Uleiul de chimen negru, aliat de pret pentru un par frumos

Uleiul de chimen negru a fost folosit de către femei în scopuri de înfrumusețare încă din cele mai vechi timpuri. Iată cum poți folosi acest ulei de chimen negru pentru păr și ce alte beneficii are.

Uleiul de chimen negru este obținut din semințele plantei de chimen negru, originară din sud-vestul Asiei, zona mediteraneeană și Africa. Planta este cultivată de secole pentru semințele sale aromate care pot fi folosite drept condiment sau ca remediu natural. În Egiptul Antic, uleiul de chimen era folosit atât pentru proprietățile sale curative în ceea ce privește bolile respiratorii, cât și pentru menținerea pielii și podoabei capilare frumoase și sănătoase, în ciuda trecerii anilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum te ajută uleiul de chimen negru să ai un păr frumos?

Uleiul de chimen negru conține trei fitonutrienți naturali cheie - timochinonă, timohidrochinonă și timol -, substanțe fitochimice care au beneficii nu doar pentru păr, ci și pentru piele.

Menține scalpul sănătos

Sănătatea scalpului joacă un rol important în a avea un păr frumos și sănătos, așa că este nevoie să primească atenția cuvenită. Sebumul în exces, mătreața, dar și iritațiile de la nivelul scalpului pot cauza căderea părului. Uleiul de chimen negru are proprietăți antiinflamatoare, antifungice, antibacteriene, dar și antivirale, care contribuie la menținerea sănătății pieii capului. 

Poți aplica uleiul de chimen negru fie ca atare, fie sub formă de mască, alături de alte ingrediente naturale recomandate pentru podoaba capilară. Uleiul din chimen negru este în general sigur când este utilizat pe termen scurt, deși la unele persoane poate provoca erupții alergice. Dacă știi că ești mai sensibil, testează mai întâi uleiul pe o porțiune mai mică de piele pentru a vedea dacă ai vreo reacție.

Stimulează creșterea părului

Poți folosi ulei de chimen negru și dacă vrei să îți crească părul mai repede. Acest ulei conține timochinonă și nigelonă, substanțe antihistaminice care combat alopecia. Așadar, acest ulei poate combate căderea părului, dar poate totodată și să stimuleze creșterea părului.

Poate reduce mătreața

Dacă te confrunți cu mătreața, uleiul de chimen negru poate fi un remediu natural excelent, mai ales cand îl aplici zilnic direct pe scalp. Acest lucru nu numai că va calma mâncărimea, dar va reduce și cojile și va îmbunătăți rezistența rădăcinilor firelor de păr.

Previne albirea podoabei capilare

Se pare că uleiul de chimen negru pigmentează celulele depigmentate din foliculii firelor de păr, prevenind albirea acestora.

Hidratează podoabă capilară

Sebumul este un ulei natural produs de scalp, care menține părul hidratat și hrănit. Din păcate însă, unele persoane pot suferi de scalp prea uleios, în timp ce altele pot avea probleme cu scalpul deshidratat. Poți combate ambele probleme folosind ulei de chimen negru, întrucât acesta normalizează secreția de sebum de la nivelul scalpului. Totodată, fiind foarte bogat în acizi grași, uleiul de chimen hidratează părul, prevening degradarea acestuia, dar și electrizarea.

Poate preveni degradarea podoabei capilare

Radicalii liberi au efecte nedorite inclusiv asupra părului. Poți lupta cu efectele radicalilor liberi folosind ulei de chimen negru, care neutralizează efectul pe care aceștia îl au asupra organismului.

Remediu hidratant pe bază de ulei de chimen negru

Pentru a-ți face un tratament pe bază de ulei de chimen negru ai nevoie de numai o lingură de ulei. Pune uleiul între palme, apoi încălzește-l frecând ușor mâinile. Masează-ți scalpul uscat folosind acest ulei, concentrându-ți atenția pe zonele cu probleme. 

După ce scalpul este complet acoperit de ulei, poți trage uleiul de la rădăcină către vârfuri. Lasă-l să acționeze preț de 30 de minute și apoi spală-ți părul așa cum obișnuiești. Repetă această operațiune de 2-3 ori pe săptămână.

Masajul la nivelul scalpului stimulează circulația sangvină, dar și foliculii firelor de păr, accelerând procesul de creștere a părului. Mai mult decât atât, uleiul de chimen negru va oferi foliculilor nutrienții de care aceștia au nevoie pentru că părul să crească sănătos.

Remediu din ulei de chimen negru și lămâie pentru părul gras

Lămâia este bogată în vitamina C, care stimulează secreția de colagen la nivelul scalpului. Aciditatea acesteia ajută, de asemenea, și la echlibrarea pH-ului pielii. Dacă ai părul gras și a mai și început să îți cadă, ia în calcul combinația de ulei de chimen negru și lămâie.

Stoarce zeama de la o lămâie și masează-ți scalpul cu ea. Las-o să acționeze în jur de 15 minute, apoi spală-ți părul cu șamponul tău obișnuit. După ce se usucă pe jumătate, masează-ți părul cu 2 linguri de ulei de chimen negru, acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă uleiul să acționeze până dimineață, când îți vei spăla din nou părul.

