Retete de Craciun: prajitura “Craciunita” si alte deserturi gustoase

Prăjitura Crăciunița este o rețetă delicioasă, ușor de preparat, perfectă pentru sezonul rece și o masă mai festivă de iarnă, precum cele din zilele de Crăciun. Să vedem cum se prepară aceasta, alături de alte rețete speciale pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Prăjiturile de Crăciun sunt o tradiție în multe culturi din întreaga lume, iar existența lor este influențată de o combinație de aspecte culturale, religioase și istorice. În multe culturi, prăjiturile de Crăciun sunt asociate cu sărbătoarea creștină a Nașterii Domnului (Crăciunul). Acestea pot reprezenta daruri oferite pentru a celebra acest eveniment religios sau pot face parte din tradițiile legate de masa de Crăciun.

Multe rețete de prăjituri de Crăciun folosesc ingrediente specifice pentru sezon, cum ar fi nuci, migdale, fructe uscate și condimente precum scorțișoara, ghimbirul și cuișoarele. Aceste ingrediente sunt disponibile în mod tradițional în timpul sezonului rece și adaugă arome pe care le considerăm a fi ale Crăciunului. 

Prăjiturile de Crăciun sunt adesea pregătite în cadrul familiei, ceea ce le face o parte importantă a obiceiurilor de Crăciun. Mulți oameni asociază amintiri plăcute și sentimente de căldură familială cu prepararea și consumul acestor deserturi. Aspectul, aromele și gusturile specifice prăjiturilor aduc un plus de magie în perioada sărbătorilor de iarnă. 

Și dacă ești amator de dulciuri și abia te abții să nu exagerezi cu consumul zilnic, dar și dacă nu te pasionează prea tare gustul dulce și mănânci câte ceva doar la vreo petrecere sau de sărbători, prăjiturile pe care ți le propunem sunt atât de bune încât măcar o felie și tot vei fi tentat să mănânci!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Prăjitura „Crăciunița”

Aspectul „înzăpezit” al acestei prăjituri este conferit de albușul de ou, unt și nuca de cocos, iar gustul special este accentuat de combinația de cafea, cacao și mac. Este de preferat să folosești zahăr pudră, mai ales pentru cremă și glazură. Dacă vrei să le dai și copiilor această prăjitură și nu le place gustul de cafea, poți să insiropezi pișcoturile în ciocolată caldă, de exemplu.

Ingrediente pentru prăjitură

7 ouă
75 g de semințe de mac
75 g de nucă de cocos
200 g de zahăr pudră
200 ml de lapte
50 g de făină
un pachet de unt
un plic de zahăr pudră vanilat
200 g de pișcoturi
100 ml de cafea
Ingrediente pentru glazură
4 linguri de zahăr pudră
3 linguri de lapte
2 linguri de cacao
25 g de unt
25 g de nucă de cocos

Mod de preparare

1. Se bat albușurile spumă în care se adaugă 100 g de zahăr pudră. Se bat în continuare până ce se înglobează tot zahărul. Se adăugă macul și nuca de cocos. Se presară 2 linguri de făină și se amestecă până se omogenizează compoziția.
2. Se toarnă compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mic.
3. Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile cu zahărul pudră rămas, restul de făină, laptele și zahărul vanilat. Se îngroașă amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcească și se încorporează și untul frecat precum o spumă.
4. Se așază blatul, se întinde jumătate din cremă, după care se aranjează unul lângă altul pișcoturile înmuiate în puțină cafea, iar peste ele se întinde restul de cremă.
5. Deasupra se toarnă glazura pregătită astfel: se fierbe într-un vas, așezat pe foc mic, zahărul amestecat cu laptele, cacaua și untul, pâna dă în clocot și se îngroașă.
6. Se lasă să se răcească și se toarnă peste prăjitură, iar deasupra se presară nucă de cocos.

Tort de Crăciun cu fructe uscate

În continuare, îți propunem și o prăjitură de Crăciun delicioasă, cu aromă de coniac (în loc de acesta poți folosi whiskey sau rom).

Ingrediente pentru 12 porții

1 kg de fructe uscate amestecate (poți folosi un amestec de stafide, coacăze uscate, merișoare, prune uscate sau smochine)
coaja și sucul de la o portocală
coaja și sucul de la o lămâie
150 ml coniac + încă 2 linguri
200 g unt lăsat puțin la înmuiat
150 g zahăr brun ușor moale
175 g făină simplă
100 g migdale măcinate
100 g migdale fulgi
4 ouă mari
½ linguriță praf de copt
1 linguriță scorțișoară măcinată
¼ linguriță cuișoare măcinate
¼ linguriță de cardamon
1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare

Pune fructe uscate, coaja și sucul de la o portocală și o lămâie, 150 ml coniac sau alt alcool, untul moale și zahărul într-o tigaie mai mare, la foc mediu. Adu amestecul la fierbere, apoi redu focul și mai lasă la fiert timp de 5 minute. Toarnă amestecul de fructe într-un bol mare și lasă-l să se răcească timp de 30 de minute.

Încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Tapetează o formă de tort adâncă de 20 cm cu un strat dublu de hârtie pentru copt, apoi înfășoară un strat dublu de ziar la exterior și leagă-l cu o sfoară.

Adaugă 175 g de făină, 100 g migdale măcinate, ½ linguriță praf de copt, 1 linguriță scorțișoară măcinată, ¼ linguriță cuișoare măcinate, ¼ linguriță de cardamon, 100 g de migdale fulgi, 4 ouă mari și 1 linguriță extract de vanilie peste combinația de fructe și amestecă bine totul.

Pune amestecul în tava pregătită, nivelează suprafața cu o spatulă și dă tava la copt în centrul cuptorului timp de aproximativ 2 ore. După 2 ore, introdu o frigăruie în centrul prăjiturii pentru a verifica dacă este gata. Dacă pe frigăruie se ia amestec ud, mai lasă tortul la cuptor pentru încă 10 minute, apoi verifică din nou dacă frigăruia iese uscată.

Scoate tortul din cuptor, înțeapă-l cu frigăruia în câteva locuri și pune pe deasupra 2 linguri de coniac sau alt alcool. Lasă prăjitura de Crăciun să se răcească în tavă complet și abia apoi poate fi tăiată. Se poate servi mesenilor ca atare sau cu câte o lingură de înghețată pe deasupra.

Prăjitură vegană cu măr și scorțișoară

Iată și o rețetă de prăjitură vegană potrivită pentru masa de Crăciun.

Ingrediente

2 căni de făină integrală
1 cană de zahăr de cocos (sau alt îndulcitor vegan) 
1 linguriță de praf de copt
½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
½ de linguriță de sare
1 cană de piure de măr 
½ de cană de ulei de cocos
1 cană de lapte vegetal (cum ar fi cel de migdale sau de soia)
1 linguriță de esență de vanilie
Pentru umplutură și topping:
2 mere fără cotor, tăiate cubulețe
2 linguri de zahăr de cocos
1 linguriță de scorțișoară
Un praf de scorțișoară pentru decor

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o formă de copt cu ulei de cocos sau folosește hârtie de copt. Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. În alt bol, amestecă piureul de măr, uleiul de cocos topit, laptele vegetal și esența de vanilie. Adaugă apoi combinația lichidă în cea uscată și amestecă până obții o compoziție omogenă.

Într-un bol, amestecă apoi cubulețele de măr cu zahărul de cocos și scorțișoara. Întinde jumătate din compoziția de blat în forma pregătită. Adaugă umplutura de mere uniform peste blat și acoperă cu restul de compoziție de blat. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată. După ce prăjitura s-a răcit, presară un praf de scorțișoară deasupra pentru a o decora, apoi poate fi tăiată și servită mesenilor.

Sărățele cu cașcaval

Pentru a echilibra gustul de dulce de pe masa de Crăciun, pentru musafirii care preferă ceva sărat, poți face și o rețetă de sărățele gustoase.

Ingrediente

2 căni de făină
200 g de unt rece, tăiat în cuburi mici
2 căni de cașcaval ras (poți folosi o combinație de cașcaval și parmezan pentru o aromă mai intensă)
½ de cană de smântână (sau iaurt grecesc)
½ de linguriță de praf de copt
½ de linguriță de sare
½ de linguriță de piper
¼ de linguriță de boia de ardei (opțional, pentru o notă ușor picantă)

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de aragaz cu hârtie de copt.

Într-un bol mare, amestecă făina, praful de copt, sarea, piperul și boiaua de ardei. Adaugă cuburile de unt rece în amestecul de făină. Folosește vârful degetelor pentru a încorpora untul în făină până obții un amestec nisipos. Adaugă cașcavalul ras și smântâna sau iaurtul în făină și unt și amestecă până se formează un aluat omogen. Dacă aluatul este prea uscat, poți adăuga puțină smântână suplimentar.

Pune aluatul pe o suprafață presărată cu făină și formează o bilă. Apoi, întinde aluatul într-un strat gros de aproximativ 1 cm. Folosește un cuțit pentru a tăia aluatul în bastonașe lungi sau în orice forme dorești - le poți folosi și pe cele pentru fursecuri, de exemplu.
Așază sărățelele pe tava pregătită, lăsând puțin spațiu între ele. Coace-le în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când vezi că au devenit aurii. După coacere, lasă sărățelele să se răcească puțin înainte de a le servi mesenilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC Goodfood - Christmas cake recipes 
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/christmas-cake-recipes

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0