Cum indepartezi vopseaua de par daca te-ai patat pe fata?

1. Vopsire păr acasă - cum scapi de petele de pe față?
2. Leacuri „băbești” pentru a îndepărta vopseaua de păr
3. Cum să previi petele de vopsea de păr?
4. Cum previi reacțiile alergice când folosești vopsea de păr? 

RECOMANDAREA EXPERTILOR DOC
 

Când îți vopsești părul acasă, indiferent dacă faci asta singură sau rogi pe cineva să te ajute, există riscul să îți pătezi pielea. Chiar dacă ai învățat să folosești o cremă pentru a contura fruntea, vopseaua poate atinge totuși pielea și, mai mult, poate cădea accidental în timpul aplicării și pe alte zone ale feței, cum ar fi nasul sau obrajii. Nu mai vorbim despre urechi și ceafă, care sunt atinse inevitabil, iar dacă ai optat pentru o nuanță închisă a vopselei de par, îți va fi mult mai greu să cureți ulterior zona. Discutăm în acest articol despre cum poți scăpa de petele de vopsea de păr, dar și ce poți face pentru a reducer pătarea din start.

Vopsire păr acasă - cum scapi de petele de pe față?

Pentru a scăpa de petele de vopsea de păr, specialiștii au la salon produse specifice profesionale pe care le folosesc în acest scop. Asemenea produse se găsesc, mai nou, și în supermarketuri, însă nu sunt atât de eficiente preum cele profesionale. Acasă, însă, poți încerca să cureți vopseaua de păr care a ajuns în alte zone și cu ce ai la îndemână. Ideal ar fi să clătești zona atinsă cu apă și săpun de îndată ce remarci că te-ai murdărit. Cu cât lași mai mult vopseaua să acționeze, cu atât crește riscul să rămâi cu pielea pătată.

O altă variantă este că atunci când îți clătești părul de vopsea să masezi zona pătată cu o șuviță de păr pe care există încă produsul colorant. E o variantă care poate funcționa, întrucât vopseaua din păr încă nu e uscată și o poate dizolva parțial pe cea de pe piele.

Dacă ai rămas totuși cu pete vizibile și după aceea, poți încerca să cureți cu loțiune micelară, o soluție care de obicei funcționează foarte bine. Poți încerca și cu un demachiant clasic, folosit cu mișcări circulare, însă nu vă avea un efect la fel rapid.

Atenție! Nu încearcă să folosești acetonă sau dizolvant, mai ales că riști să îți intre și în ochi. Poți, totuși, să dizolvi puțin detergent de rufe în apă și să ștergi ușor cu un disc demachiant înmuiat în soluție. Este o variantă cu potențial iritant, însă dacă nu freci foarte mult și apăsat, o poți folosi ca soluție de urgență.

Detergentul de vase e și el degresant, cu acțiune puternică. Îl poți încerca în același fel, mai ales dacă ai o formulă dedicată folosirii de către persoane cu pielea sensibilă. În cazul în care vopseaua de par folosită este foarte pigmentată (brunet, roșcat), se poate prepara un amestec din părți egale de detergent de vase și bicarbonat de sodiu. Acest amestec e foarte eficient și, dacă e aplicat imediat după vopsire, îndepărtează instantaneu petele de pe piele.

Aceste tipuri de detergenți au efect rapid, însă ideal e să ai răbdare și să încerci mai degrabă să cureți cu un ulei pentru bebeluși, dacă ai așa ceva în casă, ori cu ulei de măsline. Acestea înmoaie pielea și facilitează îndepărtarea petelor de culoare intrate în pori.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Leacuri „băbești” pentru a îndepărta vopseaua de păr

La o scurtă căutare pe Google poți afla că există persoane care folosesc scrum de țigară, frecat ușor pe piele, pentru a scăpa de vopseaua de păr ajunsă pe piele. Este o formulă care are, de asemenea, un mare potențial iritant și care îți poate lăsa cicatrice pe piele.

O altă metodă interesantă este sarea de lămâie, dizolvată în apă. În soluția obținută înmoi o dischetă demachiantă și ștergi apoi zonele pătate cu mișcări ușoare, circulare. Pielea se va înroși puțin și dacă ai deja mici iritații sau zone afectate de acnee, o să te usture, însă va fi suportabil.

Pasta de dinți este și aceasta eficientă atunci când vine vorba despre îndepărtarea petelor de vopsea de păr de pe piele. Folosește-ți degetul pentru a masa zonele pătate, apoi clătește din abundență cu apa călduță. Nu folosi pastă de dinți cu formulă gel, pentru că nu va avea rezultatul dorit.

Dacă vopseaua de păr a ajuns accidental și pe haine, poți pulveriza puțin fixativ pe pată, apoi clătești haina complet.

Cum să previi petele de vopsea de păr?

