Fumatul si depresia, printre cauzele durerilor de spate

Studiile prezentate in 2015 in cadrul Intalnirii Anuale a Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica (Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons) au atras atentia asupra unor factori de risc pentru durerea lombara pe care putini medici ii luasera in calcul pana atunci: dependenta de nicotina, abuzul de alcool si tulburarile depresive.

La nivel mondial, aproximativ 1 din 3 adulti recunoaste ca sufera de dureri de spate cel putin o data la 3 luni, ceea ce face din durerea lombara o cauza a imposibilitatii de a munci, a unei calitati scazute a vietii si, nu in ultimul rand, o sursa de cheltuieli frecvente pentru antiinflamatoare. Luand in considerare aceasta frecventa, cercetatorii si-au indreptat atentia in special catre stilul de viata si obiceiurile care pot duce la prezenta durerilor de spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi se stia ca obezitatea, activitatile fizice intense si muscarile bruste in sala de sport sunt cauze ale durerilor de spate ce pot fi prevenite sau influentate printr-un stil de viata sanatos, iata ca exista si factori de risc mai putin evidenti, cum sunt consumul de alcool sau fumatul, despre care stiam ca ne afecteaza plamanii sau ficatul, insa nicidecum spatele.

Studiul a fost unul de amploare, cercetatorii analizand dosarele a peste 26 de milioane de pacienti din Statele Unite ale Americii, care au ajuns dintr-un motiv sau altul la medic. Dintre toti acestia, peste 4% (1,2 milioane) erau deja diagnosticati cu durere lombara. Rezultatele au indicat ca:

  • 19,3% dintre pacientii diagnosticati cu o tulburare depresiva au acuzat dureri lombare,
  • 16,7% dintre pacientii cu obezitate au acuzat dureri lombare,
  • 16,5% dintre pacientii cu dependenta de nicotina au acuzat dureri lombare,
  • 14,6% dintre pacientii cu rapoarte de abuz de alcool au acuzat dureri lombare.

 

La o prima vedere, raspunsul ar fi ca aceste vicii sau afectiuni favorizeaza si mentin procesul inflamator din organism. Astfel, ceea ce pentru o persoana sanatoasa cu un stil de viata echilibrat poate insemna o durere trecatoare de spate, pentru acesti pacienti devine o durere cronica, suparatoare si care le afecteaza vizibil calitatea vietii.

 

 

Nicotina din tigari reduce fluxul sanguin la nivelul coloanei vertebrale, de aceea fumatorii prezinta risc crescut de dureri de spate. Mai mult decat atat, fumatul determina uzarea mai rapida a cartilajelor, ceea ce inseamna ca predispune la afectiuni ale coloanei vertebrale, ce pot cauza, la randul lor, dureri de spate.

Consumul abuziv de alcool, mai exact, dependenta de alcool, este adesea asociat cu durerile de spate cronice. Mai mult decat atat, persoanele dependente de alcool au tendinta de a consuma o cantitate mai mare de bauturi alcoolice pentru ameliorarea durerilor de spate, iar astfel se creeaza un cerc vicios.

Depresia este asociata adesea cu durerile lombare. In general, durerile de spate cronice apar impreuna cu depresia majora sau depresia clinica. Depresia majora este cea care persista mai mult de 2 saptamani si care se manifesta prin simptome precum: apatie, tristete accentuata, insomnii, pierderea apetitului, neliniste, agitate, vinovatie, probleme de concentrare, ganduri suicidale.

In prima faza, oamenii de stiinta credeau ca depresia apare pe fondul durerii de spate cronice, insa studiile recente indica faptul ca durerea de spate poate fi cauzata, la randul ei, de depresie. Anxietatea, de asemenea, poate cauza dureri de spate intrucat determina pacientul sa stea foarte incordat, iar musculatura spatelui devine tensionata si astfel apar durerile.

Avand in vedere ca studiile facute de specialisti indica o asociere intre durerile de spate si fumat, consumul de alcool ori depresie, renuntarea la primele doua vicii si tratarea depresiei pot reduce riscul de dureri lombare si pot favoriza ameliorarea acestora, daca durerile au aparut deja.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0