Cum sa indepartezi manichiura cu gel fara sa iti distrugi unghiile naturale

Manichiura cu gel poate fi soluția ideală pentru femeile ocupate sau cele care nu au răbdare să învețe cum să se ocupe de unghiile proprii și care preferă să apeleze la ajutorul manichiuristei o dată la câteva săptămâni pentru a obține o manichiură impecabilă. 

Ei bine, când vorbim de unghii cu gel, acesta este scenariul ideal, însă ce te faci dacă una dintre unghii ți se rupe ori gelul se sparge? Răspunsul este: mergi la salonul de înfrumusețare mai devreme decât ți-ai propus pentru a îndepărta gelul de pe unghii. Există, însă, și situații în care timpul nu îți permite să amâni și ai nevoie de o soluție rapidă pentru a îndepărta gelul de pe unghii cât mai repede.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unghii cu gel: ce faci când se rupe o unghie sau gelul se sparge?

Cea mai simplă metodă, dar și sigură pentru sănătatea unghiilor tale, constă în îndepărtarea gelului de pe unghii la salonul de înfrumusețare. Dacă, însă, circumstanțele nu îți permit să faci acest lucru, există două metode pe care le poți folosi chiar tu, acasă, pentru a îndepărta gelul de pe unghii.

Metoda foliei de aluminiu

O metodă eficientă de îndepărtare pentru manichiura cu gel este metoda foliei de aluminiu. Pentru ca această metodă să funcționeze, ai nevoie de:

  • 10 bile de vată din bumbac organic
  • 10 bucăți de folie de aluminiu, suficient de mari pentru a-ți înfășura degetele în ele
  • acetonă pură
  • pilă de unghii specială pentru manichiură cu gel
  • băț de portocal
  • vaselină cosmetică

Începe prin a pili suprafața unghiilor, astfel încât să îndepărtezi primul strat de gel. Apoi, aplică vaselină cosmetică pe pielea din jurul unghiilor și pe buricele degetelor, astfel încât să se creeze un strat protector împotriva acetonei. Înmoaie apoi bilele de vată din bumbac în acetonă și pune câte o bilă pe fiecare unghie, înfășurând imediat fiecare unghie în folie de aluminiu. Lasă apoi acetona să acționeze preț de 30 de minute. 

La finalul timpului, folosește bățul de portocal pentru a îndepărta bucățile de gel dezlipite deja de pe suprafața unghiei. Dacă vei constata că e necesar, poți aplica încă o bilă de vată pe unele unghii, pe care le vei înfășura din nou în folie de aluminiu. De această dată, nu lăsa acetona să acționeze mai mult de 5 minute.

După ce ai îndepărtat gelul de pe toate unghiile, spală mâinile cu apă și săpun din belșug. Aplică apoi pe mâini o cremă hidratantă și folosește un tratament pentru unghii.

Metoda înmuierii unghiilor

Această metodă pentru a îndepărta manichiura cu gel este mai agresivă decât metoda foliei de aluminiu, mai ales pentru pielea de pe degetele tale. Pentru a folosi metoda înmuierii pentru îndepărtarea gelului de pe unghii ai nevoie de:

  • 1 bol de dimensiuni mari
  • 1 bol de dimensiuni reduse
  • acetonă pură
  • pilă de unghii
  • băț de portocal
  • vaselină cosmetică

Umple bolul mare cu apă caldă. Umple bolul mai mic cu acetonă și așază-l în bolul mai mare, pentru ca acetona să se încălzească treptat. Între timp, pilește primul strat de gel de pe unghii. Apoi, masează-ți mâinile cu vaselină cosmetică, insistând pe zonele de lângă unghii. Înmoaie-ți unghiile în bolul cu acetonă și lasă-le acolo preț de 10-15 minute. Folosește apoi bățul de portocal pentru a îndepărta gelul de pe unghii. Spală-ți apoi bine mâinile și hidratează-le cu un ulei precum cel de argan ori de sâmbure de strugure.

Cum să îți faci unghii cu gel în siguranță?

Deși manichiura cu gel poate fi frumoasă și de lungă durată, nu este o alegere grozavă pentru sănătatea unghiilor. E bine de știtut că manichiura cu gel poate provoca fragilitate, exfoliere și crăpare la nivelul unghiilor, iar utilizarea repetată poate crește riscul de cancer de piele și îmbătrânirea prematură a pielii de pe mâini.

Pentru a contribui la menținerea unghiilor sănătoase înainte, în timpul și după manichiura cu gel, dermatologii recomandă:

Să discuți cu manichiurista

În primul rând, întreabă direct dacă uneltele pe care le folosește sunt sterilizate. Apoi, nu lăsa niciodată manichiurista să îți taie cuticula, deoarece acest lucru ar putea duce la inflamație și infecție.

Aplică o cremă cu protecție solară

Înainte de a-ți face unghii cu gel, aplică pe mâini o cremă cu protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau mai mare, pentru a preveni cancerul de piele și îmbătrânirea prematură a pielii. Acest lucru te va ajuta să îți protejezi pielea de radiațiile ultraviolete folosite pentru a sigila oja cu gel pe unghie. O altă opțiune este să porți mănuși închise la culoare, opace, cu vârfurile degetelor tăiate înainte de aplicarea ojei.

