Cum poți estompa petele apărute deasupra buzelor

Sarcina sau îndepărtarea părului facial inestetic cu ceară pot duce, în timp, la sensibilizarea pielii și astfel există riscul să apară pete deasupra buzei superioare.

Când anumite zone ale pielii se închid la culoare, se vorbește despre melasmă sau hiperpigmentare. De obicei, melasma apare pe față, mai ales pe frunte, obraji și deasupra buzei superioare, cu precădere la femei.

În general, această problemă este asociată cu schimbările hormonale, făcându-și apariția de cele multe ori în timpul sarcinii sau dacă dacă femeia urmează o terapie de substituție hormonală ori ia contraceptive orale. În cazul în care își face apariția la o femeie gravidă, melasma poartă numele de „mască de sarcină” sau „cloasmă”; aceste pete pigmentare dispar după naștere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai important factor al apariției acestor pete deasupra buzelor sau pe altă zonă a feței este expunerea la soare. Administrarea unor medicamente sau folosirea unor produse cosmetice care sensibilizează pielea la contactul cu razele solare (fotosensibilitate) poate să crească riscul de apariție a melasmei.

Melasma nu este o afecțiune gravă. Apariția acestor pete pigmentare pe frunte, obraji, la tâmple sau deasupra buzei poate avea efecte negative strict de natură estetică. Nu sunt dureroase, iar persoana nu manifestă alte neplăceri de natură fizică la apariția lor.
Medicul va pune diagnosticul de melasmă prin cercetarea atentă a aspectului pielii, iar istoricul medical al fiecărei persoane va ajuta la stabilirea factorilor care ar fi putut cauza această problemă a pielii.

Cum se tratează petele pigmentare

Pe măsură ce hormonii se stabilizează, aceste pete închise la culoare apărute deasupra buzelor sau în alte zone ale feței pălesc fără tratament. Femeile care dezvoltă melasma ca rezultat al sarcinii observă în cele mai multe cazuri că petele dispar la câteva luni după naștere. De asemenea, cele care iau contraceptive orale sau fac terapie de substituție hormonală constată că petele pigmentare pălesc în momentul în care încetează să mai ia medicamentele.

Ce opțiuni de tratament există?

Pentru tratarea melasmei există mai multe opțiuni: 

Hidrochinona. Folosită sub formă de cremă, scoate pigmentul din piele. Practic, blochează procesul chimic natural care conduce la formarea melaninei, substanța care dă culoare pielii.

Tretinoizii. Reprezintă un tip de vitamina A care ajută la creșterea ratei de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii și apariția unora noi. Astfel, folosirea tretinoizilor face ca petele pigmentare să pălească mai repede pe măsură ce sunt eliminate celulele pigmentate.

Acidul azelaic. Folosit sub formă de cremă, acidul azelaic pare să încetinească sau chiar să oprească producerea pigmentului care dă culoare pielii.

Peeling-ul chimic. Soluții lichide aplicate pe piele care provoacă mici arsuri chimice , similare cu arsurile solare, peeling-urile chimice ajută la descuamarea pielii de la suprafață, lăsând loc pentru un strat proaspăt. Un exemplu de soluție chimică nu foarte puternic este acidul glicolic, care are un risc mic de a provoca apariția cicatricelor sau decolorarea profundă a pielii. Acest tratament, peeling-ul chimic, poate fi indicat dacă melasma nu răspunde la alte tipuri de tratament.

IPL-ul. Tratamentul cu ajutorul luminii intens pulsate (IPL) folosește anumite lungimi de undă ale luminii pentru a îndepărta țintit zonele pigmentate ale pielii.

Ce se poate face acasă

  • Fața se curăță înainte de culcare cu apă, demachiant sau apă micelară.
  • Se recomandă pentru îngrijire creme și serumuri cu vitaminele C și E, precum și creme hidratante.
  • La ieșirea din casă se folosește o cremă cu factor de protecție solară 30 și nu se iese în soare fără o pălărie cu boruri largi.
  • Persoana trebuie să aibă răbdare cu tratamentele recomandate de medic, deoarece ele nu acționează de pe o zi pe alta.

Cum se poate preveni apariția petelor pigmentare

O recomandare atât pentru persoanele care vor să prevină apariția acestor pete, cât și pentru cele care vor să nu le agraveze aspectul dacă deja au apărut este protejarea împotriva razelor solare. Astfel, e nevoie de folosirea unei creme faciale cu factor de protecție solară, care să blocheze nu doar razele solare, ci și lumina și căldura.

Există două tipuri de creme cu protecție solară: unele pe bază de substanțe chimice, precum oxibenzona și altele pe bază de „blocanți” fizici, precum zincul sau dioxidul de titan. Specialiștii recomandă folosirea acestor creme non-chimice, zincul sau dioxidul de titan oferind o protecție eficientă împotriva ultravioletelor. Cele chimice nu oferă o protecție la fel de bună și, în plus, pot cauza alergii.

De asemenea, la ieșirea în soare puternic, se recomandă acoperirea capului cu o pălărie care să protejeze și fața.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Bibliografie:
Drugs.com - Melasma (Chloasma)
https://www.drugs.com/health-guide/melasma-chloasma.html
American Acemy of Dermatology - Melasma: Diagnosis and treatment
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/melasma-treatment#causes
Harvard Health Publishing - Unmasking the causes and treatments of melasma
https://www.health.harvard.edu/womens-health/unmasking-the-causes-and-treatments-of-melasma
Healthline - Melasma
https://www.healthline.com/health/melasma#risk-factors-and-causes 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0