Dieta (regimul alimentar) in cazul celor care au zona zoster

Când adulții prezintă simptome precum mâncărimi extreme ale pielii sau leziuni dureroase pe trunchi sau pe față, diagnosticul ar putea fi boala numită zona Zoster (sau herpes zoster). Pe lângă tratamentul de la medic, regimul alimentar pentru zona Zoster este de asemenea important în recuperare.

Infecția numită „zona Zoster” este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), același virus care provoacă varicelă în copilărie. Zona Zoster apare, cel mai adesea, la persoanele de peste 50 de ani, însă un potențial risc îl au și persoanele care au avut varicelă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptome zona Zoster

Primele simptome de zona Zoster care pot apărea sunt:

 • Febră
 • Frisoane
 • Durere de cap
 • Senzație de oboseală
 • Sensibilitate la lumină
 • Stomac deranjat
 • Alte semne și simptome care apar la câteva zile după primele includ:
 • O senzație de mâncărime, furnicături sau arsură într-o zonă a pielii
 • Roșeață pe piele în zona afectată
 • Erupție cutanată ridicată pe o zonă mică a pielii
 • Vezicule cu lichid care se deschid 
 • Durere ușoară până la severă în zona pielii afectată

Tratament zona Zoster

Zona Zoster se tratează cu medicamente antivirale, precum aciclovirul, famciclovirul sau valaciclovirul. Acestea pot ușura disconfortul și pot face ca simptomele să înceteze mai devreme, mai ales dacă se începe terapia în 72 de ore de la primul semn de boală. Medicamentele ajută, de asemenea, la prevenirea durerii care poate apărea luni sau chiar ani mai târziu, numită nevralgie postherpetică. 

De asemenea, se pot recomanda medicamente care să gestioneze durerea, precum paracetamolul sau ibuprofenul. Medicamentele antibacteriene pot fi prescrise dacă pacientul dezvoltă o infecție bacteriană din cauza erupției cu zona Zoster. Mai pot fi prescrise și medicamente antiinflamatoare precum prednisonul, dacă zona Zoster afectează ochii sau alte părți ale feței.

Regimul alimentar este important în zona Zoster

Este foarte important ca persoanele cu această infecție virală să meargă la medic pentru un tratament corespunzător, însă și regimul alimentar joacă un rol când vine vorba de ținerea sub control a bolii. Unele modificări în dietă și unele tratamente alternative pot fi de ajutor ca adjuvant, dar reține: în cazul în care suspectezi că suferi de zona Zoster, mergi imediat la un medic.

O dietă sănătoasă este vitală pentru a lupta contra bolii. Se recomandă ca pacienții să aibă o dietă variată, care să includă cât mai multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și carne slabă.

Un sistem imunitar slăbit agravează zona Zoster, iar pacienții cu această infecție virală trebuie să știe că, dacă adoptă anumite schimbări în dieta lor, își pot întări sistemul imunitar și pot împiedica răspândirea infecției în alte părți ale corpului. Ce se poate face? Este important să iei măsurile necesare pentru a stimula funcționarea sistemului imunitar, consumând anumite alimente și evitându-le pe altele.

Carotenoizii susțin funcționarea sistemului imunitar 

În meniu ar trebui incluse alimente de culoare oranj, roșie și verde, pentru că acestea conțin carotenoizi cum sunt licopenul, luteina, zeaxantina și provitamina A. Carotenoizii sunt foarte importanți pentru funcționarea sistemului imunitar și se găsesc în următoarele:

 • alimente de culoare portocalie: morcovi, dovleac, caise, etc.
 • alimente de culoare roșie: pepenele roșu, ardeiul gras roșu, grepfrutul, cireșele, etc.
 • alimente de culoare verde: varza kale, pătrunjelul, spanacul, pepenele cu miez verde (cantalup), salata verde, andivele etc.

