5 tratamente naturiste pentru părul deteriorat

Fie că este vorba despre uscăciune a scalpului, deteriorare în urma decolorării sau a vopsirii frecvente, sensibilitate sau electrizare a firelor de păr, problemele podoabei capilare pot fi numeroase și pot da bătăi de cap serioase. În plus, schimbarea anotimpurilor, și modificările climatice care vin la pachet cu aceasta, alături de căldura și aerul uscat din casă, precum și utilizarea de ustensile de styling pe bază de căldură, pot afecta, în plus, calitatea părului. 

Din fericire, nu trebuie neapărat să te îndrepți spre rafturile din magazine pentru produse dedicate reparării părului, ci poți să ți le prepari singură, cu ingrediente din bucătăria ta. Există numeroase soluții pentru remedierea părului deteriorat la îndemână, tot ce trebuie să știi este cum să le combini pentru rezultate uimitoare. 

Mai jos, regăsești cinci tratamente naturiste care acționează țintit, pentru rezolvarea problemelor specifice părului, cum ar fi scalpul iritat, părul tern și uscat și chiar pentru părul gras – toate indicând un păr deteriorat. Optează pentru alegerile simple și naturale ca să ai parte de un păr lucios, rezistent și sănătos. 

Tratament cu miere de albine, ou și oțet de mere

Acest tratament rezolvă de minune problema părului uscat, ca urmare a vopsirii sau a decolorării excesive, precum și a folosirii regulate a aparatelor de styling pe bază de căldură (uscător de păr, ondulator sau placă). Tratamentul oferă hidratare în profunzime, dar și repară semnele degradării părului, chiar de la rădăcină, fără a-l îngrășa. 

Vei avea nevoie de:

 • 1 lingură de miere de albine lichidă
 • 1 ou
 • 1 lingură de oțet de mere

Instrucțiuni de aplicare:
Amestecă toate ingredientele într-un bol, până obții o pastă omogenă. Poți dubla sau înjumătăți cantitățile ingredientelor, în funcție de lungimea părului tău (cantitățile menționate mai sus se aplică unui păr mediu). Aplică tratamentul, de la rădăcină, și lasă-l să acționeze timp de 30-40 minute. Tratamentul este potrivit tuturor tipurilor de păr. 

Tratament cu ulei de cocos, zahăr brun și uleiuri esențiale revigorante

Acest tratament este destinat revigorării părului tern și deteriorat, mai ales din cauza folosirii frecvente a aparatelor de styling pe bază de căldură și acționează ca un scrub, revigorând scalpul și hidratând lungimile în profunzime. În plus, poate fi util în cazul persoanelor care suferă de mătreață, deoarece exfoliază cu blândețe straturile de celule moarte de la suprafața scalpului.

Vei avea nevoie de:

 • 2 lunguri de ulei de cocos nerafinat
 • 4 lingurițe de zahăr brun
 • 5 picături de ulei esențial de mentă
 • 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Instrucțiuni de aplicare:

Într-un bol mic, amestecă bine toate ingredientele, până când obții o pastă omogenă, fără cocoloașe. Ai grijă, însă, să nu se topească granulele de zahăr, deci nu amesteca foarte mult. Cu ajutorul buricelor degetelor, aplică amestecul, treptat, pe toată suprafața scalpului, apoi masează-l cu blândețe, timp de 1-3 minute, la fel cum ai proceda cu un scrub facial. Ce rămâne din tratament, aplică pe lungimea părului. Odată ce întreg tratamentul se află pe păr, prinde-ți părul într-un prosop tip turban și lasă-l să acționeze maxim 15 minute, după care te poți spăla cu produsele de păr pe care le folosești de obicei. 

Zahărul brun va ajuta la decongestionarea scalpului și la exfolierea celulelor moarte, în timp ce uleiul de cocos hidratează în profunzime și are efect antiinflamator, grație acizilor grași pe care îi conține. Uleiul esențial de mentă promovează buna circulație sanguină la nivelul scalpului, în timp ce uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antifungice, antimicrobiene și antibacteriene. 

Tratament cu miere de albine, oțet de mere și ulei de cocos

Tratamentul cu miere, oțet și ulei de cocos hidratează în profunzime părul deteriorate, dar este foarte util chiar și pentru părul sănătos, deoarece îi conferă luciu și elasticitate. De regulă, atunci când îți simți părul tern, este timpul să apelezi la oțetul de mere, care îi va reda strălucirea. 

Vei avea nevoie de:

 • 2 linguri de miere de albine lichidă
 • 2 linguri de oțet de mere
 • 2 linguri de ulei de cocos nerafinat

Instrucțiuni de aplicare:

Amestecă bine toate ingredientele într-un vas încălzit, până obții o pastă omogenă. Aplică tratamentul, de la scalp, pe toată lungimea firului de păr, după ce ți-ai umezit părul în prealabil. Înfășoară părul într-un prosop tip turban și lasă tratamentul să acționeze cel puțin 20 de minute, după care te poți spăla cu produsele de păr pe care le folosești de obicei. 

Tratament cu scorțișoară și ulei de cocos

Acest tratament este potrivit părului deteriorate care crește foarte greu. Dacă întâmpini această problemă, este important ca, mai întâi, să verifici dacă nu ai vârfurile despicate. De multe ori, părul deteriorate se despică mai repede și, în acest caz, vei avea nevoie de o vizită la coafor, pentru tunderea vârfurilor. Pentru întreținere, în schimb, te poți folosi de acest tratament. Proprietățile antimicrobiene și regenerante ale scorțișoarei, cuplate cu cele puternic emoliente ale uleiului de cocos, vor face minuni pentru părul tău. 

Vei avea nevoie de:

 • 2 linguri de ulei de cocos nerafinat
 • 2 linguri de pulbere de scorțișoară

Instrucțiuni de aplicare:

Amestecă ingredientele într-un bol încălzit, până obții o pastă omogenă. Aplică tratamentul de la rădăcini, pe toată lungimea firului de păr, apoi masează cu blândețe scalpul. Lasă masca să acționeze timp de 30-40 minute, după care clătește părul temeinic și spală-l cu șamponul obișnuit. Este indicat să repeți acest tratament o dată pe săptămână. 

Tratament cu ceai verde și oțet de mere

Acest tratament este ideal pentru scalpul iritat. Ceaiul verde are numeroase proprietăți benefice pentru scalp, grație antioxidanților conținuți, care revitalizează pielea capului, oferă strălucire și elasticitate părului. În combinație cu oțetul de mere, acest tratament este soluția perfecta pentru calmarea scalpului iritat și pentru redarea aspectului sănătos părului deteriorat.

Vei avea nevoie de:

 • 1 ceașcă de ceai verde, răcit
 • 1 lingură de oțet de mere

Instrucțiuni de aplicare:

Amestecă ingredientele, apoi aplică tratamentul pe scalp și masează-l cu blândețe. Cu restul de amestec, clătește părul, pe toată lungimea sa. Clătește părul după 5 minute de la aplicare. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Reader’s Digest - Home Remedies for Dry and Damaged Hair
https://www.readersdigest.ca/health/beauty/home-remedies-damaged-hair/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0