Efectele adverse digestive si hepatice ale AINS

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) reprezintă una dintre opțiunile terapeutice de primă linie în tratamentul gonartrozei. Acestea sunt extrem de eficiente atât pentru minimizarea durerii cât și pentru reducerea inflamației la nivelul articulațiilor afectate. Aceste medicamente nu sunt, însă, lipsite de efecte adverse, deci, înainte de inițierea unui plan terapeutic cu AINS, este necesară consultarea cu medical curant.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) reprezintă o clasă de medicamente utilizate pentru a reduce durerea, inflamația și febra și sunt indicate, printre altele, și în tratamentul gonartrozei – osteoartrita genunchiului. Însă aceste medicamente pot avea efecte adverse și trebuie luate cu precauție.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul gonartrozei vizează în primul rând gestionarea simptomelor

Într-o analiză recentă, se estimează că 250 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de osteoartrită, cu o tendință de creștere a prevalenței în ultimele decenii. Aproximativ 85% din povara acestei boli la nivel mondial este legată de osteoartrita genunchiului, deci gonartroza, cu o prevalență estimată de 10% la bărbați și 13% la femeile cu vârsta de 60 de ani și peste.

Fiind o boală cronică, mainifestată prin durere și mobilitate articulară diminuată, prima măsură în tratamentul gonartrozei este gestionarea durerii, urmată de modificările stilului de viață. Potrivit unor cercetări, măsurile terapeutice, inclusiv aplicațiile intraarticulare de injecții cu corticosteroizi, injecții cu acid hialuronic, plasmă bogată în trombocite sau celule stem mezenchimale pot încetini progresia bolii.

Gonartroza este tratată cu medicamente care să ușureze durerea și inflamația, și care să încetinească progresia bolii. Iată câteva dintre medicamentele utilizate în tratamentul gonartrozei:

Analgezice

Acestea includ acetaminofenul (paracetamolul), care poate fi eficient pentru a reduce durerea ușoară până la moderată. Aceste medicamente nu reduc inflamația.

AINS

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pentru a reduce durerea și inflamația. Acestea includ ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul și meloxicamul.

Corticosteroizi

Acestea sunt medicamente puternice antiinflamatoare, care pot fi injectate direct în articulația genunchiului pentru a reduce inflamația și durerea.

Suplimente alimentare

Glucozamina și condroitina sunt suplimente alimentare care pot ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea mobilității genunchiului în gonartroză. Acestea pot fi administrate sub formă de capsule, tablete sau pudră.

Injecții cu acid hialuronic

Acestea implică injectarea unui gel vâscos în articulația genunchiului, care ajută la lubrifierea și amortizarea articulației.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în tratamentul gonartrozei

AINS includ două grupe de medicamente: inhibitori neselectivi de ciclooxigenază (COX) și inhibitori selectivi de ciclooxigenază-2 (COX-2), care au un efect analgezic și antiinflamator. Datorită efectului lor antiinflamator, au o eficacitate bună în tratamentul durerii asociate cu osteoartrita. Cu toate acestea, aceste medicamente trebuie utilizate cu foarte mare atenție din cauza profilului lor de efecte secundare în utilizarea cronică, în special efectele gastrointestinale și cardiovasculare. 

În urma unui studiu care a investigat siguranța cardiovasculară a celecoxibului, un inhibitor selectiv de COX-2 și a inhibitorilor COX neselectivi (naproxen, ibuprofen), cercetătorii au observat diferențe nesemnificative în ceea ce privește riscul unui eveniment cardiovascular între medicamente, dar celecoxibul a arătat rate semnificativ mai mici de evenimente gastrointestinale decât inhibitorii neselectivi de COX și, de asemenea, rate mai scăzute ale efectelor secundare renale în comparație cu ibuprofenul.

