit EULAR, simptomele depresiei sunt o comorbiditate frecventa, care afecteaza unul din 5 pacienti, de doua ori mai mult decat afecteaza depresia populatia generala. Mai mult, exista din ce in ce mai multe dovezi ca factorii psihologici au un impact semnificativ asupra durerii si asupra functiei fizice in ceea ce-i priveste pe pacientii cu artroza. In ciuda acestor concluzii, spun reprezentantii EULAR, simptomele depresiei sunt adesea sub-diagnosticate de medicii reumatologi si, prin urmare, simptomele ar putea fi sub-tratate in cazul pacientilor cu aceasta forma de artrita.

Severitatea depresiei e influentata de anumiti factori

Chiar daca artroza poate afecta o singura articulatie din corp, ea poate afecta mobilitatea sau capacitatea pacientului de a fi independent si, totodata, ea poate scoate la iveala stari de depresie. Cercetatorii au subliniat ca anumiti factori pot prezice severitatea depresiei in randul pacientilor cu artroza (de la cel mai puternic factor de predictie pana la cel mai slab):

  • perceptia pacientului despre nivelul lui de durere
  • pacientul are tot mai putine contacte sociale
  • limitarile fizice ale partii inferioare a corpului
  • limitarile fizice ale partii superioare a corpului
  • varsta pacientului
  • indicele de masa corporala sau IMC (cazul in care pacientul este supraponderal).

Discuta cu medicul tau reumatolog daca te confrunti cu anumite semne ale depresiei. El poate evalua medicamentele pe care le iei, pentru a depista daca depresia este un efect advers posibil sau iti poate recomanda sa mergi la un specialist pe probleme de sanatate mintala, daca este cazul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Articolul "Onset of depressive symptomssignificantly associated with disease severity in patients with knee osteoarthritis ", publicat in 2018, de EULAR - https://www.eular.org/sysModules/obxContent/files/www.eular.2015/1_42291DEB-50E5-49AE-5726D0FAAA83A7D4/08_abstract_op0003_depression_in_oa_3_0.pdf

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0