Reteta: morcov copt cu sos chimichurri

Simți nevoia să mănânci mai sănătos, însă nu prea mai ai idei în ceea ce privește preparatele culinare pe care să le gătești? Ei bine, am pregătit pentru tine câteva rețete cu morcovi. Nu doar că sunt foarte ușor de preparat, dar sunt și foarte gustoase.

Morcovii sunt legume versatile. Pot fi integrați cu ușurință în salate, sendvișuri și burgeri. Dar îi poți folosi și ca să prepari supe, hummus sau chiar și prăjituri și biscuiți.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rețete cu morcovi

Morcov copt cu sos chimichurri

Pe de o parte, morcovul copt capătă o aromă dulceagă, caramelizându-se la exterior și păstrând totuși o textură moale, cremoasă, la interior. Pe de altă parte, sosul chimichurri, sos de origine argentiniană, se servește, de cele mai multe ori, pe post de sos pentru friptură, însă gustul său este pus în valoare mai bine atunci când este servit alături de legume. Morcovul copt cu sos chimichurri este un preparat vegan, extrem de sănătos, care poate fi servit atât pe post de aperitiv, cât și pe post de fel principal ori gustare.

Ingrediente:

  • 8 morcovi mari, spălați și descojiți
  • 6 căței de usturoi curățați de coaja
  • 3 crenguțe de rozmarin
  • 8 crenguțe de cimbru
  • ½ linguriță de sare de mare
  • ¼ linguriță de piper negru
  • ulei de măsline extravirgin
  • ¼ migdale mărunțite

Ingrediente pentru sosul chimichurri:

  • ½ cană de frunze de busuioc curățate
  • 1 cană de pătrunjel proaspăt
  • 2 lingurițe de oțet de mere
  • ¼ linguriță de sare de mare
  • 6 boabe de piper negru
  • 6 căței de usturoi copți în prealabil cu morcovii la cuptor

Mod de preparare:

Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie morcovii pe jumătate, apoi feliază-i. Pune morcovii într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și acoperă-i cu cățeii de usturoi, cu sare, cu piper și cu ulei de măsline. Masează bine morcovii pentru a distribui în mod egal condimentele. Introdu tava la cuptor și lasă morcovii să se coacă în jur de 30-40 de minute. Încearcă cu o furculiță sau cu o scobitoare pentru a vedea dacă sunt moi la interior.

Următorul pas este să prepari sosul chimichurri. Scoate cățeii de usturoi copți din tava, iar apoi pune-i în blender alături de toate celelalte ingrediente. Gustă sosul și completează cu sare și piper, dacă este cazul. Pune fâșiile de morcov pe o farfurie, acoperă-le cu migdalele mărunțite și servește-le alături de sosul de chimichurri.

Ce alte rețete de post cu morcovi mai poți încerca

Salată de morcovi prăjiți, rucola și linte

Ingrediente:

  • 300 g morcovi, descojiți și tăiați pe lungime
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de semințe de chimen
  • 1 lămâie bio
  • ½ linguriță de miere
  • ½ linguriță de muștar  
  • 250 g linte fiartă 
  • ¼ castravete, tocat
  • 80 g rucola, spălată
  • 1 avocado, feliat
  • 50 g brânză vegană, de tip feta 
  • Sare, pieper

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, dacă ai un cuptor electric, sau la 180 de grade Celsius în cazul în care ai un cuptor pe gaz. Într-o tavă pune morcovii, puțin ulei de măsline, semințele de chimen și condimentează totul cu sare și piper. Pune tava la cuptor și lasă morcovii să se gătească pentru 30-35 de minute, până când se înmoaie. Între timp, amestecă într-un vas mic uleiul rămas, coaja și sucul de lămâie, mierea și muștarul. După ce ai scos morcovii din cuptor, pune-i într-o farfurie, adaugă restul ingredientelor rămase și pune și dresingul înainte de a-i servi. 

Piure de morcovi cu napi și cimbru

Ingrediente

  • 75 g unt vegetal
  • 3 crenguțe de cimbru 
  • 500 g morcovi, descojiți și tăiați grosier
  • 1 nap de aproximativ 600 g, descojit și tocat grosier
  • Sare
  • Piper 

Mod de preparare:

Într-o tigaie la foc mic lasă se se gătească untul, frunzele de cimbru și ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat. Când untul începe să facă spumă, ia tigaia de pe foc. Într-o cratiță mare pune apă la fier și sare. Adaugă morcovii și napul și lasă-i să fiarbă timp de 30-40 de minute până se înmoaie. Ia oala de pe foc, scurge apa și pasează morcovii și napul, până când obții un piure fin. Adaugă unul și servește piureul. Poți să păstrezi acest piure la rece până la două zile sau să-l congelezi până la o lună.

Hummus de morcovi și chimen cu harissa 

Ingrediente:

  • 600 g morcovi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 1 căpățână de usturoi
  • suc de la 1 lămâie
  • 120 ml ulei de măsline extravirgin
  • 400 g năut fiert, scurs și clătit
  • Pastă de ardei iute (harissa)

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius dacă ai cuptor electric sau la 180 de grade Celsius dacă ai cuptor pe gaz. Taie morcovii în bucăți și amestecă-i cu 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de semințe de chimen și cățeii de usturoi cu coajă. Pune totul într-o tavă de copt și coace legumele la cuptor pentru 40 de minute sau până când se caramelizează.