Într-o revizuire sistematică și o meta-analiză în rețea a studiilor pe termen lung (≥12 luni), celecoxibul a fost singurul AINS asociat cu ușurarea durerii, dar asocierea a fost mică și fără îmbunătățiri observate ale funcției fizice. Având în vedere doar beneficiile clinice minore sau inexistente ale utilizării pe termen lung a AINS și având în vedere posibilul risc de reacții adverse, terapia cu AINS trebuie limitată doar la tratamentul pe termen scurt. 

S-au tras diferite concluzii cu privire la cel mai puternic AINS. O meta-analiză a indicat că administrarea orală a diclofenacului 150 mg/zi este cea mai eficientă pentru gestionarea durerii și îmbunătățirea funcției fizice în comparație cu alte AINS, cum ar fi rofecoxib, lumiracoxib, etoricoxib, celecoxib, ibuprofen și naproxen. 

Dintre toate antiinflamatoarele nesteroidiene disponibile, naproxenul s-a dovedit a fi cel mai eficient în tratamentul gonartrozei, atât în ameliorarea simptomelor, cât și în rezultatele funcționale pozitive într-o meta-analiză de rețea, care a comparat eficacitatea clinică a orală disponibilă și agenți farmacologici intraarticulari (AINS, acetaminofen, corticosteroizi și acid hialuronic) unul față de altul și față de placebo. Rezultatele observate au fost și mai puternice atunci când naproxenul oral a fost utilizat cu aplicarea intra-articulară de corticosteroizi. 

Liniile directoare ale OARSI (Societatea Internațională de Cercetare a Osteoartritei), ESCEO (Societatea Europeană pentru Aspecte Clinice și Economice ale Osteoporozei, Osteoartritei și Bolilor Musculo-scheletale) și ACR/AF (Colegiul American de Reumatologie/Fundația pentru Artrită) sunt de acord cu privire la recomandarea AINS orale ca terapie de primă linie pe termen scurt pentru durerea persistentă la pacienții cu osteoartrită care nu prezintă un risc crescut pentru un eveniment cardiovascular. AAOS (Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi) a dat o recomandare pozitivă pentru utilizarea AINS în tratamentul simptomatic al gonartrozei ca terapie de primă linie.

Rezultatele pozitive ale terapiei cu AINS nu sunt surprinzătoare din punct de vedere fiziopatologic, deoarece motorul cheie al progresiei artrozei este o inflamație cronică de grad scăzut, cauzată de un dezechilibru între procesele anabolice și catabolice ale unității osteocondrale articulare, mai spun savanții.

Efecte adverse generale ale AINS

Iată câteva dintre efectele adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidine:

Probleme digestive

În principal, antiinflamatoarele nesteroidiene afectează tractul gastrointestinal. AINS poate irita mucoasa stomacului, ceea ce poate duce la durere abdominală, greață, vărsături și diaree. În cazuri grave, AINS pot provoca ulcere stomacale, sângerări și perforații. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Antiinflamatoarele nesteroidinene cresc secreția acidă și duc la distrugerea barierei de mucus favorizând apariția sau reactivarea ulcerului gastroduodenal. Riscul reacțiilor adverse este mai crescut la pacienții de peste 60 de ani, cu antecedente de ulcer, fumători, consumatori cronici de alcool, cu infecție cu Helicobacter pylori prezentă, sau care iau cantități crescute de AINS zilnic.

În cazurile în care acest risc este crescut, trebuie administrați inhibitori COX neselectivi în combinație cu un inhibitor al pompei de protoni sau inhibitori selectivi COX-2. Se recomandă, de asemenea, ca administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene să se facă după masă.

Probleme renale

AINS-urile pot afecta funcția renală, mai ales dacă sunt luate pe termen lung sau în doze mari. Aceste medicamente pot duce la retenție de apă, hipertensiune arterială și insuficiență renală.

Probleme cardiovasculare

Ca efecte adverse ale AINS putem vorbi și de problemele cardiovasculare. AINS-urile pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, mai ales în cazul pacienților cu antecedente de afecțiuni cardiovasculare sau cu factori de risc.

