Durerea de genunchi la cei cu gonartroza duce la simptome de depresie [studiu]

Un studiu japonez a aratat ca, dintre adultii varstnici care sufera de durere de genunchi cauzata de gonartroza, aproape 12% vor dezvolta simptomele depresiei in decurs de doi ani.

Cercetatorii japonezi mai spun ca cel mai mare risc de depresie l-au avut acei pacienti cu gonartroza care confruntau cu durerea de genunchi in timp ce stateau intinsi in pat noaptea, in timp ce isi luau sosete in picioare sau in timp ce se urcau ori coborau dintr-o masina. Acestea sunt doar cateva exemple de activitati simple in timpul carora participantii la studiu aveau dureri de genunchi.

Aceste descoperiri recente au fost publicate in 2018 in "Journal of the American Geriatrics Society", iar cercetatorii sugereaza ca este un pas important pentru identificarea adultilor care au risc de depresie, prin simplul fapt ca adultii varstnici au fost intrebati daca au sau nu dureri severe de genunchi. In functie de raspunsurile participantilor diagnosticati cu artroza, cercetatorii au putut sa traga o serie de concluzii.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Durerea de genunchi ce se instaleaza pe masura ce gonartroza progreseaza poate ingreuna anumite aspecte: pacientului ii va fi mai greu sa aiba grija de el, lucru care ii poate afecta calitatea vietii, iar acest aspect, la randul lui, poate duce la depresie. Asa ca cercetatorii japonezi au decis sa analizeze ce efecte are durerea de genunchi asupra depresiei pentru ca, pana in 2018, foarte putine studii s-au axat pe aceasta asociere.

Studiul acesta s-a desfasurat in Japonia, unde statisticile arata ca gonartroza afecteaza aproape 55% dintre persoanele cu varste de peste 40 de ani.

Oamenii de stiinta au analizat informatiile obtinute de la 573 de persoane (dintre care 260 erau barbati si 313 erau femei), cu varste de peste 65 de ani, care au luat parte la studiul Kurabuchi, o cercetare care a investigat starea de sanatate a varstnicilor care locuiau in zona centrala a Japoniei.

La momentul la care a inceput cercetarea, intre anii 2005 si 2006, niciunul dintre participanti nu avea simptome ale depresiei. Doi ani mai tarziu, arata studiul, aproape toti participantii au fost intervievati. Ei au raspuns la mai multe intrebari si au descris cum este durerea lor de genunchi si au fost apoi evaluati pentru a se investiga simptomele depresiei.

Rezultatele studiului au scos la iveala ca aproape 12% dintre participanti au dezvoltat simptome de depresie. Persoanele varstnice care sufereau de dureri de genunchi chiar si noaptea, cand stateau intinse in pat, si in timp ce isi puneau sosetele in picioare si in timp ce se urcau sau coborau din autoturism au avut un risc mai mare de a suferi de simptomele depresiei, spun cercetatorii.

Astfel, la 2 ani de la discutia sau interviul de la inceputul studiului, adica intre 2007 si 2008, au avut loc interviuri fata in fata si au fost evaluate simptomele depresive ale participantilor, utilizandu-se o Scala Depresiei Geriatrice (aceasta este unul dintre cele mai utile si cele mai validate chestionare pentru evaluarea depresiei la populatiile varstnice).

Rezultatele obtinute au aratat ca scorurile in ceea ce priveste durerea si deteriorarea functionala a articulatiilor au fost asociate cu dezvoltarea simptomelor depresive.

Indivizii cu scoruri scazute si scoruri ridicate in ceea ce priveste durerea au avut o predispozitie de doua ori mai mare de a dezvolta simptomele depresive, in comparatie cu cei care nu aveau nicio durere.

Cercetatorii au spus ca pentru acesti pacienti cu gonatroza, dezvoltarea simptomelor depresive nu este un lucru surprinzator. Ei au dat trei exemple de activitati care au fost cel mai puternic asociate cu dezvoltarea simptomelor depresive: punerea sosetelor, urcarea si coborarea dintr-un autoturism si scoaterea sosetelor din picioare.

Aceste trei activitati sunt asociate cu iesitul din locuinta, cu plimbarile, ceea ce sugereaza, spun expertii, ca persoanele varstnice au un risc mai mare sa fie deprimate atunci cand iesitul in oras incepe sa devina o povara fizica pentru ei. In acest mod, pacientii cu gonatroza sunt fortati sa se retraga in casa, chiar daca au o viata sociala activa si chiar daca le-ar placea sa iasa mai des, insa aceasta "izolare" fortata este o cauza a depresiei pe care oamenii de stiinta au inteles-o.

In acest sens, cercetatorii spun ca trebuie sa se intervina pentru a-i mentine pe acesti oameni activi din punct de vedere social, pentru ca ar putea fi o masura eficienta care ii impiedica sa devina deprimati.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Association Between Knee Pain, Impaired Function, and Development of Depressive Symptoms", publicat in februarie 2018, in Journal of the American Geriatrics Society, autori: Keiko Sugai, Fujimi Takeda‐Imai, Takehiro Michikawa, Takahiro Nakamura, Toru Takebayashi, Yuji Nishiwaki.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0