Mergi la salon pentru retușuri

Deși am discutat deja despre cum poți să îndepărtezi acasă gelul de unghii, este mai bine ca atunci când culoarea începe să se desprindă sau ți s-a rupt o unghie să îți faci o programare la manichiuristă pentru a îndepărta oja.

Lasă unghiile să mai respire

La intervale regulate, ia o pauză de la a-ți face unghii cu gel pentru cel puțin două săptămâni, deoarece acest lucru le va permite unghiilor tale să se regenereze.

Ia în considerare oja tradițională în loc de gel dacă ai probleme recurente cu unghiile sau dacă ești alergică la acetonă, deoarece acetona este necesară pentru a îndepărta acel gel.

Ce riscuri are manichiura cu gel?

Riscurile manichiurii cu gel există și ar trebui luate în considerare. Razele ultraviolete (UV) de tip A sunt emise în mod obișnuit de uscătoarele folosite la manichiura cu gel, iar unele rapoarte sugerează că utilizarea pe termen lung poate crește riscul de a dezvolta cancer de piele, potrivit unui studiu recent apărut în jurnalul științific Nature.

Razele ultraviolete A (UVA) în bandă largă, catalogate drept cancerigene

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din SUA a clasificat UVA în bandă largă (315–400 nm) drept cancerigen din Grupa 1, pe baza unor dovezi suficiente pentru carcinogenitate atât la oameni, cât și la modele experimentale. În timp ce aceste radiații provin și de la lumina soarelui, cea mai mare parte a toxicității UVA asupra mediului a fost atribuită utilizării produselor comerciale, cum ar fi paturile de bronzat.

În mod constant, mai arată acest studiu, meta-analizele au indicat o relație cauzală între cancerul de piele și iradierea cu dispozitive de bronzare care emit raze ultraviolete. Mai mult, potrivit unui studiu pe animale, carcinomul cu celule scuamoase de piele se dezvoltă după expunerea pe termen lung la UVA de bandă largă. 

Studii experimentale anterioare au sugerat, de asemenea, că iradierea cu UVA duce la deteriorarea indirectă a ADN-ului. În ciuda dovezilor anterioare privind carcinogenitatea UVA în bandă largă, radiația UVA din subseturile acestui spectru este utilizată pe scară largă într-o cantitate excesivă de produse de larg consum, fără o evaluare extinsă a potențialelor efecte cancerigene și mutagene ale acestor produse. Un exemplu proeminent este reprezentat de uscătoarele pentru manichiura cu gel, care au devenit din ce în ce mai populare în ultimul deceniu.

Lămpile de uscare a manichiurii cu gel cresc riscul de cancer de piele

Formulele de lac de unghii, cunoscute sub numele de geluri, sunt oligomeri care necesită expunerea la radiații UV pentru a se întări în polimeri. Aceste așa numite „lămpi de unghii” eliberează radiații UVA fie cu foarte puține, fie, în majoritatea cazurilor, fără radiații UVB. Lămpile conțin mai multe becuri, care emit lungimi de undă UV între 340 și 395 nm, care pot reacționa și activa foto-inițiatorii dintr-un gel. 

În majoritatea cazurilor, atât unghiile, cât și restul mâinii sunt iradiate până la 10 minute cu un uscător de unghii UV per sesiune și, de obicei, clientele își schimbă manichiura cu gel la fiecare 2 săptămâni. Recent, un număr mic de cazuri de melanom și non-melanom, raportate fie pe unghie, fie pe dosul mâinii, au fost de asemenea atribuite expunerii la radiațiile UV emise de aceste lămpi pentru uscarea unghiilor cu gel.

Concluzia studiului este că expunerea repetată la lumina UV are un efect dăunător asupra celulelor umane și că saloanele de unghii au de obicei lămpi de uscare a unghiilor cu gel mai puternice decât cea folosită în studiu, ceea ce înseamnă că efectele nocive pot fi chiar mai mari. Manichiura cu gel este relativ nouă, iar deteriorarea ADN-ului necesită adesea timp pentru a se acumula - așa că este absolut posibil ca în următorii ani să apară mai multe cazuri de cancer de piele asociate cu uscătoarele UV, spun oamenii de știință.

Experții recomandă aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg pe mâini cu aproximativ 20 de minute înainte ca acestea să fie expuse la lumina UV; mai precis, ar trebui aplicată o cremă cu protecție solară cu spectru larg de SPF 30 sau mai mare. O altă recomandare este să nu se apeleze prea des la aceste unghii cu gel, ci doar la ocazii, poate de câteva ori pe an. În rest, pentru a menține sănătatea unghiilor, se pot folosi lacuri de unghii clasice, dar care în prezent sunt fabricate spre a fi mai puțin toxice, cum sunt cele pe care scrie „7-free”, „10-free” sau „15-free”.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology – Dermatologist’s secret for removing gel nail polish at home
https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/removing-gel-polish
Nature - DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer
https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8#Sec12
Studiul „DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer”, apărut în Nat Commun 14, 276 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8, autori: Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0