Tărâțele de Psyllium: ce sunt și ce beneficii au

Psyllium reprezintă un tip de fibre, care sunt cel mai adesea folosite ca tratament laxativ, având o acțiune blândă, dar eficientă asupra tranzitului intestinal. Având în vedere că sunt fibre solubile, tărâțele de Psyllium (Plantago ovata) absorb apa și devin un compus vâscos care are beneficii în caz de constipație sau diaree. 

Cercetările recente sugerează că tărâțele de Psyllium sunt benefice nu doar pentru tratamentul problemelor intestinale, precum constipația, ci și pentru alte părți ale organismului uman, cum ar fi inima și pancreasul. De asemenea, acestea pot contribui la reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și pot fi de folos în controlul greutății. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt tărâțele de Psyllium?

Psyllium este numele comun folosit pentru a descrie o serie de plante din familia Plantago, ale căror semințe sunt folosite în mai multe scopuri curative. Planta din care semințele sunt extrase se dezvoltă cu precădere în zonele cu climă uscată și răcoroasă și este cultivată preponderent în nordul Indiei. 

Tărâțele de Psyllium sunt în principal folosite ca fibre alimentare, pentru a calma atât simptomele constipației, cât și pe cele ale formelor ușoare de diaree și, ocazional, sunt folosite ca agent de îngroșare a alimentelor.

De asemenea, Psyllium este folosit ca supliment alimentar, în special în gama de produse ayurvedice, și se găsește de obicei sub formă de coji (tărâțe), granule, capsule sau pudră. Cu toate acestea, poți să consumi fibrele de Psyllium și prin intermediul cerealelor cu adaos de fibre (pe ambalaj sunt menționate tipurile de tărâțe adăugate) la micul dejun și prin intermediul produselor de panificație.

Cojile acestor semințe - tărâțele de Psyllium - sunt principalul ingredient activ dintr-un supliment cu fibre, folosit adesea pentru a reduce constipația.

Care sunt proprietățile tărâțelor de Psyllium?

Pentru că aceste tărâțe sunt solubile în apă, Psyllium pot să absoarbă apa și pot deveni astfel un compus gros și vâscos, care facilitează digestia și tranzitul alimentelor digerate către intestinul subțire. Rezistența acestor fibre la digestie permite tărâțelor de Psyllium să regleze nivelul de colesterol, nivelul trigliceridelor și pe cel al glicemiei.  De asemenea, tărâțele de Psyllium ajută în ceea ce privește controlul greutății și calmează diareea, prin facilitatea eliminării toxinelor sau agenților infecțioși. Spre deosebire de alte surse de fibre,

Psyllium este bine tolerat de majoritatea persoanelor și nu conține compuși alergenici.

Iată beneficiile detaliate ale acestui produs.

1.  Remediu pentru constipație

Cum spuneam, tărâțele de Psyllium au acțiune laxativă și sunt un remediu naturist împotriva constipației folosit adesea. Acestea funcționează prin faptul că augmentează în dimensiune scaunul și, prin urmare, ajută la evacuarea acestuia în condiții normale. 
În primă instanță, tărâțele de Psyllium funcționează prin atașarea de alimentele parțial digerate care trec din stomac în intestinul subțire. Apoi, acestea ajută în ceea ce privește absorbția de apă, ceea ce mărește dimensiunea și umiditatea scaunului. În consecință, scaunul se mărește și este lubrifiat, ceea ce facilitează tranzitul acestuia prin intestine, atenuând astfel simptomele de constipație și balonare. 

Descoperă soluțiile experților DOC

2. Remediu pentru diaree

Poate părea ușor contraintuitiv faptul că un remediu pentru constipație poate fi eficient și în cazurile de diaree. S-a observat, însă, de-a lungul timpului că tărâțele de Psyllium au efect benefic și în a calma formele ușoare de diaree. Acestea acționează ca un agent de absorbție a apei, ceea ce crește densitatea scaunului și încetinește transportul materiilor fecale spre colon. 

Cercetările arată că tărâțele de Psyllium pot reduce semnificativ diareea la pacienți cu diverse afecțiuni cronice, cum ar fi pacienții bolnavi de cancer care urmează tratament cu radioterapie. În plus, acestea ajută la eliminarea agenților infecțioși, remediind nu doar simptomele, ci și cauza diareei. Așadar, tărâțele de Psyllium pot contribui eficient la normalizarea tranzitului intestinal, dacă ai probleme precum constipația sau diareea.

3. Tratament alternativ pentru controlul glucozei în sânge

S-a demonstrat că suplimentele pe bază de fibre controlează răspunsul glicemic la o masă și reduc nivelul insulinei, precum și cantitatea de glucoză prezentă în sânge (glicemia). Acest lucru se aplică în special în cazul fibrelor solubile în apă, cum ar fi cele conținute de tărâțele de Psyllium. De fapt, tărâțele de Psyllium funcționează mult mai bine față de alte fibre dietetice. Acest lucru se explică prin faptul că fibrele din Psyllium formează o substanțe gelatinoasă care poate să încetinească digestia alimentelor, lucru care ajută la reglarea nivelului de glicemie.

4.  Adjuvant în stimularea sănătății inimii

Potrivit cercetărilor, consumul de fibre solubile poate fi de ajutor la gestionarea nivelului de colesterol. Numărul de lipide totale este foarte important de monitorizat, dar cu atât mai important pentru persoanele trecute de 50 de ani. Potrivit unui studiu științific, un consum zilnic de tărâțe de Psyllium, pe o perioadă de cel puțin șase luni, este eficient în scăderea colesterolului la persoanele obeze și supraponderale. 

