De ce apare durerea de sold dupa 50 de ani, la adultii care sunt activi

Nu este ceva neobisnuit ca adultii activi sa inceapa sa observe unele semnale de alarma la nivelul articulatiilor (sunete, trosnete, crepitatii sau zgomote la nivelul articulatiilor), pe masura ce inainteaza in varsta.

O zona care ne ingrijoreaza in mod deosebit, mai ales dupa 50 de ani, sunt soldurile, deoarece aceste articulatii sunt o parte importanta in ceea ce priveste mobilitatea si libertatea fiecaruia dintre noi. Iar odata ce apare durerea de sold, incepem sa ne ingrijoram.

Cum functioneaza articulatia soldului?

Alcatuite din oase, cartilaj, muschi, ligamente si tendoane, soldurile reprezinta o "colectie" complexa de tesuturi care sunt interconectate si interdependente. Pelvisul are doua articulatii cu o forma mai deosebita (de tip minge-cavitate), cate una pentru fiecare picior. "Mingea" de la capatul osului femural este numita cap femural. Capul femural in forma de minge patrunde perfect intr-o cavitate speciala, numita acetabul (sau acetabulum), din pelvis.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ligamentele sunt cele care leaga capul femural de cavitatea sa si care tine oasele intr-un singur loc. Un strat de cartilaj neted ajuta capul femural sa se roteasca cu usurinta in acetabul. Mai exista si niste saculeti umpluti cu lichid, numiti burse, care amortizeaza (functioneaza ca o structura-tampon) zona unde muschii si tendoanele se misca peste os. Exista si o capsula umpluta cu lichid sinovial, in jurul articulatiei, care ajuta la lubrifierea acesteia, permitand miscarea lina si uniforma si reducand frecarea.

Ce este important de retinut? Atunci cand oricare parte din acest sistem este compromisa (din cauza unei boli sau din cauza traumatismului), intregul proces prin care articulatia se misca este afectat, cauzand durere de sold si probleme asociate cu mobilitatea.

Cauzele durerii de sold la cei de peste 50 de ani

Cea mai frecventa cauza a durerii de sold este artroza soldului (numita si osteoartrita soldului sau coxartroza). Aceasta este o boala degenerativa a articulatiilor, care provoaca degradarea si distrugerea cartilajului.

Cand cartilajul din sold se subtiaza sau este eliminat/distrus grav, pacientii se confrunta cu o alta situatie: oasele se freaca unele de altele. Acest lucru este dureros si, in unele cazuri, debilitant. Artroza soldului (coxartroza) are simptome multiple: durere in timpul miscarii/activitatilor si, in cele din urma, durerea apare chiar si in timpul mersului, cand pacientul sta asezat sau cand sta intins.

Pe langa coxartroza, durerea de sold poate avea si alte cauze la adultii trecuti de 50 de ani, care totusi sunt persoane active:

Poliartrita reumatoida si artrita traumatica (boala cauzata de un traumatism la sold) pot, de asemenea, sa provoace durerea de sold sau sa o accentueze.

Fracturile de sold sunt o alta cauza principala a durerii de sold. Femeile au o predispozitie de 2-3 ori mai mare de a se confrunta, de-a lungul vietii, cu o fractura de sold, comparativ cu barbatii. Medicii spun ca toti adultii au un risc crescut de fractura de sold, odata ce implinesc 50 de ani. Mai mult, riscurile de fractura de sold cresc si mai mult (se dubleaza la fiecare 5 ani), dupa 50 de ani.

Osteoporoza este o alta cauza responsabila de durerea de sold, care nu este cauzata de o forma de artrita sau de un traumatism ori de o cadere. Oasele se subtiaza, densitatea osoasa se reduce si ea, in timp, deci si oasele din structura articulatiei soldului sunt afectate, devin din ce in ce mai slabe si mai predispuse la fracturi (oasele se pot rupe).

Alte cauze ale durerii de sold

Bursita - Bursele (acesti saculeti cu lichid care se gasesc intre tesuturi precum oasele, muschii si tendoanele) pot fi implicate in acest tip de durere. Cand bursele sunt inflamate, ele pot cauza durere de sold. Inflamatia bursei se datoreaza activitatilor repetitive, care irita articulatia soldului.

Necroza avasculara (osteonecroza) - Aceasta afectiune are loc cand fluxul sanguin catre osul soldului se reduce, iar tesutul osos moare. Boala poate afecta si alte oase, insa necroza avasculara cel mai adesea are loc in sold. Ea poate fi cauzata de o fractura de sold sau de dislocarea soldului.

Unele forme de cancer - Tumorile care iau nastere in os sau care se raspandes la oase pot cauza durere in articulatia soldului, precum si in alte oase din corpul pacientului.

Tendinita - Tendoanele sunt ca niste benzi groase de tesut, care leaga oasele de muschi. Tendinita este o inflamatie sau o iritatie a tendoanelor si este cauzata, de regula, de uzura excesiva.

O infectie in os sau in articulatie - Se poate intampla sa apara o infectie, asa cum e cazul artritei septice sau osteomielitei.

O ruptura in "inelul" de cartilaj din jurul cavitatii articulatiei soldului - Aceasta este cunoscuta si drept ruptura de labrum al soldului.

Acestea nu sunt singurele cauze ale durerii de sold, exista si alti factori implicati in aparitia acestora. Medicul iti poate pune diagnosticul corect si iti poate recomanda tratamentul necesar, daca te confrunti cu durere de sold cronica.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/pain-management/guide/hip-pain-causes-and-treatment#1-2
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0