Secretul pentru o minte sanatoasa: exercitii fizice usoare, practicate frecvent

Oamenii de stiinta au descoperit secretul pentru o minte echilibrata si sanatoasa: practicarea sportului in fiecare zi, insa la intensitate mica sau medie.

Tot mai multe studii facute pe aceasta tema arata ca exercitiile fizice au un impact direct asupra sanatatii psihice.

De pilda, un studiu facut de cercetatorii de origine italiana arata ca exercitiile fizice produc modificari importante in creier, sporind functiile cognitive si instaurand starea de bine.

Mai mult decat atat, sportul poate proteja creierul de efectele specifice procesului natural de imbatranire. Astfel, poate reduce riscul de Alzheimer si alte tipuri de dementa.

Nu este insa nevoie de sport practicat la intensitate mare, de antrenamente foarte solicitante ori foarte lungi, ci este suficient sa se practice activitati sportive de intensitate mica sau medie. De exemplu, la activitati fizice usoare se pot incadra plimbarile in aer liber, dar si activitatile casnice precum stersul prafului, datul cu aspiratorul sau spalatul pe jos.

Ce impact are sportul asupra creierului

In primul rand, exercitiile fizice imbunatatesc memoria si capacitatea de invatare. Sportul reduce rezistenta la insulina si inflamatia si, totodata, stimuleaza eliberarea factorilor de crestere, adica a unor substante chimice din creier care permit dezvoltarea vaselor de sange din creier si supravietuirea celulelor cerebrale nou formate.

Pe de alta parte insa, sportul imbunatateste somnul, reducand totodata stresul si anxietatea. Se stie deja ca privarea de somn, expunerea la stres si tulburarile anxioase afecteaza, pe termen scurt, dar si pe termen lung, capacitatile cognitive.

Unele studii sugereaza chiar ca persoanele care practica sport in mod regulat au creierul mai bine dezvoltat in zonele responsabile cu memoria si gandirea.

Ce exercitii sunt recomandate pentru o minte sanatoasa

Orice tip de activitate sportiva este benefica, asa ca nu trebuie sa iti faci griji din acest punct de vedere.

Insa este important sa stii ca activitatile sportive mai putin solicitante, precum yoga, pilates, inotul sau tai-chi, practicate zilnic, pot face minuni pentru creierul tau. Asta inseamna ca nu trebuie sa stai zilnic o ora si jumatate la sala de fitness sau sa faci antrenamente cardio intense de 5 ori pe saptamana pentru ca efectele benefice sa se vada asupra creierului. Este suficient sa alegi activitati usoare sau de intensitate moderata, insa sa le practici in mod regulat, nu o data pe saptamana.

Antrenamente recomandate si beneficiile lor

Exercitiile de tip aerobic – daca vrei sa capeti anduranta, alege un program de aerobic de la sala de fitness sau activitati precum mersul pe bicicleta, inotul sau alergatul.

Exercitiile de forta – nu conteaza cat cantaresti si ce putere ai. Important este sa stii ca exercitiile de forta nu numai ca fortifica sistemul osos, insa totodata maresc puterea de concentrare, sporesc capacitatea de a lua decizii si schimba starea de spirit.

Exercitiile ce sporesc flexibilitatea – pe masura ce inaintezi in varsta, iti vei pierde flexibilitatea. Cu cat ai un corp mai flexibil, cu atat ai o postura mai buna, mai multa energie si devii mai echilibrat mintal. Yoga, pilates si orice alt exercitiu de stretching te ajuta sa iti maresti flexibilitatea coloanei vertebrale si a intregului corp.

Exercitiile care sporesc echilibrul corpului – in yoga se regasesc tot felul de posturi care te ajuta sa ai un echilibru mai bun (si) al corpului. Cu cat reusesti sa iti mentii mai bine echilibrul fizic, cu atat mai buna va fi conditia ta fizica. Mai mult decat atat, imbunatatirea echilibrului fizic are un impact direct si asupra celui psihic.

Diferenta dintre exercitiile de intensitate mica, moderata si cele de intensitate mare

In timpul unui antrenament de intensitate mica poti canta, in timp ce antrenamentul de intensitate moderata iti permite sa vorbesti. Un antrenament de intensitate mare nu iti da voie nici sa canti, nici sa vorbesti pentru ca fiecare respiratie este importanta.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Studiul “Effects of physical exercise on cognitive functioning and wellbeing: biological and psychological benefits”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Laura Mandolesi, Arianna Polverino, Simone Montuori, Francesca Foti, Pierpaolo Sorrentino si Giuseppe Sorrentino
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1