Ulei de chimen și ulei de babassu pentru păr uscat

Pentru părul deteriorat sau uscat, poate fi necesar un tratament profund pentru a revitaliza foliculii de păr. În acest sens, amestecă o linguriță de ulei de chimen negru cu o cantitate similară de ulei de Babassu și masează scalpul, apoi întinde uleiul și pe păr. Pune-ți o cască de duș și un prosop pe deasupra și lasă-le peste noapte. Dimineața, spală-te bine cu șampon și continuă cu ritualul tău obișnuit – balsam, coafare etc.

Uleiul de chimen negru poate fi util și pentru sănătatea pielii

Unele cercetări au arătat că uleiul de chimen negru poate fi la fel de eficient precum o cremă cu betametazonă pentru scăderea severității eczemei de la nivelul mâinilor și îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate. Dacă pacientul nu are o reacție alergică la uleiul de semințe negre, acesta poate fi utilizat în siguranță, deoarece nu vine și cu o listă de efecte secundare pe care o au glucocorticoizii sintetici. Betametazona, de exemplu, poate provoca umflarea feței sau a mâinilor, furnicături în gură sau gât, constricție în piept, dificultăți de respirație, modificări ale culorii pielii, vânătăi ușoare și slăbiciune musculară.

Cum spuneam, uleiul din semințe de chimen negru are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, iar acestea pot ajuta la tratarea și prevenirea acneei. De asemenea, ajută la echilibrarea producției de sebum în piele, la menținerea porilor curați și la prevenirea erupțiilor. În plus, proprietățile antioxidante ale uleiului de chimen negru pot proteja împotriva daunelor cauzate de mediu.

Un studiu recent a constatat că un gel cu ulei de chimen negru a redus semnificativ leziunile de acnee vulgară după 8 săptămâni de utilizare, inclusiv comedoane, pustule și papule în grupul participanților pe care a fost testat, comparativ cu grupul placebo. Acest lucru înseamnă că uleiul din semințe de chimen negru poate distruge bacteriile care cauzează acneea și contribuie la tratarea acneei active și la prevenirea noilor episoade. Acneea este adesea asociată cu inflamație, roșeață și umflături, iar uleiul de chimen negru este un antiinflamator puternic, care poate ajuta la reducerea inflamației și înroșirii pielii.

Uleiul de chimen negru ajută la tratarea infecțiilor

Probabil că rezultatele cele mai importante ale cercetărilor privind chimenul negru sunt cele care îl corelează cu combaterea bacteriilor multi-rezistente la medicamente, în condițiile în care aceste așa-numite „superbacterii” reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică.

Dintre toate superbacteriile pe care acest ulei puternic le poate distruge, stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) este una dintre cei mai importante. MRSA afectează în principal persoanele din spitale și din azilele de bătrâni din întreaga lume, deoarece infecțiile obișnuite cu stafilococ devin rezistente la antibioticele generice.

Populația în vârstă este în special expusă riscului, deoarece este în general asociată cu proceduri invazive, cum ar fi intervenții chirurgicale, tuburi intravenoase și articulații artificiale. Având în vedere că vârstnicii au imunitatea slăbită, iar numărul lor este în creștere, MRSA a devenit un risc global pentru sănătatea publică.

O serie de cercetări au analizat mai multe tulpini de MRSA și au descoperit că fiecare era sensibilă la uleiul de chimen negru, ceea ce ar putea ajuta la încetinirea sau la oprirea răspândirii necontrolate a MRSA. Compușii din uleiul de semințe negre au fost, de asemenea, analizați pentru proprietățile lor antifungice. În efortul de a oferi o soluție și la problema în creștere a rezistenței antifungice, recent a fost efectuat un studiu cu scopul de a determina dacă uleiul de semințe de chimen negru ar putea fi de folos.

Oamenii de știință au testat timolul, timochinona și timohidrochinona împotriva a 30 de agenți patogeni umani și au descoperit că fiecare compus a inhibat 100% cei 30 de agenți patogeni evaluați, timochinona a fost cel mai bun compus antifungic împotriva tuturor dermatofitelor și drojdiilor testate, urmată de timohidrochinonă și timol, iar timolul a fost cel mai bun antifungic împotriva mucegaiurilor, urmat de timochinonă și timohidrochinonă.

Astfel, s-a concluzionat că acest ulei de chimen negru are o constituție chimică unică, în care ingredientele active sunt eficiente nu doar individual, ci și colectiv. Demonstrând în esență că fungii și mucegaiurile nu pot exista în prezența acestor substanțe fitochimice din chimenul negru, cercetătorii caută în prezent să abordeze mai în amănunt și problema superbacteriilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Cleveland Clinic - What Is Black Seed Oil? 
https://health.clevelandclinic.org/black-seed-oil/
Pub Med - The effect of a hydrogel made by Nigella sativa L. on acne vulgaris: A randomized double-blind clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32548864/
Studiul „The effect of a hydrogel made by Nigella sativa L. on acne vulgaris: A randomized double-blind clinical trial”, apărut în Phytother Res. 2020 Nov;34(11):3052-3062. doi: 10.1002/ptr.6739. Epub 2020 Jun 17, autori: Samaneh Soleymani et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0