Coxartroza primara si cea secundara: tot ce trebuie sa stii

Coxartroza este artroza articulației șoldului. Există două tipuri de coxartroză: coxartroză primară și coxartroză secundară. Artroza este un termen sinonim cu osteoartrita sau boala degenerativă a articulațiilor.

Coxartroza poate fi primară și secundară

Coxartroza primară apare la un șold afectat, la cei care au peste 60 de ani, și reprezintă 40% din cazurile de artroză de șold. Coxartroza primară poate fi unilaterală, dar cel mai adesea este bilaterală, în cazurile de poliartrită. Debutul semnelor și simptomelor apare, de obicei, după vârsta de 40 sau 50 de ani, iar progresia lor este lentă și rareori simetrică. Diagnosticul poate fi confirmat în probele clinice: mersul pe jos, mersul pe scări, etc.

Coxartroza, în general, este progresivă - se manifestă adesea în perioade de activitate a bolii, care pot să dureze câteva săptămâni sau luni. În această perioada, când boală este activă, durerea poate fi severă. În afară acestor episoade dureroase, coxartroza este, de obicei, bine tolerată dacă pacientul respectă tratamentul recomandat de medic.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Coxartroza secundară are loc cu "displazie" de șold (cu deformare anatomică) la un subiect mai tânăr și se întâlnește în 60% din cazurile de osteoartrită de șold.

Simptomele sunt aceleași pentru coxartroza primară și cea secundară. Diagnosticul este sugerat de durere și de examinarea șoldului și confirmat prin radiografie (utilizarea investigațiilor cu raze X).

Din ce cauze apar și cum se manifestă

Cea mai frecventă cauză a unei tulburări de articulație a șoldului este creșterea distrugerii cartilajului articular, care se poate dezvolta în artroze ale șoldului sau coxartrozei. Se face o distincție între artrozele primare cu cauze necunoscute și artrozele secundare, după anumite tulburări de bază (malformații congenitale, reumatism, tulburări circulatorii, accidente sau altele similare).

Cartilajul articular se distruge din ce în ce mai mult, depozitele osoase se formează de-a lungul marginilor (osteofite), iar particulele de abraziune provoacă dureri repetate pacientului. Pierderea cartilajului are ca rezultat o rigidizare tot mai mare a articulației.

În același timp, apare durerea, inițial asociată cu mișcarea realizată cu dificultate după perioade de inactivitate și de stres, iar mai târziu, durerea apare și în timpul nopții și în repaus, ducând la o limitare din ce în ce mai mare a intervalului de mers și, în final, la o reducere a calității vieții pacientului.

Care sunt diferențele dintre coxartroză primară și cea secundară?

Diferența dintre cele două tipuri de coxartroză este cauza care stă la baza bolii, care este responsabilă de distrugerea inițială a cartilajului din articulația soldului.

Coxartroză primară

Considerată o artroză caracterizată de uzură și de distrugerea cartilajului, acest tip de osteoartrită este mai frecvent diagnosticată. Iată ce spun medicii și experții despre coxartroză primară:
•    Pacienții tind să dezvolte acest tip de artroză în jurul vârstei de 55 sau 60 de ani ori după 60 de ani.
•    Este asociată cu îmbătrânirea - cu cât îți folosești mai mult articulațiile șoldurilor, cu atât este mai probabil să ai această formă de coxartroză, cea primară. 


Coxartroză secundară

Acest tip de artroză (secundară) are o cauza specifică, cum ar fi un traumatism sau poate fi un efect al obezității, al moștenirii genetice, al sedentarismului sau al altor boli ce afectează șoldul. Artroza secundară tinde să "lovească" la o vârstă considerată mai fragedă, în jur de 45 sau 50 de ani, spun medicii reumatologi.

