Durerea lombara si constipatia

Durerile lombare sunt adesea cauzate de intinderile musculare ori de afectiuni ale coloanei vertebrale. Exista insa si situatii in care cauzele durerilor lombare sunt unele complet neasteptate.

Una dintre cauzele neasteptate ale durerilor lombare poate fi constipatia. Mai exact, constipatia cronica poate declansa dureri de spate persistente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele care sufera de constipatie cronica petrec mult timp pe toaleta, facand efort sustinut la defecare, in timp ce adopta o postura ce curbeaza coloana vertebrala. Intr-o asemenea situatie, pe discurile intervertebrale se pune o presiune sporita, care poate chiar sa le deplaseze.

Totodata, constipatia cronica inseamna materii fecale impactate la nivelul rectului – acest lucru pune presiune pe nervii din zona pelvina, cauzand de asemenea dureri de spate.

Acest lucru este insa valabil si invers. Durerile lombare, indiferent de cauza lor, pot cauza constipatie. Pacientii care se afla in toiul unei crize de dureri lombare au tendinta de a se abtine atunci cand simt nevoia de defecare, de teama ca durerile de spate se vor acutiza. Aceasta abtinere va duce la constipatie si astfel se creeaza un cerc vicios din care pacientului ii va fi greu sa iasa.

In concluzie, atunci cand suferi de dureri lombare si de constipatie, ambele afectiuni trebuie tratate pentru ca fiecare poate reprezenta un factor declansator pentru cealalta.

Mergi la medic pentru a afla cauza durerilor tale de spate, urmeaza tratamentul recomandat de acesta si, intre timp, rezolva-ti problema cu constipatia. Nu uita, daca suferi de dureri de spate asociate cu constipatie, sa mentionezi acest lucru medicului tau, caruia ii poate fi extrem de utila aceasta informatie.

Constipatia poate fi combatuta prin respectarea urmatoarelor recomandari:

  • Hidrateaza-te corespunzator intrucat o cantitate insuficienta de lichide in organism favorizeaza constipatia
  • Consuma alimente bogate in fibre si enzime precum fructele si legumele crude
  • Fa miscare – un stil de viata sedentar nu creste numai riscul de dureri lombare, ci si pe cel de constipatie asa ca adopta un stil activ
  • Nu lua laxative pentru constipatia ocazionala intrucat acestea pot crea dependenta si pot contribui la reaparitia constipatiei

 

 

In ceea ce priveste durerea de spate, pe langa tratamentul recomandat de medic poti incerca urmatoarele strategii pentru ameliorarea durerilor:

  • Apeleaza la un maseur profesionist, care iti poate detensiona zona lombara prin tehnici speciale de masaj
  • Mergi la cateva sedinte de fizioterapie si/ sau kinetoterapie
  • Practica yoga, pilates sau inot, activitati care amelioreaza durerile de spate
  • Menajeaza-ti spatele – protejeaza zona lombara evitand sa ridici greutati, precum si evitand miscarile bruste, care pot suprasolicita zona spatelui
  • Schimba-ti salteaua cu una care sa ofere sustinere si confort coloanei tale vertebrale
  • Evita sa dormi pe burta in timpul unui episod dureros al zonei lombare intrucat aceasta postura pune presiune pe zona spatelui

Durerile lombare se numara printre cele mai comune afectiuni de care sufera adultii. Acestea pot afecta considerabil calitatea vietii pacientului, de aceea este important sa fie diagnosticate si tratate corespunzator, Stilul de viata al persoanei care sufera de dureri lombare ar trebui, de asemenea, adaptat pentru a nu accentua problema existenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0