Semnele care pot să indice că ai un scalp sensibil

Multe cazuri de sensibilitate a scalpului se rezolvă de la sine, dar altele au nevoie de tratamente speciale, pentru că, uneori, un scalp sensibil poate fi un semn al unei afecțiuni de bază.

Migrenele și alte dureri de cap, precum și tulburările autoimune, cum ar fi psoriazisul, pot duce la inflamarea, iritarea și durerea la nivelul scalpului. Arsurile solare, erupțiile cutanate, rănile și mușcăturile de insecte pot să provoace, de asemenea, sensibilitate la nivelul scalpului.

Ce înseamnă că ai un scalp sensibil?

Sensibilitatea scalpului este definită ca durere, inflamație, furnicături, amorțeală, iritație și mâncărime a pielii capului. Adesea, multe dintre aceste simptome apar împreună, fiind legate de procesele imunitare ca răspuns la o varietate de afecțiuni.

O anumită sensibilitate a scalpului este cauzată de afecțiuni care atacă vasele de sânge, nervii și țesuturile de sub sau din jurul scalpului. Adesea, nu există simptome vizibile. Alteori, sensibilitatea scalpului este dureroasă și implică descuamarea pielii.

Prevalența sensibilității pielii capului nu este cunoscută, dar simptomele sunt considerate destul de frecvente. Sensibilitatea scalpului poate însoți afecțiuni comune, cum ar fi durerile de cap, alergiile, psoriazisul, eczemele și căderea părului.

De ce apare sensibilitatea scalpului?

Sensibilitatea scalpului este asociată cu diverse forme de dureri de cap, în special cele care implică nervii care vin de la ceafă spre frunte. Potrivit Universității Johns Hopkins, această durere poate apărea sub formă de șocuri fierbinți și intense.

Scalpul devine atât de sensibil pentru unii oameni încât chiar și o atingere ușoară poate fi dureroasă. În alte cazuri, scalpul amorțește. Această formă de durere nervoasă este rară și de obicei cauzată de leziuni sau de un nerv ciupit spontan. Cu toate acestea, durerile de cap care implică acești nervi sunt mult mai frecvente.

Sensibilitatea scalpului este adesea asociată cu o serie de afecțiuni ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate, arsurile solare, mușcăturile de insecte, pediculoza sau psoriazisul. Multe dintre aceste afecțiuni provoacă inflamații, durere, sensibilitate, descuamare a pielii și pot duce chiar la apariția puroiului sau la sângerarea scalpului.

Mătreața este o problemă obișnuită, care afectează locurile de pe corp în care se strâng uleiuri naturale. Poate provoca pete roșii, solzoase pe scalp. Deși nu este un semn de igienă slabă sau de boală, mulți oameni caută tratament din cauza iritației sau a jenei. Se pot utiliza șampoane sau tratamente speciale, pe bază de sulfură de seleniu, acid salicilic sau tensidă de cocos. În cazuri rare, mătreața poate fi cauzată și de infecții fungice.

Psoriazisul scalpului poate duce, de asemenea, la sensibilitatea pielii capului și la descuamarea pielii. Spre deosebire de mătreață, pielea afectată de psoriazis este uscată și are un luciu argintiu. Stresul, hormonii, aerul uscat sau vremea rece pot declanșa simptomele psoriazisului.

Lichenul plan poate duce, de asemenea, la sensibilizarea și descuamarea scalpului. Această afecțiune este, de obicei, provocată de perioadele de stres sau ca efect secundar al tratamentelor medicale.

Alopecia areata poate duce la sensibilitatea scalpului?

O formă de cădere a părului numită alopecia areata poate provoca, într-adevăr, sensibilitate la nivelul scalpului. În această stare, o parte din părul de pe cap și, uneori, și din cel de pe corp, cade pe zone bine definite (arată ca niște zone rotunde de chelie).
Autoritățile sanitare susțin că majoritatea formelor de alopecie nu sunt periculoase pentru sănătate. Unele femei se confruntă, de asemenea, cu căderea reversibilă a părului după naștere, în timpul terapiilor hormonale sau în timpul menopauzei. În unele cazuri de alopecie, părul va crește probabil. În cazul altor forme, deteriorarea foliculului de păr este atât de severă încât pierderea părului este ireversibilă.

Alte cauze ale sensibilității scalpului

Unele boli care afectează pielea în alte părți ale corpului se pot prezenta și pe scalp. Printre acestea se numără acneea, chisturile, reacțiile alergice, infecțiile celulelor pielii sau ale foliculilor de păr, boli virale care provoacă răni ale pielii, cum ar fi zona zoster și rujeola, coafurile prea strânse și căștile, utilizarea regulată sau necorespunzătoare a produselor pentru păr, precum vopselele, uscătoarele de păr, plăcile de îndreptat părul și bigudiurile.

Periajul sau frecarea părului ud cu prosopul, imediat după spălare, poate rupe foliculii de păr, provocând căderea părului și iritarea scalpului. Periajul excesiv al părului uscat poate provoca, de asemenea, probleme. Deși este rară, sensibilitatea scalpului poate fi un semn al unor boli mai grave, cum ar fi cancerul celulelor de piele (melanomul). 

Cum se tratează sensibilitatea scalpului?

În multe cazuri, problemele care provoacă sensibilitate la nivelul scalpului dispar de la sine. Însă în alte cazuri, persoanele afectate necesită curățare și îngrijire de bază a pielii capului pentru a se asigura că zona se tratează cu succes.

Unguentele cu utilizare la domiciliu, cremele, antisepticele și pansamentele sunt adesea suficiente pentru a trata cazurile de bază. Însă dacă e vorba de sensibilitate durabilă sau dureroasă a scalpului, e indicat să se ceară sfatul medicului de familie, deoarece tratamentele pot să varieze în funcție de cauză.

Cel mai probabil, medicul va prescrie o formă de cremă sau unguent medicamentos pentru a trata iritarea, durerea și simptomele externe, alături de alte tratamente. Șampoanele medicale și balsamurile sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit pentru a ajuta la tratarea unui scalp sensibil. Și corticoizii pot fi uneori recomandați ca terapie. Pacienții trebuie să citească instrucțiunile cu atenție înainte de a începe tratamentul.

Dacă o infecție nu dispare după un ciclu de tratament, pacienții trebuie să solicite medicului sfaturi suplimentare. Același sfat se aplică și dacă persoana a încercat mai multe tratamente fără prescripție medicală și nu a avut rezultate. Farmaciștii pot ajuta la alegerea unui tratament adecvat, dar nu în toate cazurile.

Pașii care mai pot fi urmați pentru atenuarea simptomelor scalpului sensibil includ:

  • masarea scalpului cu vârful degetelor prin mișcări circulare;
  • aplicarea unui prosop subțire cu gheață în intervale de câte 10 minute;
  • pentru persoanele cu părul lung, evitarea prinderii părului în cozi sau în alte coafuri prea strânse, pentru o perioadă lungă de timp;
  • aplicarea unor tehnici de relaxare, în cazurile în care sensibilitatea scalpului este cauzată de dureri de cap, dureri musculare și tensiune psihică acumulată.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Sensitive Scalp
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500070/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0