Fenotipuri de progresie radiologica in cazul pacientilor cu gonartroza precoce

Rezultatele unui studiu publicat in "Journal of Rheumatology" au aratat ca identificarea fenotipurilor gonartrozei din punct de vedere al caracteristicilor radiologice cantitative poate imbunatati selectia pacientilor pentru un tratament potrivit acelui fenotip caruia ii apartine pacientul respectiv.

Fenotipurile si manifestarile gonartrozei

Manifestarile gonartrozei variaza semnificativ intre pacientii care sufera de aceasta afectiune. De-a lungul timpului, s-a luat in discutie existenta diferitelor fenotipuri si posibilitatea de a gasi o asociere intre aceste fenotipuri si cauzele diferite ce au dus la aparitia artrozei. De asemenea, s-a pus problema identificarii unui tratament specific si cat mai tintit fiecarui fenotip. Scopul acestui studiu a fost sa identifice fenotipurile de progresie radiologica a artrozei la nivelul genunchiului, utilizand caracteristici cantitative separate.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Au fost evaluate radiografiile de genunchi apartinand pacientilor cu artroza precoce, procedura care s-a repetat dupa 2 ani si dupa 5 ani de evolutie a bolii. In identificarea fenotipurilor de progresie radiologica s-au luat in calcul: ingustarea spatiului articular, zona de osteofite, inaltimea spinelor tibiale, densitatea osoasa, gradul Kellgren-Lawrence, precum si caracteristicile clinice.

 

 

Au fost identificate cinci fenotipuri de progresie radiologica in cazul pacientilor cu artroza precoce. Aceste 5 fenotipuri diferite ar putea permite aplicarea unui tratament specific subgrupurilor de pacienti. In functie de ingustarea spatiului articular in zona mediala a genunchiului, de existenta osteofitelor, de inaltimea spinelor tibiale si densitatea minerala osoasa la momentul primei evaluari, s-au evaluat aspectele care se asociaza cu progresia precoce sau progresia tardiva a artozei din punct de vedere radiologic. Identificarea acestor fenotipuri permite, de asemenea, selectarea subgrupurilor relevante pentru studiile clinice viitoare.

Alte studii, alte fenotipuri ale gonartrozei

Un alt studiu de peste hotare a identificat sase grupuri distincte de variabile, care ar putea fi explorate in incercarile de a defini mai bine fenotipurile in cazul populatiei care sufera de gonartroza.

O ampla analiza din 2016 a inclus, in total, 24 de studii. Prin sinteza calitativa a dovezilor stiintifice, cercetatorii au identificat sase seturi principale de variabile care propuneau existenta a sase fenotipuri:
  1. durerea cronica in care mecanismele centrale sunt proeminente
  2. procesul inflamator (nivelurile mari ale biomarkerilor inflamatiei)
  3. sindromul metabolic (o prevalenta mare a obezitatii, diabetului si a altor afectiuni metabolice)
  4. metabolismul cartilajelor si oaselor (alterarea in ce priveste metabolismul tesutului local)
  5. suprasolicitarea mecanica a articulatiilor, caracterizata in principal de o aliniere necorespunzatoare a genunchilor (varus) si de afectarea compartimentului lateral al articulatiei genunchiului
  6. o afectiune articulara minima, caracterizata de simptome clinice minore, cu o progresie lenta de-a lungul timpului.


Gonartroza, numita in literatura de specialitate si osteoartrita genunchiului, este o patologie eterogena, caracterizata de simptome complexe si de mai multi factori. Oamenii de stiinta cred ca aceste diferente din cadrul bolii se datoreaza existentei unor fenotipuri prezente, care sunt fundamentale si care reprezinta diferitele mecanisme ale acestei afectiuni degenerative.

Alti oameni de stiinta s-au limitat la studii observationale ale indivizilor cu gonartroza simptomatica si astfel au identificat fenotipurile pe baza oricaror caracteristici ale artrozei.

O analiza ampla, care a inclus de aceasta data 34 de studii, a fost publicata in 2017. Fenotipurile clinice au fost investigate cel mai frecvent, iar opt studii au definit subgrupurile pe baza unor criterii ce tin de prognostic (durere, functia articulara si progresia radiologica). Oamenii de stiinta au gasit dovezi din cadrul multor studii care sugereaza ca sensibilizarea la durere, stresul psihologic, severitatea modificarilor radiologice, indicele de masa corporala (IMC), rezistenta musculara, inflamatia si comorbiditatile sunt asociate cu fenotipuri clinice distincte. Sexul pacientului, obezitatea si alte anomalii metabolice, patternul deteriorarii cartilajului si inflamatia pot fi implicate si ele in conturarea unor fenotipuri structurale distincte in gonartroza.

 

 

Bibliografie:

  • Studiul "Identifying phenotypes of knee osteoarthritis by separate quantitative radiographic features may improve patient selection for more targeted treatment.", publicat in 2013 in Journal of Rheumatology, autori Kinds MB, Marijnissen AC, Viergever MA, Emans PJ, Lafeber FP, Welsing PM.
  • Studiul "Identification of clinical phenotypes in knee osteoarthritis: a systematic review of the literature.", publicat in 2016 in BMC musculoskeletal disorders, autori Dell'Isola A., Allan R., Smith S. L., Marreiros S. S., Steultjens M.
  • Analiza "Knee osteoarthritis phenotypes and their relevance for outcomes: a systematic review.", publicata in 2017 in Osteoarthritis and Cartilage, autori L. A. Deveza, L.Melo, T. P. Yamato, K. Mills, V. Ravi, D.J. Hunter.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0