Top reguli de urmat in dieta pentru slabit

Incercarea de a mentine directia si de a respecta regulile unui program de slabire este cea mai importanta si mai grea parte atunci cand vrem sa pierdem in greutate. Unii dintre cei mai capabili dintre clientii mei, din cauza unor zile proaste, au trisat si au deviat de la planul stabilit initial. stim cu totii ca dupa ce trisam, apare sentimentul de vina si odata cu aceasta vine si intrebarea: “Oare voi reusi vreodata sa slabesc?”. Cum abordam asadar aceste momente dificile?

dieta pentru slabit

Am realizat o lista cu ce trebuie si ce nu trebuie sa faci in timpul unui program de slabire, ca sa scapi de kilogramele in plus pentru totdeauna.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci in timpul unui program de slabire (dieta pentru slabit)

1. Niciodata nu-ti pierde concentrarea asupra scopului principal. Momentul cand, pentru doar un minut, ai pierdut concentrarea, te va intoarce la inceputul drumului. Ramai concentrat si nu uita directia si calea pe care te afli!
 
TESTARE PCR COVID-19

2. Pastreaza o atitudine pozitiva, crede in tine. “Pot face asta!” este atitudinea potrivita pentru a avea succes. Nu ai nevoie de alte intrebari. Ai raspunsul deja. Poti face asta!

3. Stabileste-ti pasi mici. Nu te concentra doar pe scopul principal. Te vei frustra si vei pierde din motivatie. Stabileste-ti pasi mici si usor de atins. Asta iti va aduce rezultate si un plus de motivatie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

4. Nu trai doar dupa masuratori. Este bine sa faci masuratorile lunar. Cel mai mult, diferenta se vede la haine. Masa musculara cantareste mai mult ca tesutul adipos, dar este cu 20% mai mica in volum ca acesta, asadar nu greutatea este indicatorul relevant.

5. Scapa de tentatii! Elimina din casa orice tentatie culinara. Spune NU la dulciuri, chipsuri, alcool, alimente procesate. Toate au zahar, sare sau conservanti chimici.

6. Scapa de plictiseala! Cauta activitati, iesi seara la o plimbare cu prietenii in parc si nu sta in fata televizorului pe canapea.

7. Nu te victimiza cand gresesti! Fii constient, opreste-te si reintra pe drumul catre scopul principal.

8. Spune cuiva care este scopul tau pe termen scurt. Asta te face mai responsabil.

9. Intotdeauna intreaba-te ce alegere faci in acel moment. Vei manca o prajitura sau vei opta pentru un mar? Vei sta in fata televizorului sau vei iesi in parc la plimbare? Devino si juriu si judecator!

10. Gaseste-ti sustinatori – familia poate fi un suport foarte important. Cauta grupuri de oameni care au acelasi scop. 

11. Fii un exemplu. Copiii tai urmeaza liderul. Aratandu-le ca renunti la ceea ce ti-ai propus le vei da voie sa faca acelasi lucru cand vor incerca sa faca ceva.

12. Bea apa! Apa elimina toxinele din organism, te mentine hidratat si accelereaza metabolismul.

13. Mananca neaparat cu o ora si jumatate inainte de antrenament. Organismul tau trebuie pregatit pentru a avea metabolismul optim in timpul antrenamentului.

14. Mananca 3 mese principale pe zi si 2 gustari. Asa vei mentine activ metabolismul.

15. Mananca inainte cu 2-3 ore inainte de ora de culcare. Organismul trebuie sa mearga la culcare pe modul “fat burning” (arderea grasimilor).

16. Consuma carbohidrati devreme, inainte de ora 16. Daca o faci in prima parte a zilei, organismul va folosi acesti carbohidrati in cea de-a doua parte a zilei si astfel vei avea o zi plina de energie!

17. Consuma proteine la fiecare masa. Proteina ajuta la cresterea unei mase musculare de calitate.

18. Indiferent de ceea ce consumi, ai grija sa fie in cantitati moderate.

19. Foloseste greutati in timpul antrenamentelor. Acestea vor stresa muschiul si il vor ajuta sa dea cele mai bune rezultate.

20. Fa antrenament cardio. Este foarte necesar pentru o buna sanatate a inimii si pentru a pierde din kilogramele nedorite.

21. Recompensa este importanta. Nu uita ca dupa fiecare reusita sa te recompensezi, insa cu un aliment sau o activitatea sanatoasa.

Exista cateva reguli esentiale pe care este bine sa le respecti si pe care orice medic nutritionist ti le va sublinia:

Nu renunta la micul dejun

Faptul ca "sari" peste micul dejun nu te va ajuta sa slabesti. Vei pierde nutrientii esentiali si este posibil sa ajungi sa iei mai multe gustari nesanatoase pe parcursul zilei, tocmai pentru ca simti senzatia de foame, care nu a fost potolita.

Ia mese la ore regulate

Faptul ca mananci la ore regulate in timpul zilei te ajuta sa arzi caloriile intr-un ritm mai rapid. De asemenea, se reduce tentatia de a lua gustari care sunt, de fapt, alimente bogate in grasimi si in zaharuri.

Mananca multe fructe si legume

Fructele si legumele au un continut caloric redus si contin foarte putine grasimi, sunt bogate insa in fibre, iar acestea sunt 3 ingrediente esentiale pentru ca dieta de slabit sa aiba succes. In plus, fructele si legumele contin multe vitamine si minerale, asa ca organismul tau va avea doar de castigat in lupta cu kilogramele in plus.

Fii mai activ

Faptul ca esti activ/a din punct de vedere fizic este "secretul" pentru a scapa de kilograme si de a le tine la distanta de organismul tau. Pe langa faptul ca au multe beneficii pentru sanatate, exercitiile fizice si antrenamentele te ajuta sa arzi caloriile in exces pe care nu le poti "taia" doar din dieta.

Bea multa apa

Oamenii confunda uneori senzatia de sete cu cea de foame. Vei ajunge, ulterior, sa consumi mai multe calorii (adica vei manca mai mult) atunci cand, de fapt, tot ceea ce iti trebuie in acel moment este un pahar cu apa. Asa ca invata sa recunosti semnalele pe care ti le transmite corpul tau.

 
Spor la miscare!

 

Bibliografie: The National Health Service (NHS) - nhs.uk/live-well/healthy-weight/12-tips-to-help-you-lose-weight/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0