Alimente cu vitaminele A, B12, C și E

O dietă pentru cei cu zona Zoster este alcătuită din alimente care conțin vitaminele A, B12, C și E. Alimentele care încurajează sau grăbesc vindecarea sunt:

•    fructele galbene și cele de culoare oranj
•    legumele frunzoase, cele de culoare verde închis
•    carnea roșie
•    ouăle
•    carnea de pui
•    peștele sălbatic
•    produsele lactate
•    cerealele integrale
•    leguminoasele
•    fasolea boabe (diverse soiuri)
•    roșiile
•    spanacul.

Alimente care conțin lizină

În perioada în care infecția virală te afectează, este bine să incluzi în dietă alimente care conțin un procent mai mare de lizină (un aminoacid esențial), cum ar fi peștele, carnea de pasăre de curte, vita, mielul, drojdia de bere și majoritatea fructelor și legumelor (cu excepția boabelor de mazăre).

Alimente cu vitamina C

O cantitate mai mare de vitamina C în meniu ar putea ajuta, în sensul că îți va stimula sistemul imunitar și va scurta perioada de îmbolnăvire. Asigură-te că în regimul tău alimentar incluzi multe fructe citrice, bogate în vitamina C, ananas, mango, legume frunzoase (salate și varză Kale) și roșii, pentru că acestea vor reduce severitatea infecției virale.

Ce alimente să eviți dacă ai zona zoster?

Anumite alimente nu sunt compatibile cu regimul pentru zona Zoster. Este important ca pacientul cu zona Zoster să limiteze consumul de grăsimi trans și de grăsimi saturate, să evite adaosul de zahăr și consumul excesiv de sare atunci când este posibil, pentru că aceste măsuri pot reduce inflamația din corp și pot îmbunătăți funcția imunitară.

Pe măsură ce te vindeci și înveți să faci față efectelor zonei zoster, este posibil să ai poftă de anumite alimente. Cu toate acestea, este important să nu cedezi, așa că evită pe cât posibil aceste alimente dacă ai diagnosticul de zona Zoster:

 • sucuri și alte produse care conțin mari cantități de zahăr (dulciuri din comerț, de exemplu)
 • alimentele bogate în grăsimi saturate (unt, untură, smântână)
 • alimente bogate în arginină, cum ar fi ciocolata, gelatina și nucile
 • carbohidrații rafinați (pâine albă, pastele albe, orezul alb etc.)

Dacă mănânci cantități prea mari din aceste alimente, îți pot slăbi sistemul imunitar și pot prelungi efectele virusului în organism. Alimentele care conțin concentrații mari de arginină ar putea determina virusul să se reproducă, iar acest lucru nu este de dorit când suferi de zona Zoster.

Problematice sunt mai ales alimentele care sunt bogate în arginină și care au un conținut redus de lizină, acel aminoacid care ajută la echilibrarea argininei din organism. Așadar, în timpul unui episod de zona Zoster, renunță la nuci și semințe, produse din soia, ciocolată, fulgi de ovăz, germeni de grâu, produse din nucă de cocos, roșcove, produse din făină albă și făină din grâu integral și gelatină.

Întreabă-ți medicul dacă este cazul să iei anumite suplimente nutritive, care să susțină buna funcționare a sistemului imunitar. Câteva exemple de suplimente ar putea fi cele cu vitamina C, cele pe bază de echinacea, uleiul de oregano, vitamina B12 și zincul.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Merck - Herpes Zoster
https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/herpesviruses/herpes-zoster
NIH - Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352291/
Studiul „Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis”, apărut în Nutrients. 2020 Jun; 12(6): 1562, doi: 10.3390/nu12061562, autori: Giulia Dingeo et al.
Pub Med - Lysine for Herpes Simplex Prophylaxis: A Review of the Evidence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30881246/
Studiul „Lysine for Herpes Simplex Prophylaxis: A Review of the Evidence”, apărut în Integr Med (Encinitas). 2017 Jun;16(3):42-46, autori: Venthan J. Mailoo, Sanketh Rampes

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0