Pentru a scădea riscul ca vopseaua să-ți păteze pielea data viitoare când îți vopsești părul, ține cont de următoarele recomandări:

  1. Cea mai importantă modalitate de a evita ca vopseaua de păr să păteze pielea este să eviți, în primul rând, ca aceasta să ajungă pe piele. Folosirea unui strat de vaselină sau ulei mineral pe scalp și în jurul scalpului înainte de aplicarea vopselei de păr poate ajuta la evitarea contactului vopselei cu pielea.
  2. Poartă mănuși pentru a-ți proteja mâinile.
  3. După aplicarea culorii, șterge orice pată de pe piele. De asemenea, mizează pentru curățarea liniei părului în mod regulat pe tot parcursul procesului de vopsire pentru a șterge petele din timp. 
  4. După ce a trecut timpul și vopseaua s-a prins de șuvițele de păr, intră la duș. Cu mănușile pe mâini, stropește părul cu puțină apă. Începând de la linia părului, masează scalpul cu mișcări circulare departe de linia părului. Continuă să masezi întregul scalp timp de două până la trei minute. Masajul ajuta la încălzirea vopselii, îndepărtând-o de pe scalp. După ce culoarea s-a îndepărtat de scalp, clătește bine părul cu apă din abundență.

Dacă nu funcționează nicio metodă acasă pentru a elimina vopseaua de păr de pe piele, ia în considerare o programare la un salon pentru data viitoare.

Cum previi reacțiile alergice când folosești vopsea de păr? 

Vopselele de păr îndepărtează culoarea naturală și colorează firele de păr și pot fi naturale sau sintetice. Coloranții naturali precum henna sunt obținuți din plante. Coloranții sintetici pot fi împărțiți în două categorii generale: temporari/semipermanenți și permanenți. Vopselele temporare (în această categorie este inclus nuanțatorul de păr) penetrează doar stratul exterior al firului de păr și se îndepărtează cu ușurință după o singură șamponare. 

Vopselele semipermanente și permanente pătrund mai adânc în firul de păr. În timp ce coloranții semipermanenți sunt îndepărtați după 4-12 spălări, coloranții permanenți sunt rezistenți la șamponare.  

Vopselele permanente de păr sunt cele mai frecvent asociate cu riscuri pentru sănătate. Aceste produse includ în mod obișnuit un agent de alcalinizare cum ar fi amoniacul, un agent de oxidare precum peroxidul de hidrogen, un intermediar primar, cum ar fi parafenilendiamina (PPD) și molecule, cum ar fi resorcinolul. Agentul alcalinizant ajută produsul să pătrundă în stratul exterior al firului de păr, iar celelalte ingrediente provoacă reacții chimice care creează molecule de culoare în interiorul firului de păr.

Chiar și atunci când vopselele de păr sunt folosite conform instrucțiunilor, sunt posibile efecte nocive asupra sănătății. Până la 25 de ingrediente diferite din vopselele de păr pot provoca efecte dăunătoare asupra pielii. Unul dintre principalii vinovați este parafenilendiamina (PPD). La contactul cu pielea poate provoca iritații, inclusiv roșeață, răni, mâncărime și arsuri. Ocazional, apar reacții alergice care implică umflarea feței și a gâtului care provoacă dificultăți de respirație. Aceste efecte toxice pot apărea imediat sau până la o zi după contactul cu pielea.

De aceea este vital să folosești mănuși atunci când îți vopsești părul. Multe studii de cercetare au evaluat utilizarea mănușilor pentru a reduce reacțiile pielii de la vopselele de păr, în special de la vopselele care conțin PPD. Un studiu a constatat că mănușile din nitril depășesc în mod clar mănușile din cauciuc natural din latex, polietilenă și vinil. Mănușile de unică folosință nu trebuie niciodată reutilizate. Purtarea mănușilor nu protejează însă scalpul, gâtul, fruntea, urechile și pleoapele.

Unele dintre ingredientele din vopselele de păr au fost suspectate că ar duce la cancer, dar în prezent nu există studii făcute pe oameni, care să arate un risc cert și crescut de cancer.

Chiar și cantități mici de produse cu intermediari primari precum PPD pot provoca reacții alergice care pun viața în pericol, inclusiv umflarea limbii și a gâtului și dificultăți de respirație.

Dacă un produs colorant temporar pătrunde în ochi, este de așteptat să provoace iritații minore. O rănire mai mare este posibilă cu coloranții semipermanenți și permanenți. FDA raportează leziuni oculare, inclusiv orbire, cauzate de vopseaua de păr permanentă. Aceste produse nu trebuie folosite niciodată pentru a colora sprâncenele sau genele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
U.S. Food & Drug - Hair Dyes
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/hair-dyes
PMC - Hair Dye Ingredients and Potential Health Risks from Exposure to Hair Dyeing
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9214764/
Studiul „Hair Dye Ingredients and Potential Health Risks from Exposure to Hair Dyeing”, apărut în Chem Res Toxicol. 2022 Jun 6;35(6):901–915. doi: 10.1021/acs.chemrestox.1c00427, autori: Lin He et al.
Pub Med - Are gloves sufficiently protective when hairdressers are exposed to permanent hair dyes? An in vivo study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25407590/
Studiul „Are gloves sufficiently protective when hairdressers are exposed to permanent hair dyes? An in vivo study”, apărut în Contact Dermatitis 2015;72:229-36., Antelmi A, Young E, Svedman C, et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0