

Gustari sanatoase preparate la gratar
Odata cu venirea sezonului cald ti se face pofta de un gratar in aer liber cu prietenii? Poti face asta fara ca sanatatea si silueta ta sa aiba de suferit, preparand gustari sanatoase la gratar.
Cu toate ca noi, romanii, avem tendinta de a asocia gratarul cu fleicile de porc ori cu micii si carnatii, medicii nutritionisti ne avertizeaza, spunand cat de nesanatos este acest obicei. In sezonul cald este bine sa consumam preparate mai light, care sa nu solicite foarte tare sistemul digestiv.
Fructele de mare, legumele si fructele pot fi alternative sanatoase pentru carnea la gratar, mai ales in zilele calduroase. Asadar, am pregatit 3 retete de gustari sanatoase pe care le poti face pe gratar.
Creveti la gratar
Timp: 10 minute
Ingrediente pentru 4 portii: 16 creveti jumbo, ½ cana de ulei de masline extravirgin, sare si piper dupa gust, 2 lamai taiate pe jumatate
Pregateste gratarul. Intre timp, scoate intestinul crevetilor, crestand putin zona respectiva pentru a permite gatirea uniforma.
Unge apoi crevetii cu uleiul de masline extravirgin, presara peste sare si piper si pune-i pe gratar, unde ii vei lasa sa se gateasca in jur de 2 minute pe fiecare parte. In ultimul minut, pune si jumatatile de lamaie pe gratar. Serveste crevetii dupa ce storci zeama de lamaie peste ei.
Dovlecel cu menta, lamaie si branza feta
Timp: 20 minute
Ingrediente pentru 4 portii: 4 dovlecei, ulei de masline, sare si piper, 140 g de branza feta, zeama de la o lamaie, coaja de la o lamaie, 3 linguri de ulei de masline extravirgin, 2 linguri de menta proaspata tocata marunt
Pregateste gratarul. Taie dovleceii in felii groase de un deget si pune-le intr-un bol. Acopera dovleceii cu uleiul de masline, cu sarea si piperul, apoi foloseste-ti mainile pentru a amesteca ingredientele astfel incat toate feliile de dovlecel sa fie acoperite de ulei de condimente. Pune apoi feliile de dovlecel pe gratar si dupa ce sunt facute, scoate-le intr-un bol si adauga zeama si coaja de lamaie, dar si branza feta si menta proaspata. Serveste preparatul fie cald, fie dupa ce se raceste.
Mamaliga pe gratar, cu creveti si ananas
Timp: 2 ore
Ingrediente pentru mamaliga: 2 cani de supa de pui sau apa, ½ cana de mamaliga, sare si piper dupa gust, 2 linguri de salvie tocata marunt, ½ cana de ananas tocat marunt, ulei vegetal
Ingrediente pentru creveti: ½ cana de ananas cubulete, 12 creveti mari decotizati si curatati, ½ cana de ulei de masline extravirgin, 2 catei de usturoi, sare si piper, 6 felii de prosciutto taiat pe jumatate
Ingrediente pentru sos: 100 g de unt, ½ cana de ananas tocat cuburi, patrunjel proaspat.
Prepara mamaliga cu supa de legume sau cu apa. Asezoneaza cu sare si piper, apoi incorporeaza ananasul si salvia. Unge o tigaie cu ulei vegetal, apoi puna mamaliga in tigaie, distribuind-o uniform. Opreste focul si introdu mamaliga in congelator pentru a se raci rapid.
Pentru prepararea crevetilor, pune mai intai ananasul in blender. Foloseste ¼ cana din piureul obtinut intr-un bol, alaturi de creveti, uleiul de masline, usturoi, sare si piper. Amesteca bine si baga bolul in frigider pentru 20 de minute, pentru a se marina.
Pentru prepaparea sosului, topeste untul intr-o tigaie, apoi pune piureul de ananas ramas si, dupa cateva minute, opreste focul.
Incinge gratarul si unge-l cu ulei. Taie mamaliga racita in bucati patrate si pune-o pe gratar, lasand-o in jur de 2-3 minute pe fiecare parte. Pune pe gratar si crevetii marinati, dupa ce ii invelesti in feliile de prosciutto. Crevetii ii vei lasa 1-2 minute pe fiecare parte.
Serveste crevetii peste bucatile de mamaliga, acopera-i apoi cu sosul de unt si ananas, dar si cu patrunjel proaspat.
Sursa foto: Shutterstock