Durerea lombara asociata cu diareea - posibile cauze

Atat durerea lombara, cat si diareea, sunt doua probleme cu care majoritatea adultilor sanatosi se confrunta ocazional. Insa atunci cand aceste doua simptome sunt asociate si recurente, poate fi vorba despre ceva mai grav, de aceea este important sa apelam la medic intr-o asemenea situatie.

Este posibil ca durerea joasa de spate sa apara odata cu diareea in mod pur intamplator. Insa daca aceste doua simptome apar impreuna de mai multe ori, poate fi vorba despre o afectiune mai grava.

Iata ce afectiuni se pot manifesta prin dureri lombare si diaree:

Apendicita – inflamarea apendicelui (n.r. organ de dimensiuni reduse atasat de prima parte a colonului, amplasat in partea dreapta a abdomenului) poate cauza simptome precum durerile lombare si diareea, dar si greata, varsaturi, pierderea apetitului sau chiar febra.

Apendicita acuta necesita tratament medical de urgenta intrucat, in cateva ore, apendicele se poate rupe si astfel apare riscul de infectie la nivelul cavitatii abdominale.

 

Infectii ale tractului digestiv – fie ele virale ori bacteriene, infectiile tractului digestiv se manifesta adesea prin diaree, insa pot aparea si durerile de spate. Salmonella ori infectia cu Clostridium difficile sunt adesea vinovate pentru asocierea acestor doua simptome. Daca ai crampe abdominale, iti pierzi apetitul si apar varsaturile, sansele sa fie vorba despre o asemenea infectie sunt destul de mari.

Pancreatita cronica – consumul excesiv de alcool poate cauza pancreatita cronica, care e caracterizata de inflamarea pancreasului. Pe langa diaree si dureri lombare, pacientul poate suferi si o scadere inexplicabila in greutate.

Endometrioza – pacientele care sufera de endometrioza au de-a face cu menstruatii dureroase, cu dureri abdominale si lombare severe, precum si cu diaree, greata si infertilitate. Daca ai observat simptomele descrise, apeleaza la un medic pentru a afla daca nu cumva durerile lombare sunt cauzate de endometrioza, nu de o afectiune a coloanei vertebrale.

Ulcerul peptic – ulcerul peptic poate cauza greata, varsaturi, dar si diaree si dureri lombare si abdominale. In aceasta situatie, este obligatoriu sa mergi la medic pentru un consult de specialitate, dar si pentru stabilirea unui tratament potrivit.

Infectia renala – infectia la nivelul rinichilor se poate manifesta prin dorsalgie joasa, diaree, dar si prin senzatii neplacute la urinare, urina urat mirositoare ori greata si febra. O asemenea infectie este o infectie urinara, care debuteaza la nivelul tractului urinar inferior, insa lasata netratata ajunge si la rinichi.

Sindrom de colon iritabil – sindromul de colon iritabil este o afectiune care se manifesta prin balonare, dureri abdominale, diaree/ constipatie. Insa, uneori, acest sindrom poate declansa si dureri lombare serioase.

Cancerul pancreatic – cancerul pancreatic nu cauzeaza, de regula, simptome atunci cand se afla in stadiu incipient. Insa pe masura ce boala evolueaza, pot aparea simptomele precum durerea lombara si diareea, dar si durerile abdominale, greata, varsaturile, pierderea apetitului si icterul.

 

 

Cum tratezi durerea lombara si diareea

In primul rand, trebuie sa iti dai seama daca cele doua simptome sunt sau nu asociete in vreun fel. Daca aceste simptome au aparut din intamplare in acelasi moment, ele se vor ameliora cu remedii cunoscute deja – antiinflamatoare pentru durerea lombara, medicamente antidiareice pentru diaree, precum si remedii naturiste (comprese calde pe zona lombara, ceai de menta pentru problemele tranzitului intestinal).

Pe de alta parte, daca ai senzatia ca cele doua simptome au legatura, intrucat apar intotdeauna impreuna si dispar in acelasi timp, trebuie sa mergi la medic pentru a afla cauza acestora.

Febra, varsaturile si icterul sunt semne care indica nevoia urgenta de ingrijiri medicale.

In functie de cauza durerii lombare, dar si a diareei, medicul va stabili tratamentul adecvat. Poate fi pe baza de antibiotice, antidiareice, relaxante musculare ori poate fi vorba despre o interventie chirurgicala (in cazul apendicitei).

Aceste doua simptome pot aparea intamplator impreuna, insa e important sa urmaresti evolutia in timp a acestora. De fiecare data cand ai vreun dubiu, apeleaza la medicul specialist, care este cel mai in masura sa depisteze cauza problemelor tale.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0