Alergii și reacții cutanate

Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la AINS, care pot include erupții cutanate, umflături sau dificultăți de respirație.

Probleme hepatice

Pacienții care folosesc AINS-uri în tratamentul gonartrozei se pot confrunta și cu probleme hepatice. AINS-urile pot afecta funcția hepatică, mai ales dacă sunt luate în doze mari sau pe termen lung. Afectarea hepatică constă în creșterea transaminazelor, a bilirubinei, a fosfatazei alcaline și a prelungirii timpilor de sângerare și per total determinând toxicitate hepatică. Întreruperea tratamentului cu AINS duce la normalizarea funcției hepatice. Administrarea AINS este contraindicate la pacienții cu ciroză hepatică.

Probleme de vedere

Alte efecte adverse ale AINS pot fi și cele legate de vedere. Unii pacienți pot experimenta probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau diminuarea vederii.

Tratamentul artrozelor, o provocare pentru lumea științifică

Osteoartrita sau gonartroza este una dintre cele mai debilitante boli, asociată cu o povară personală și socioeconomică ridicată. Până în prezent, nu există nicio terapie disponibilă care să oprească eficient deteriorarea structurală a cartilajului și a osului sau care să poată inversa cu succes oricare dintre defectele structurale existente. 

Deși este cea mai frecventă afecțiune musculo-scheletică la nivel mondial, care provoacă probleme semnificative de sănătate, economice și sociale, eforturile de cercetare de până acum nu au reușit să definească etiologia exactă a artrozei, spun oamenii de știință într-un studiu recent.

Uzura legată de vârstă a cartilajului articular și a osului subcondral, suprasolicitarea membrelor, alinierea defectuoasă, tulburările genetice și sindroamele metabolice (obezitate, răspunsuri inflamatorii și diabet) sunt actori importanți în debutul și progresia osteoartritei.

Timp de mulți ani, au fost întreprinse eforturi puternice și costisitoare pentru a dezvolta terapii pentru a îmbunătăți îngrijirea, calitatea vieții și ameliorarea durerii pentru pacienții cu gonartroză și coxartroză. Abordările terapeutice au abordat în mod predominant simptomele și au încercat să îmbunătățească trăsăturile structurale ale țesuturilor articulare afectate. În ciuda acestui fapt, nicio terapie nu a reușit să oprească sau să întârzie progresia gonartrozei în mod satisfăcător sau să ofere o ameliorare simptomatică eficientă și de lungă durată.

Dezvoltarea de noi abordări terapeutice care vizează procesele inflamatorii și degradative osteoartritice din cartilaj, sinoviu sau os necesită o înțelegere profundă a stării bolii acestor țesuturi articulare la momentul intervenției, mai spun cercetătorii. 

Este foarte important să se apeleze la terapii în stadiile incipiente ale bolii, înainte să apară modificări structurale și funcționale majore în unitatea osteocondrală; în caz contrar, aceste intervenții nu vor avea succes. Caracteristicile structurale și clinice ale gonartrozei diferă de la un pacient la altul, de aceea este greu să se identifice o terapie unică, eficientă pentru toată lumea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - NSAIDs 
https://www.nhs.uk/conditions/nsaids/
NCBI - Comprehensive Review of Knee Osteoarthritis Pharmacological Treatment and the Latest Professional Societies’ Guidelines
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001498/
Studiul „Comprehensive Review of Knee Osteoarthritis Pharmacological Treatment and the Latest Professional Societies’ Guidelines”, apărut Pharmaceuticals (Basel). 2021 Mar; 14(3): 205. Published online 2021 Mar 2. doi: 10.3390/ph14030205, autori: Dragan Primorac et al.
NCBI - Recent advances in the treatment of osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199286/
Studiul „Recent advances in the treatment of osteoarthritis”, Version 1. F1000Res. 2020; 9: F1000 Faculty Rev-325. Published online 2020 May 4. doi: 10.12688/f1000research.22115.1, autori: Susanne Grässel et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0