Dacă ai colesterolul mărit, e o idee bună să discuți cu medicul despre posibilitatea unui tratament adjuvant cu tărâțe de Psyllium. De asemenea, numeroase cercetări confirmă faptul că un consum frecvent de Psyllium poate contribui la sănătatea inimii și poate preveni anumite afecțiuni ale acestei organ. Tărâțele de Psyllium au un impact pozitiv asupra inimii deoarece reglează tensiune arterială, îmbunătățesc nivelul de lipide și întăresc musculatura inimii. 

Doze recomandate și mod de administrare pentru tărâțele de Psyllium

Tărâțele de Psyllium pot fi consumate în doze de 5-10 grame, la mesele principale, cel puțin o dată pe zi.  Atenție, însă, când vine vorba de fibre sau de tărâțe, mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Beneficiile observate în studii clinice sunt legate de o cantitate de 3-4 grame pe zi, iar dacă iei prea multe fibre de Psyllium, poti avea probleme digestive. 

Este important să le consumi cu apă sau cu alte lichide și apoi să bei apă cu regularitate, pe parcursul zilei. Este bine să discuți cu medicul tău înainte de a încerca tărâțele de Psyllium și înainte de a le administra în caz de diaree, constipație, sau dacă vrei să slăbești ori să îți reglezi glicemia.

Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui, de asemenea, să ceară sfatul medicului înainte de a utiliza tărâțele de Psyllium, la fel și prsoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de sare și de zahăr. 

În decurs de 3 ore de la administrarea remediilor cu Psyllium nu trebuie luate medicamente precum digoxina, salicilații sau sau nitrofurantoina. De altfel, oricine se află în tratamente medicamentoase trebuie să afle întâi de la medicul curant dacă este în regulă să consume Psyllium.

Ce efecte secundare poate avea consulul de tărâțe de Psyllium?

 Psyllium poate provoca reacții adverse. Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome, adresează-te imediat medicului:

  • respirație dificilă;
  • dureri de stomac;
  • dificultate la înghițire;
  • erupții cutanate;
  • mâncărime;
  • greaţă;
  • vărsături.

Ai grijă să nu inspiri accidental pulberea de Psyllium atunci când amesteci o doză într-un fel de mâncare, deoarece poate provoca reacții alergice.

În concluzie, se poate opta pentru suplimente alimentare sub formă de capsule sau pulbere de Psyllium, dar, de asemenea, le poți consuma sub formă de tărâțe ca atare, pe care să le adaugi în cerealele cu lapte, smoothie-uri sau chiar în supe și salate. Este important să ceri sfatul medicului înainte de a lua remedii cu  Psyllium mai ales dacă te regăsești într-una dintre situațiile enumerate mai sus.

Rețete cu Psyllium

Pentru a introduce tărâțele de Psyllium în meniul tău, le poți adăuga în pâine sau în deserturi, cum ar fi brioșele.

Brioșe cu fibre de ovăz și tărâțe de Psyllium

Ingrediente:

¾ cană de fibre de ovăz
½ linguriță pulbere de tărâțe de Psyllium
½ linguriță praf de copt
6 ouă 
6 linguri de unt topit
3 linguri zahăr brun
Un praf de sare

Pregătire:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pune toate ingredientele într-un bol, în afară de pulberea de tărâțe de Psyllium, și bate-le bine cu un tel până la omogenizare. Presară apoi și pulberea de Psyllium și amestecă bine pentru a se combina.

Pune aluatul într-o tavă de brioșe sau pe o foaie de copt sub formă de mici chifle și dă-l la copt în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute, până devin ușor aurii. Dacă vrei să faci brioșele sărate, în loc de zahăr poți pune trei linguri de brânză rasă (de tip cheddar sau gouda). De asemenea, poți adăuga în compoziție o lingură de pudră sau fulgi de ceapă uscată ori de usturoi .

Chifle sănătoase cu semințe de in și tărâțe de Psyllium

Ingrediente:

1/2 cană de semințe de in măcinate
1/4 cană tărâțe de Psyllium
1/2 cană tahini
1 cană apă caldă
1/2 linguriță sare
3/4 linguriță praf de copt

Pregătire:

Pune hârtie de copt într-o tavă.

Amestecă toate ingredientele uscate (semințele de in măcinate, tărâțele de Psyllium, sarea, praful de copt) într-un bol, iar pe cele umede (tahini și apă) în altul, apoi toarnă lichidele peste amestecul de ingrediente uscate și lasă-l să se odihnească până când se absoarbe o parte din lichid.

Împarte apoi, cu o lingură, aluatul moale în 6, pe foaia de copt și dă-le chiflelor o formă rotundă cu ajutorul lingurii (ar trebui să arate ca niște chiftele ușor aplatizate). Pune chiflele la cuptor pentru 40 de minute la 190 de grade Celsius. După terminarea timpului, scoate-le pe un tocător de lemn sau pe un suport special pentru prăjituri și lasă-le puțin la răcit înainte de a le consuma.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Psyllium
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/psyllium
Journals - Psyllium. The Gel-Forming Nonfermented Isolated Fiber That Delivers Multiple Fiber-Related Health Benefits
https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/fulltext/2021/07000/psyllium__the_gel_forming_nonfermented_isolated.5.aspx
Studiul „Psyllium. The Gel-Forming Nonfermented Isolated Fiber That Delivers Multiple Fiber-Related Health Benefits”, apărut în Nutrition Today: 7/8 2021 - Volume 56 - Issue 4 - p 169-182, doi: 10.1097/NT.0000000000000489, autori: McRorie, Johnson W. Jr et al.

 


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0