Efectele adverse digestive si hepatice ale AINS

AINS reprezinta una dintre optiunile terapeutice de prima linie in tratamentul gonartrozei. Acestea sunt extrem de eficiente atat pentru minimizarea durerii cat si pentru reducerea inflamatiei la nivelul articulatiilor afectate.

Aceste AINS nu sunt insa lipsite de reactii adverse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In principal, este afectat tractul gastrointestinal. Medicamentele AINS cresc secretia acida si duc la distrugerea barierei de mucus favorizand aparitia sau reactivarea ulcerului gastroduodenal. Riscul reactiilor adverse este mai crescut la pacientii de peste 60 ani, cu antecedente de ulcer, fumatori, consumatori cronici de alcool, cu infectie cu Helicobacter pylori prezenta, sau care consuma cantitati  crescute de AINS zilnic. Se recomanda ca administrarea acestor medicamente sa se realizeze dupa masa, si in asociere cu un protector gastric (inhibitor pompa protoni/prostaglandine exogene).

 

 

Afectarea hepatica consta in cresterea transaminazelor, a bilirubinei, a fosfatazei alcaline si a prelungirii timpilor de sangerare si per total determinand toxicitate hepatica. Intreruperea tratamentului cu AINS duce la normalizarea functiei hepatice. Administrarea AINS este contraindicate la pacientii cu ciroza hepatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este necesara consultarea cu medical curant inaintea de initierea unui plan terapeutic.

 

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0