Clasificarea gonartrozei (stadiile gonartrozei)

Gonartroza (osteoartrita genunchiului) este o afecțiune invalidantă, cronică și foarte dureroasă, care progresează în timp din cauza pierderii cartilajului articular.

Osteoartrita genunchiului este o boală degenerativă a articulațiilor care progresează în timp din cauza pierderii cartilajului articular. De obicei, aceasta este de două tipuri: osteoartrita primară (OA), fără cauze subiacente aparente, și osteoartrita secundară, care rezultă fie din cartilaj articular anormal, cum ar fi artrita reumatoidă, fie din forța anormală asupra articulației genunchiului (în cazuri de traumatism) 1. Această afecțiune este invalidantă, cronică și foarte dureroasă.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Diferite locații ale osteoartritei genunchiului

Articulația genunchiului este formată din femur (osul coapsei), tibia (osul tibia) și rotula în partea din față a genunchiului. Aceste trei oase sunt conectate între ele prin structuri, precum ligamente, capsulă, menisc și tendon.

Prin urmare, în interiorul articulației, osul coapsei este articulat prin niște structuri numite condili. Între condili, există un șanț care poartă denumirea de trohlee.

Conform acestei configurații, există trei tipuri de gonartroză (osteoartrită a genunchiului):

  • osteoartrita tibiofemurală a compartimentului intern și/sau extern, adică aceasta este situată între condilul intern al femurului și partea internă a platoului tibial sau între condilul extern și partea externă a platoului tibial. Tipul acesta de gonartroză reprezintă 50% dintre cazurile de gonartroză;
  • osteoartrita femurală rotulară afectează articulația dintre trohlee și rotulă. Tipul acesta de gonartroză reprezintă în jur de 35% dintre cazuri;
  • Osteoartrita care combină cele două de mai sus reprezintă aproximativ 15% dintre cazuri diagnosticate de medici. 

Care sunt stadiile gonartrozei

Există 4 stadii ale gonartrozei pe baza examenului clinic, radiologic și artroscopic.

Stadiul 1

În acest stadiu simptomatologia cu care se confruntă pacienții este: redoare (rigiditate) matinală, durere minimă și uneori inflamație locală (edem și tumefacție); radiologic nu există modificări la nivelul articulației, dar artroscopic există semne ale degenerării cartilajului (cartilaj moale și opac).

Pacienții cu gonartroză în stadiul 1 vor dezvolta uzură foarte minoră și creșteri de pinten osos la capătul articulațiilor genunchiului. Cu toate acestea, în această etapă este puțin probabil ca pacientul să simtă durere sau disconfort.

Dacă pacientul nu este predispus la gonartroză, medicii nu-i vor recomanda pacientului cu această boală, în acest stadiu, niciun tratament. Cu toate acestea, pot fi recomandate suplimente precum glucozamină și condroitina. Este posibil ca medicul să recomandă anumite schimbări în stilul de viață, cum ar fi efectuarea de exerciții regulate.

Tratamente stadiul 1

Așa cum am menționat mai sus, fără simptomele de la exterior ale gonartrozei de tratat, mulți medici nu vor cere pacientului să urmeze vreun tratament pentru stadiul 1 al gonartrozei. 

Chiar și așa, dacă ai o predispoziție pentru artroza de la nivelul genunchiului sau ai un risc crescut de a dezvolta această boală, medicul tău îți poate recomanda să iei suplimente alimentare, cum ar fi glucozamină și condroitină sau să începi un program de exerciții pentru a calma orice simptome minore ale gonartrozei și pentru a încetini progresia acestei forme de artrită.

Campanie DOC-Time RMN

Stadiul 2

În acest stadiu, simptomele sunt: durere de intensitate medie, redoare articulară matinală importantă, semne de inflamație locală; radiologic apare îngustarea spațiului articular, iar artroscopic fibrilarea cartilajului și degenerarea meniscului.

În acest stadiu, imaginile de diagnostic sau radiografiile articulațiilor genunchiului vor arăta o creștere a pintenilor osoși și, deși spațiul dintre oase pare normal, pacienții vor începe să se confrunte simptome de durere articulară. 

În mod obișnuit, zona din jurul articulațiilor genunchiului se va simți rigidă și inconfortabilă, în special atunci când stai o perioadă lungă de timp, după ce te ridici dimineața sau după un antrenament. Deși cartilajul și țesuturile își mențin dimensiunea, există o defalcare proteolitică a matricei cartilajului din cauza creșterii producției de enzime, cum ar fi metaloproteinaze.

Când boala este detectată și medicul diagnostichează gonartroza în acest stadiu incipient, este important ca pacientul să urmeze un plan de tratament pentru a opri progresia acestei boli articulare. Există diferite terapii nonfarmacologice care pot fi de ajutor în ameliorarea durerii și disconfortului cauzat de boală în acest studiu. Multor pacienți li se recomandă un regim strict de exerciții și antrenament de forță pentru o stabilitate sporită a articulațiilor. În plus, bretele, suporturile pentru genunchi sau inserțiile de pantofi pot fi folosite pentru a proteja genunchiul de stres.


Citeste si Indepărtarea factorilor favorizanți (generali și locali) în gonartroză

 

Tratamente stadiul 2

Discută cu medicul tău despre posibilele semne ale gonartrozei. Medicul tău va putea să detecteze și să diagnosticheze boala în acest stadiu incipient. 

Dacă este cazul, atunci puteți dezvolta un plan pentru a împiedica gonartroză să progreseze.