Iată care sunt factorii de risc care pot duce la artroză secundară la șold:
•    Un traumatism - dacă îți fracturezi șoldul într-un accident de mașină sau dacă te accidentezi făcând sport, de exemplu, ești mai predispus să dezvolți artroză în acea articulație, mai târziu, de-a lungul vieții.
•    Obezitatea - este un factor major. Greutatea excesivă pe care șoldurile tale trebuie să o susțină zi după zi poate face că articulațiile șoldurilor să se uzeze și să se distrugă mai repede. Potrivit Arthritis Foundation, la fiecare 500 de grame pe care le pui, se adaugă 2,7 kg de presiune pe care trebuie să o susțină șoldurile tale.
•    Inactivitatea - un stil de viață sedentar duce la creșterea în greutate, care poate duce la artroză. De asemenea, dacă ești inactiv, ai mușchii și tendoanele din jurul articulației șoldului mult mai slabe.
•    Genetică - este posibil să ai de la părinți anumite gene în ADN care te supun unui risc de a face artroză la șold. Experții au descoperit că artroza genunchiului și artroza șoldului se transmit în familie. Dacă mama ta a avut coxartroză, de pildă, și mătușa ta a avut tot artroză la nivelul șoldului, cel mai probabil și tu vei avea boala începând cu aproximație de la aceeași vârstă ca și ele.
•    Inflamația datorată altor boli. Afecțiunile care cauzează inflamația în organism, cum ar fi poliartrită reumatoidă, îți pot crește riscul de a face artroză mai târziu, de-a lungul vieții.

Cum se tratează artroza șoldului

Tratamentul artrozei de șold este de obicei conservator la început, în funcție de stadiul bolii. Tratamentul conservator implică în primul rând terapia prin mișcare sau fizioterapie pentru întărirea mușchilor din articulația șoldului. Se mai recomandă și exercițiile direcționate, care pot îmbunătăți mobilitatea și echilibrul. Astfel, artroza evoluează mai lent și durerea poate fi redusă. De asemenea, durerea poate fi ameliorată și prin fizioterapie sau masaje, dar și cu ajutorul medicamentelor.

Opțiunile de tratament pot fi atât neinvazive, cât și invazive. În cazuri grave, se recomandă intervenția chirugicală, care este urmată de o perioadă de recuperare. 

Dacă artroza de șold este cauzată de un tip de nealiniere, pantofii ortopedici te pot ajuta să corectezi asimetria și îți atenuează simptomele.

Poate că durerea te împiedică să faci sport, dar ține cont că nu trebuie evitată complet mișcarea, deoarece activitatea fizică regulată favorizează circulația sângelui și ajută la mobilitatea articulațiilor. Dacă ai grijă să alegi tipuri de mișcare care nu expun articulația șoldului la stres excesiv, nu ar trebui să te confrunți cu probleme.

Încearcă plimbările lungi, sesiunile de exerciții aerobice în apă (aquaqym), înotul și ciclismul, atât în aer liber cât și bicicleta staționară de la sălile de fitness.

În cazul în care cartilajul din articulația șoldului este deja afectat într-o măsură semnificativă, este necesară intervenția chirurgicală. Aceasta poate încetini progresia artrozei de șold și te va ajuta să gestionezi în mod eficient simptomele neplăcute. 

Implantul unei articulații artificiale a șoldului este o procedură destul de complexă și ar trebui luată în considerare numai dacă terapia conservatoare nu a avut succesul scontat și durerea este persistentă și foarte severă. Intervențiile chirurgicale sub formă de proceduri minim invazive, cum ar fi artroscopia de șold, pot ajuta la rezolvarea simptomelor deja într-un stadiu incipient al artrozei șoldului.

Reține!

Artroza primară a șoldului are o etiologie diferită, în comparație cu alte tipuri de afecțiuni ale articulației șoldului. Coxartroza poate să apară secundar, pe fondul unor afecțiuni precum osteonecroza, traumatismul la nivelul șoldului, sepsisul ori artrita reumatoidă.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Hip Osteoarthritis: A Primer

Bilateral rapidly destructive arthrosis of the hip joint resulting from subchondral fracture with superimposed secondary osteonecrosis 

American Academy of Orthopaedic Surgeons: "Osteoarthritis of the Hip

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0