Tartă de vinete și roșii - rețeta aperitivului perfect!

O dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne slabă este ideală pentru menținerea unei greutăți moderate și pentru sănătatea organismului în general. Beneficiile acesteia sunt multiple, printre ele numărându-se și faptul că alimentele din aceste categorii sunt mai sățioase și mai pline de nutrienți, precum vitamine, minerale și enzime. 

Însă deși aceste recomandări sunt cunoscute de multă vreme, puține persoane se pot lăuda că le aplică în mod consecvent în alimentație. 

Excesul de greutate și problemele de sănătate corelate cu această problemă au fost considerate multă vreme un semn al lipsei de informare a persoanei și, de multe ori, ca o problemă personală, ca o slăbiciune a celui care, deși știe ce ar trebui să mănânce, face totuși, deseori, alegerile greșite. Cu alte cuvinte, toți ne-am simțit vinovați atunci când am ales o mâncare nesănătoasă și bogată în calorii, deși știam că nu e bine. 

Cercetările din ultima vreme au scos însă la iveală o serie de constrângeri care fac ca alimentația sănătoasă să nu fie o problemă care se rezolvă doar prin educație și voință. 

O serie de studii aparute în ultimii 15 ani arată că una dintre problemele legate de controlul greutății o reprezintă costul crescut al alimentelor bogate în nutrienți, dar sărace în calorii. Cu alte cuvinte e mai ieftin și consumă mai puțin timp să mănânci lucruri nesănătoase, care contribuie la creșterea în greutate. 

Când însă se pune problema să adoptăm o dietă sănătoasă, măcar 80% din timp, apar problemele, multe dintre ele legate de context, nu doar de perseverența, motivația și disciplina fiecăruia. Legumele, fructele, cerealele integrale, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și carnea slabă sunt mai scumpe, atunci când prețul lor e calculat raportat la aportul caloric. În plus includerea lor în dietă presupune un efort de timp, pentru că trebuie achiziționate, stocate (au o perioadă de viabilitate mai mică decât produsele prelucrate), preparate, spre deosebire de ofertele de tip fast food, care sunt ușor de cumpărat și și mai ușor de consumat. 

Dacă luăm în considerare provocările sociale și economice reprezentate de mâncatul sănătos, e mai probabil să putem face acele alegeri care să ne ajute să avem o alimentație mai corectă. De exemplu, dacă știm că legumele și fructele sunt mai scumpe, per 100 de calorii, decât prăjiturile sau pateurile, putem să transformăm acest obstacol într-un argument în favoarea alegerilor bune, și anume putem alege să profităm de vară și de oferta de fructe și legume locale, mai ieftine, pentru a ne asigura o parte cât mai mare din dietă din ele. 

Putem să ne spunem vara: mai bine mănânc salate acum, când costul lor nu e atât de mare ca iarna, pentru a mă asigura că ofer organismului toate substanțele necesare vieții sănătoase, la un preț cât mai mic, atât raportat la caloriile consumate, cât și la satisfacția personală. Iarna, când prețul legumelor și fructelor va crește, mă pot orienta către produse din cereale integrale sau către carne slabă, ca bază a alimentației sănătoase. 

Cu alte cuvinte, știind că prețul poate fi, chiar fără să fim conștienți, un argument în defavoarea unei alimentații sănătoase, putem să găsim modalități de a contracara acest obstacol. Același lucru e valabil și când vine vorba de timp. Dacă știm că prepararea unei mese sănătoase durează, și uneori nu dispunem de timpul necesar, putem să ne gândim cum putem rezolva această provocare, fie pregătind din timp mesele pe bază de legume, carne slabă și cereale integrale, fie alegând fructe sau legume proaspete ca parte a unor mese care conțin și alimente prelucrate, nu tocmai sănătoase.

Și dacă tot am vorbit despre dietă și costurile ei, vă invit să îmi spuneți cât v-a costat pe voi să pregătiți un platou plin cu aceste tarte aperitiv de vară!

Rețetă tartă cu vinete și roșii

Aveți nevoie de roșii mari de grădină, vinete proaspete, brânză telemea (de capră, de oaie, de vaca, după preferințe) și, pentru decorare și gust, pesto-ul pe care l-am pregătit aici

Singura parte a tartelor care necesită preparare o reprezintă vinetele, care trebuie spălate, tăiate rondele, și stropite cu un pic de sare și ulei. Ele se pun pe grătarul încins bine și se lasă câteva minute, până se rumenesc pe ambele părți și coaja se înmoaie un pic. Adunați rondelele pe o farfurie și lăsați-le să se răcorească un pic. 

Între timp tăiați roșiile rondele, întindeți-le pe o farfurie și puneți rondelele de vinete pe ele. Brânza telemea, preferabil de capră, dar alegerea vă aparține - se zdrobește cu mâna sau cu o furculiță. Dacă preferați să o dați prin răzătoare, alegeți răzatoarea mare. Presărați cam o lingură – o lingură și jumătate de brânză pe fiecare tartă formată din rondelele de roșii și vinete. Deasupra lor puneți, după gust, până la o linguriță de pesto pe care îl puteți prepara ușor. 

Tartele astfel obținute se pot servi ca atare, ca antreu la o masă la iarbă verde, sau alături de un grătar. Nouă ne-au plăcut foarte tare și alături de o omletă la micul dejun.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Andrieu, E.; Darmon, N.; Drewnowski, A. (2006) Low-cost diets: more energy, fewer nutrients. Eur J Clin Nutr. 60(3): 434-6.
Monsivais, P.; Drewnowski, A. (2007). The Rising Cost of Low-Energy-Density Foods. Journal of the American Dietetic Association, 107(12), 2071–2076.
Darmon, N.; Darmon, M.; Maillot, M.; Drewnowski, A. (2005) A nutrient density standard for vegetables and fruits: nutrients per calorie and nutrients per unit cost. J Am Diet Assoc. 105(12): 1881-7.
Drewnowski, A. (2010) The Nutrient Rich Foods Index helps to identify healthy, affordable foods. Am J Clin Nutr. 1(4): 1095S-1101S.
Drewnowski, A.; Maillot, M.; Darmon, N. (2009) Testing nutrient profile models in relation to energy density and energy cost. Eur J Clin Nutr. 63(5):674-83. 
Liu, R.H. (2013) Dietary bioactive compounds and their health implications. J Food Sci. 78 Suppl 1: A18-25.
Liu, R.H. (2013) Health-promoting components of fruits and vegetables in the diet. Adv Nutr. 4(3): 384S-92S. 
Slavin, J.L. (2013) Carbohydrates, dietary fiber, and resistant starch in white vegetables: links to health outcomes. Adv Nutr. 4(3): 351S-5S.
Weaver, C.; Marr, E.T. (2013) White vegetables: a forgotten source of nutrients: Purdue roundtable executive summary. Adv Nutr. 4(3): 318S-26S.  

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0