•    Dacă ești supraponderal(ă), este esențial să slăbești cu ajutorul dietei și al exercițiilor fizice, pentru că așa vei putea calma simptomele minore și îți vei putea îmbunătăți calitatea vieții. Chiar și persoanele care nu sunt supraponderale vor avea de beneficiat de pe urma exercițiilor.

•    Protejează-ți articulațiile de efort și nu le solicită prea tare, evită să îngenunchezi, să sari sau să faci genuflexiuni. Există numeroase accesorii la farmacie care te pot ajuta să îți stabilizezi genunchiul.

•    Unii pacienți pot avea nevoie de medicație pentru a calma durerea ușoară. Aceste medicamente sunt, de obicei, folosite în combinație cu terapiile non-farmacologice. 

De exemplu, dacă trebuie să iei medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii, ar trebui în același timp să încerci și unele exerciții fizice simple, să scapi de kilogramele în plus și să îți protejezi genunchii de efortul inutil.

Stadiul 3

Cu durere moderată, permanentă, redoare matinală și după repaus semnificativă, limitarea mobilității articulare, sunete osoase la mișcări de flexie/extensie; radiologic - îngustarea spațiului articular, osteofite marginale, modificarea axului biomecanic al membrului inferior, iar artroscopic - fragmentarea cartilajului articular, corpi liberi intraarticulari, leziuni degenerative ale meniscului.

Etapa 3 este denumită „moderată”, întrucât există o eroziune evidentă a suprafeței cartilajului dintre oase și fibrilația îngustează decalajul dintre oase. Există fragmente de proteoglican și colagen eliberate în lichidul sinovial pe măsură ce boala progresează, adică oasele dezvoltă pinteni la articulații pe măsură ce devin mai aspre.

Odată cu progresia osteoartritei genunchiului, există o inflamație articulară evidentă care provoacă dureri frecvente la mers, alergare, ghemuit, extindere sau îngenunchere. Mai apare și rigiditatea articulațiilor după ce ai stat mult timp pe scaun sau când te trezești dimineața. De altfel, mai pot apărea sunete ale articulațiilor când mergi. 

Tratamente stadiul 3

Dacă terapiile non-farmacologice nu funcționează în cazul tău, medicul îți poate recomanda injecțiile cu cortizon. Acesta este un steroid produs în mod natural de corpul tău, care calmează durerea cauzată de gonartroză atunci când este injectat în apropierea articulației afectate.

Dacă antiinflamatoarele nesteroidiene eliberate fără prescripție nu mai sunt eficiente, atunci alte medicamente, pe baza de rețetă, cum ar fi codeina și oxicodona pot ajuta la calmarea durerii severe în cazul gonartrozei de stadiu 3. Pe termen scurt, aceste medicamente pot fi folosite pentru a trata durerea moderată spre severă.

Pacienții care nu răspund bine la tratamentele conservative pentru gonartroză (fizioterapia, scăderea în greutate, folosirea analgezicelor și a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene) ar putea fi buni candidați pentru a încerca substanțele de vascosuplimentare (sau infiltrațiile în genunchi). Vascosuplimentele sunt injecții intraarticulare cu acid hialuronic, care se fac în genunchi.

Artrita moderată a genunchiului poate fi tratată agresiv cu trei până la cinci injecții de acid hialuronic timp de 3-5 săptămâni, ceea ce poate dura câteva săptămâni pentru ca tratamentul să înceapă să dea rezultate, dar calmarea durerii durează de obicei șase luni.

Stadiul 4 

Acest stadiu este considerat unul sever, în care spațiul articular dintre oase este redus considerabil, determinând uzura cartilajului și lăsând articulația rigidă. Defalcarea cartilajului favorizează apariția unui răspuns inflamator cronic, iar din cauza scăderii lichidului sinovial apare o durere mai mare și disconfort la mers sau la mișcarea articulației.

În acest stadiu, se pot observa dezvoltarea mai multor pinteni care provoacă dureri chinuitoare, ceea ce face chiar și ca sarcinile obișnuite, cum ar fi mersul pe jos și coborârea scărilor să fie o provocare pentru pacient. 

Tratamente stadiul 4

Pe de o parte, operația de aliniere a oaselor (sau osteotomia) este o opțiune pentru pacienții cu o formă severă de artroză la nivelul genunchiului. În timpul operației, un chirurg taie osul de deasupra și de sub genunchi, pentru a-l scurta, pentru a-l alungi sau pentru a-i modifica alinierea. De obicei, osteotomia se face la pacienții mai tineri.

Pe de altă parte, mai există și opțiunea de înlocuire totală a genunchiului (sau artroplastie). Aceasta este ultima soluție pentru majoritatea pacienților cu gonartroză severă. În timpul procedurii, un chirurg îndepărtează articulația deteriorată și o înlocuiește cu o proteză, un dispozitiv din metal și plastic.  

Recuperarea după intervenție chirurgicală poate dura câteva săptămâni și necesită răbdare și disciplină, multă terapie fizică și ocupațională. Doar în acest fel pacientul își poate recăpăta mobilitatea deplină.

Când durerile intraarticulare sunt mari, insuportabile, apar în repaus, în timpul nopții, la schimbarea vremii și nici nu mai răspund la medicația analgezică (antiinflamatoare, paracetamol), este posibil să apară deformarea articulară și instabilitatea articulară. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Association Between Gonarthrosis Pain Severity and Radiographic Findings on X-Ray: A Cross-Sectional Study”, Cureus. 2023 Feb., Abdullah A Altuwairqi, Huda M Qronfla, Lama S Aljehani, Khalid G Khashoggi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10036238/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0