Cum să ne îngrijim buzele în sezonul rece

Anotimpul rece poate fi deosebit de problematic pentru orice tip de piele, dar în special pentru pielea sensibilă, precum și pentru buze. Acest lucru nu este surprinzător – aerul rece, vântul geros și uscat, precum și uscăciunea aerului din interior, toți acești factori contribuie la uscarea și crăparea buzelor. 

Medicii dermatologi avertizează cu privire la efectele nocive ale aerului rece asupra pielii și mai ales asupra buzelor, deoarece acestea sunt, de obicei, neacoperite și, astfel, devin mai expuse factorilor de mediu. Insa si purtarea mastii care protejeaza teoretic buzele pot favoriza anumite afectiuni precum cheilita- intrucat fisurile de la coltul gurii, in conditiile purtarii mastii pot fi un mediu perfect, cald si umed pentru dezvoltarea candidei. In acest caz trebuie sa te adresezi medicului dermatolog.

În plus, pielea de pe suprafața buzelor nu este la fel ca de pe restul corpului. Așadar, buzele sunt mai speciale, deoarece pielea de pe suprafața lor este mult mai subțire și delicată. Acest lucru are o consecință neplăcută, și anume buzele se usucă de 10 ori mai repede față de restul pielii de pe față, motiv pentru care este foarte important să le protejezi corespunzător. 
În acest sens, iată șase sfaturi pentru îngrijirea adecvată a buzelor tale pe timp de iarnă. 

Nu-ți umezi buzele

Atunci când buzele tale sunt uscate, primul instinct este de a-ți umezi buzele cu limba, pentru a le înmuia. Cu toate acestea, prin acest obicei se obține fix opusul, și anume saliva duce la uscarea accelerată a buzelor, ceea ce va duce la crăparea și rănirea buzelor. În plus, enzimele care se regăsesc în salivă, care au rol de digerare a mâncării, pot fi iritante pentru buze.  

Folosește un balsam de buze care conține ingrediente emoliente

Balsamurile de buze bine formulate, cu ingrediente organice, puternic hidratante, pot ajuta atât în prevenirea uscăciunii buzelor, cât și în tratarea buzelor lezate de frig și crăpate. Optează pentru un produs de calitate, pe bază de petrolatum, glicerină și uleiuri naturale. De asemenea, dacă petreci multi timp afară sau îți plac drumețiile pe munte pe timp de iarnă, ai grijă să folosești un produs cu protecție solară pe față și pe buze, deoarece soarele, chiar dacă nu e la fel de puternic pe perioada iernii, tot îți poate afecta buzele, mai ales pentru că pielea acestora este foarte subțire. 

Balsamurile de buze hrănitoare sunt o opțiune foarte eficientă pentru îngrijirea corectă a acestora. În plus, ele vin la pachet și cu alte beneficia. De exemplu, un balsam de buze cu ingrediente bune poate repara daunele suferite pe timpul anotimpului rece. Așadar, dacă suferi în mod constant de buze uscate sau crăpate, un balsam de buze folosit zilnic poate hidrata în profunzime pielea buzelor și, astfel, reechilibra bariera naturală a pielii, care promovează vindecarea leziunilor de la nivelul buzelor. 

Uneori, buzele extrem de crăpate pot duce la apariția sângerărilor, ceea ce e atât foarte dureros, cât și neaspectuos. Prin utilizarea frecventă a unui balsam de buze, poți preveni aceste neplăceri, dar, în același timp, te vei bucura de buze frumoase, pline și bine hidratate. De asemenea, pentru situațiile în care ai nevoie de protecție solară, e ușor ca buzele să piardă sigiliul SPF-ului mai repede, mai ales dacă mănânci alimente sau bei lichide. Prin urmare, te poți orienta după un produs dedicate de buze cu protecție solară. Acest tip de balsamuri sunt, de obicei, puțin mai lipicioase, dar rezistă mult mai bine pe suprafața pielii buzelor, asigurând o protecție de lungă durată. 

În plus, prin utilizarea unui produs dedicat pentru buze cu SPF, poți încetini procesul de îmbătrânire al acestora. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, buzele se ridează și pierd din volum, motiv pentru care e important să le acorzi la fel de multă atenție ca restului feței. 

