Complicatiile coxartrozei la cei trecuti de 50 si 60 de ani

Cauza exacta a artrozei soldului (numita si coxartroza) este necunoscuta. Ceea ce se stie, insa, este ca majoritatea pacientilor cu artroza la nivelul soldului prezinta cel putin unul dintre factorii de risc mentionati de specialisti, iar printre acesti factori de risc se afla varsta inaintata.

De ce este importanta varsta? De-a lungul vietii, soldurile se confrunta cu uzura si cu distrugerea / deteriorarea, iar cartilajul se subtiaza si devine tot mai putin flexibil. Simptomele coxartrozei pot incepe sa apara de la orice varsta, insa de cele mai multe ori, ele debuteaza la 45 de ani sau dupa aceasta varsta. Cel mai adesea, pacientii afectati de artroza soldului au peste 60 si peste 70 de ani. Tocmai prin prisma faptului ca este o boala ce apare la pacientii varstnici, coxartroza avansata poate avea o serie de complicatii grave, daca este lasata netratata.

Boala are impact asupra vietii de zi cu zi

Coxartroza poate afecta mersul unei persoane, capacitatea de a urca scarile, de a urca sau de a cobori dintr-o masina sau de a sta confortabil pe un scaun, de a efectua treburile casnice si de a indeplini activitatile de zi cu zi.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Scade energia

Multi pacienti varstnici cu coxartroza descopera ca durerea cronica asociata cu aceasta afectiune contribuie la starile de oboseala.

Cresterea in greutate

Artroza soldului nu afecteaza metabolismul, insa unii pacienti atribuie cresterea in greutate cu inactivitatea care rezulta in urma durerii de sold cauzate de aceasta boala. Tocmai din acest motiv, pentru ca au dureri de sold foarte mari, pacientii nu mai sunt la fel de activi si din acest motiv ei cred ca numarul de kilograme creste.

Mobilitatea este afectata

Artroza soldului poate afecta, asa cum stii deja, anumite aspecte ale vietii de zi cu zi: pacientii merg cu dificultate, le este mai greu sa urce scarile/treptele, sa urce sau sa coboare dintr-o masina si sa faca alte activitati care pana nu demult le faceau placere. Aceste aspecte afecteaza intr-o mare masura viata pacientului, acesta nu se mai simte la fel de independent, mai ales cand coxartroza este intr-un stadiu mai avansat.

Viata sexuala are de suferit

Artroza soldului poate cauza si alte neplaceri - de exemplu, in cazul unor pacientii, raporturile sexuale sunt inconfortabile. La pacientii cu forme severe de coxartroza, actul sexual poate fi neplacut, din cauza durerii asociate cu miscarea soldurilor. De aceea, este bine ca medicul specialist sa fie informat de eventualele dureri de sold care apar in aceste situatii.

Viata sociala este afectata

Pe langa acest disconfort, coxartroza poate afecta relatiile pacientului cu cei din jur si interactiunile sociale, in sensul ca acestuia ii va fi mai dificil sa se deplaseze, sa socializeze, sa faca lucrurile care ii plac in mod normal, tocmai pentru ca boala nu ii permite, din cauza durerilor severe, sa faca aceste activitati, sa se vada cu cei dragi, sa faca miscare.

Articulatiile se deformeaza

Coxartroza este asociata cu deformarile articulatiilor, care, uneori, au drept rezultat discrepanta lungimii membrelor inferioare (exista o inegalitate in ceea ce priveste lungimea picioarelor pacientului). Aceste deformari articulare, printre care si discrepanta lungimii picioarelor, pot fi uneori corectate la momentul in care se face operatia de inlocuire a soldului in cazul pacientilor care sunt eligibili pentru acest tip de interventie chirurgicala.

Alte complicatii in interiorul si in jurul articulatiei

Complicatiile artrozei soldului (in interiorul articulatiei si in zona din preajma articulatiei) pot fi:

- distrugerea/degradarea rapida si completa a cartilajului (condroliza)

- osteonecroza (tesutul osos este "mort")

- fracturile de stres

- sangerare in interiorul articulatiei

- infectie in articulatie

- deteriorarea sau ruptura tendoanelor si ligamentelor din jurul articulatiei, ceea ce duce la pierderea stabilitatii.

Pe langa reducerea mobilitatii pacientului, artroza soldului mai poate avea si alte complicatii, mai ales ca din cauza bolii creste riscul de accidentare, riscul ca persoana sa sufere unele traumatisme din cauza ca se impiedica sau cade.

Potentiale complicatii ale artrozei de sold la pacientii varstnici, trecuti de 50 sau 60 de ani: durere cronica (pe termen lung), dificultatea de a efectua unele activitati zilnice, persoana nu mai este independenta, isi poate pierde locul de munca, apar deformari articulare (noduli ososi care se formeaza acolo unde doua oase sunt apropiate), apare slabiciunea musculara, persoana nu isi mai mentine echilibrul asa cum ar fi normal, creste riscul de cadere la varstnici.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: UW Orthopaedics and Sports Medicine - http://www.orthop.washington.edu/patient-care/articles/hip/osteoarthritis-of-the-hip-hip-arthritis.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0