Ce factori contribuie la aparitia durerii la un pacient cu gonartroza?

Durerea este un simptom important pentru un pacient cu gonartroza. Durerea creaza disconfort pacientului si ii afecteaza activitatea de zi cu zi, practic acesta nu mai poate merge pe jos atat de mult cum o facea inainte, durerea ii creaza dificultati la urcatul si la ales la coboratul scarilor.

Durerea si senzatia de intepenire apar atunci cand pacientul sta mai mult timp in aceeasi pozitie, de exemplu calatoreste cu trenul sau cu masina timp de cateva ore.

Recomandările Experților DOC

Cartilajul articular, care este principala structura afectata de procesul artrozic, nu este inervat. Si totusi cum de pacientul simte durere la nivelul articulatiei genunchiului? Factorii implicati in aparitia durerii sunt urmatorii:

  • Prezenta osteofitelor si deformarile articulare duc la aparitia unor forte de presiune anormale care se transmit structurilor de vecinatate, cum ar fi capsula articulara sau ligamentele, iar acestea fiind bogat inervate, determina durere resimtita de pacient.
  • Ca urmare a scaderii rezistentei si densitatii minerale osoase a osul situat sub cartilajul articular de la nivelul genunchiului, se produc microfracturi ale osului subcondral care in final duc la aparitia durerii.
  • Inflamatia sinoviala la nivelul articulatiei genunchiului, desi mult mai putin exprimata in gonartroza comparativ cu alte boli inflamatorii articulare, contribuie si ea la aparitia durerii.
  • Contractura musculaturii din jurul articulatiei genunchiului este o cauza suplimentara de durere, fie ca este vorba despre o contractura musculara reflexa intalnita in fazele precoce ale afectarii articulare de catre procesul artrozic sau despre atrofia secundara ce apare in etapele tardive, dupa multi ani de evolutie a gonartrozei.

O boala lenta

Debutul treptat al durerii de genunchi, redoarea (rigiditatea) si umflarea sunt simptomele tipice ale gonartrozei, asa cum mai este numita osteoartrita de la nivelul genunchiului.

Artroza de la genunchi implica doua procese principale:

  • cartilajul din articulatiile genunchilor se distruge, se erodeaza
  • se dezvolta proliferari osoase anormale, numite osteofite sau sau pinteni ososi.

Acest proces degenerativ poate duce la o functie anormala a articulatiei, la durere de genunchi si la rigiditatea articulatiei.

Procesul artrozei este unul lent, gradual, cu simptome care apar si dispar, iar in cele din urma, aceste simptome se agraveaza pe durata unui numar mai mare de ani.

Unul dintre principalele simptome pe care o persoana cu gonartroza le are este durerea. Ea poate sa urmeze un "tipar", cum ar fi:

  • durere care apare si dispare, cel mai posibil cu un nivel cronic scazut de durere; durerea este "presarata" de episoade sau pusee intermitende mai intense;
  • durere care apare o data cu anumite activitati, cum ar fi cand pacientul isi indoaie genunchii, cand ingenuncheaza, cand face genuflexiuni sau cand urca ori coboara scarile;
  • durere si redoare (rigiditate) a genunchilor, care se agraveaza dupa o perioada prelungita de inactivitate sau de repaus, cum ar fi atunci cand pacientul se da jos din pat dimineata, dupa ce s-a trezit.

Cum poate gonartroza sa provoace durere

Genunchiul este o articulatie flexibila, care poarta o parte din greutatea corpului nostru si care este predispusa la uzura si la deteriorare, iar prin urmare are mari sanse sa fie afectata de artroza.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Un genunchi afectat de artroza are in componenta un cartilaj subtiat, deteriorat sau e posibil ca acest cartilaj sa lipseasca complet. Deteriorarea cartilajului nu este, in sine, o sursa de durere sau o sursa a altor simptome. In schimb, lipsa cartilajului sau degenerarea lui provoaca frictiune intre oasele pacientului si alte probleme de sanatate la nivelul genunchilor, lucru care, la randul lui, cauzeaza durere de genunchi si simptome conexe.

Diagnosticul precoce este esential

Ca regula generala, daca artroza (respectiv gonartroza) este diagnosticata si tratata cat mai devreme in procesul ce are la baza boala, medicii specialisti cred ca prognosticul va fi mai bun pentru pacient, in ceea termeni precum durerea redusa si complicatii mai putine.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0