Deși există numeroase alternative pe piață, unele fiind extrem de accesibile, este important să alegi un produs de calitate, pentru că, în cele din urmă, avantajele calității se vor vedea pe buzele tale. Așadar, înainte de a-ți cumpăra un balsam de buze, aruncă un ochi peste lista de ingrediente. Produsele care conțin parfum sau arome artificiale nu sunt neapărat cea mai bună soluție, adesea aceste ingredient uscând mai tare pielea buzelor. 

De asemenea, este indicat să eviți balsamurile de buze care conțin ingrediente precum camfor, eucalypt sau mentol. Aceste ingrediente îți pot da, pe moment, o senzație de hidratare și de calmare a pielii crăpate a buzelor, dar, în realitate, nu fac altceva decât să usuce mai tare buzele, deci agravează problema pe care încerci să o rezolvi. 

Nu-ți mușca buzele atunci când le simți uscate sau crăpate

Un alt instinct pe care îl avem atunci când buzele ne sunt crăpate sau foarte uscate este să le mușcăm, pentru a îndepărta stratul de celule moarte. Deși avem impresia că e un gest inofensiv, pe termen lung ne poate afecta aspectul si sănătatea buzelor. Așadar, evită să îți muști buzele și aplică un balsam de buze puternic hidratant, în schimb, pentru a permite vindecarea acestora.

Tratează-ți buzele uscate sau crăpate imediat

Dacă îți lași buzele nehidratate, uscăciunea se poate agrava și, în cazuri extreme, se poate infecta și favoriza aparitia  herpes daca ai in organism infectia. Virusul herpes simplex are tendința de a ataca sistemul imunitar atunci când este foarte slăbit, ceea ce se întâmplă mai frecvent pe timpul iernii. Atunci când buzele sunt extrem de deshidratate și încep să se crape, este important ca remediul să vină imediat, pentru a le proteja de alte reacții neplăcute.

Cheilita unghiulară, cunoscută și sub numele de stomatită unghiularăpoate provoca fisuri si leziuni roșiatice în colțurile din exteriorul buzelor.

Cheilita unghiulară poate apărea pe una sau ambele părți ale gurii. Este o afecțiune inflamatorie care poate dura câteva zile sau poate fi o problemă cronică. Poate afecta persoanele de toate vârstele, inclusiv sugarii- mai ales cei care folosesc suzeta si nu sunt spalati in gura dupa ce consuma lapte.

Simptomele cheilitei unghiulare vor apărea aproape exclusiv la colțurile gurii. Simptomele pot fi dureroase. Acestea pot varia de la roșeață ușoară până la fisuri deschise și sângerande.

Dacă vă confruntați cu cheilită unghiulară, colțurile gurii pot prezenta 

  • sângerare
  • umflaturi si roseata 
  • fisuri 
  • durere si intepaturi 
  • gust neplacut  în gură
  • senzație de arsură a buzelor 
  • buzele se simt uscate 
  • dificultăți de a manca,  ca urmare a iritației

Există mai multe cauze diferite ale cheilitei unghiulare. Cea mai frecventă este infecția cu candida ca urmare a persistentei salivei in colturile gurii. O persoană își poate linge mai mult buzele, încercând să-și aline durerea sau uscăciunea buzelor.
Dacă este prezentă candida, medicul dermatolog  va prescrie probabil un antifungic local.

Aplică un strat gros de balsam pe buze înainte de culcare

Multe persoane obișnuiesc să doarmă cu gura deschisă, iar opt ore de inspirare și expirare pe gură pot usca puternic buzele. De aceea, este bine să îți hidratezi temeinic buzele înainte de culcare. În plus, poți folosi un umidificator pe timpul nopții, dacă aerul din casă este mai uscat. În acest fel, îți vei face atât buzele, cât și restul pielii de pe corp, fericite. Nu în ultimul rând, ai grijă să porți mereu cu tine un balsam de buze, pentru orice eventualitate și fă-ți un obicei din a te da cu balsam înainte de a ieși din casă. 

Evită produsele cosmetice care usucă pielea și buzele

Pe timp de iarnă, este recomandat să eviți produsele de make-up care usucă pielea, precum fondurile de ten matifiante sau rujurile care redau un aspect catifelat, pentru că ultimul lucru pe care ți-l dorești este un factor în plus de uscăciune. Dacă folosești make-up zilnic, optează pentru produse hidratante, cu acid hialuronic și alte ingrediente umectante.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Tips to Protect Your Lips from Cold, Dry Winter Weather
https://health.clevelandclinic.org/6-tips-to-protect-your-lips-from-the-cold/ 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0