Scoate cățeii de usturoi din coajă și pune-i într-un robot de bucătărie cu morcovii, sucul de la 1 lămâie, 120 ml ulei de măsline extravirgin, năutul scurs și clătit și condimente. Blenduiește până la omogenizare. Adaugă și puțin sos harissa. Servește cu lipii.  

Supă de morcovi și linte

Ingrediente:

  • 2 linguri de semințe de chimen
  • fulgi de ardei iute
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 600 g morcovi, spălați și rași grosier 
  • 140 g linte roșie  
  • 1l supă de legume fierbinte 
  • 125 ml de lapte de cocos cu conținut scăzut de grăsimi
  • pâine naan, pentru servire

Mod de preparare:

Într-o cratiță mare pune la prăjit 2 lingurițe de semințe de chimen și un praf de fulgi de ardei iute timp de 1 minut. Pune deoparte jumătate de compoziție. Adaugă în compoziția rămasă 2 linguri de ulei de măsline, 600 g morcovi rași grosier, 140 g linte roșie, 1 l de supă de legume fierbinte și 125 ml lapte de cocos. Adu supa la punctul de fierbere. Dă focul mic și lasă supa să fiarbă timp de 15 minute până când lintea se umflă și se înmoaie.

Ia cratița de pe foc și blenduiește legumele, până când obții o supă fină, dar de considență groasă. Asezonează supa după gust și adaugă compoziția dată la o parte (cea cu fulgi de ardei roșii). Servește cu pâine naan încălzită.

Tartă cu morcovi, ciuperci și alune glazurate

Ingrediente:

  • 3 morcovi, descojiți și tăiați în jumătate pe lungime sau aproximativ 10 morcovi baby întregi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură sirop de arțar
  • 15 x 12 cm dreptunghi de aluat foitaj vegan dintr-un pachet de 320 g
  • 2 cepe eşalote, tăiate foarte fin
  • 1 lingură de unt vegan
  • 140g ciuperci shiitake, tocate foarte fin
  • 1 lingură de alune prăjite tocate
  • 3 linguri cremă de brânză vegană 
  • câteva frunze de tarhon, tocate, plus câteva frunze pentru ornare

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, dacă ai cuptor electric, sau la 180 de grade Celsius, dacă ai cuptor pe gaz. Pune morcovii într-o cratiță cu apă clocotită și gătește-i timp de 10 minute până când se înmoaie. Scoate morcovii din cratiță, scurge-i de apă și așază-i pe o tavă de copt. Stropește-i cu grijă cu ulei de măsline, condimente și pune și puțin sirop de arțar. Coace totul pentru 20 de minute, întorcându-i o dată.

Apoi, așează dreptunghiul de aluat pe o foaie de copt, pusă într-o tavă. Înțeapă cu furculița din loc în loc aluatul de foitaj și dă totul la cuptor pentru 12 minute. Între timp, gătește șalotele în unt până se înmoaie complet, apoi adaugă ciupercile. Gătește totul pentru câteva minute până când ciupercile sunt fragede. Pune totul într-o farfurie, ca să se răcească. Într-un vas pune amestecul de ciuperci cu nuci, cremă de brânză, tarhon și condimente, astfel încât să obții o pastă cu o textură grosieră. 

Scoate aluatul de foitaj din cuptor și apăsă ușor zona centrală cu dosul unei linguri. Întinde amestecul de ciuperci, iar deasupra pune morcovii glazuți. S-ar putea să fie nevoie să îndoi capetele foitajului, pentru ca compoziția să nu se scurgă. Mai stropește totul cu puțin sirop de arțar dacă dorești și coace preparatul pentru încă 12-15 minute, până când aluatul devine auriu. Poți să presari nuci tocate înainte de servire. 

Bețișoare de morcovi și lemn-dulce

Ingrediente:

  • 50 g de batoane de lemn dulce  
  • 50 g unt sărat, vegan
  • 800 g morcovi, tăiați sub formă de bețișoare

Mod de preparare:

Taie mărunt lemnul-dulce și pune-l într-o cratiță mică cu aproximativ 5 cm apă. Fierbe amestecul timp de 30 de minute, completând cu apă pentru a păstra lemnul-dulce acoperit în permanență. Amestecă ocazional, până când lemnul-dulce s-a topit, rămânând doar apa neagră. Trece amestecul printr-o sită, pune apa într-o cratiță, adăugă untul și lasă amestecul să fiarbă la foc mic până când obții un sos de consistența mierii. 

Într-o altă cratiță mare, pune la fiert apă. Adaugă morcovii și gătește-i timp de câteva minute până când sunt fragezi. Scurge-i de apă, apoi pune-i într-o tigaie și adaugă siropul de lemn-dulce fierbinte. Amestecă totul foarte bine, astfel încât fiecare morcov să fie acoperit de sos și răstoarnă totul într-un vas pentru a-i servi.

Sursă foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0