Produsele lactate cu continut scazut de grasimi ar putea creste riscul de a dezvolta Parkinson
Produsele lactate cu continut scazut de grasimi ar putea creste riscul de a dezvolta Parkinson
Produsele lactate cu continut scazut de grasimi ar putea creste riscul de a dezvolta Parkinson
Desi ati putea crede ca produsele lactate cu continut scazut de grasimi sunt mai sanatoase, un nou studiu sugereaza ca acest obicei alimentar este asociat cu o usoara crestere a riscului de a dezvolta boala Parkinson.
Expertii care au revizuit studiul au subliniat ca rezultatele sunt preliminare, efectul a fost modest, iar studiul nu a fost conceput pentru a demonstra o relatie de tip cauza-efect.
Pentru desfasurarea studiului, oamenii de stiinta au analizat datele a aproximativ 130.000 de barbati si femei, monitorizand obiceiurile alimentare ale acestora timp de patru ani si numarul de persoane diagnosticate cu boala Parkinson. Dupa 25 de ani, peste 1000 de persoane au dezvoltat Parkinson, o boala neurodegenerativa progresiva, care afecteaza coordonarea si miscarile.
Persoanele care au consumat cel putin trei portii de lactate cu continut scazut de grasimi au inregistrat o crestere cu 34% a riscului de a dezvolta tulburarea respectiva, spre deosebire de persoanele care au consumat o singura portie pe zi. Analiza consumului de lapte a aratat ca mai mult de o portie de lapte cu continut scazut de grasimi sau degresat a fost asociata cu o crestere cu 39% a sanselor de a dezvolta Parkinson. (Prin produse cu continut scazut de grasimi se intelege si produse degresate). In cazul consumului de produse lactate integrale, precum laptele integral, nu a aparut o astfel de asociere.
Chiar si asa, oamenii de stiinta sustin ca este foarte important ca riscul sa fie analizat in perspectiva. „Este important sa subliniem ca riscul de a dezvolta boala Parkinson este inca mic, chiar si in randul participantilor la studiu care au consumat cantitati mai mari de produse lactate sau lapte cu continut scazut de grasimi” spune autorul studiului, Katherine Hughes, cercetator la Scoala de Sanatate Publica Harvard T.H. Chan din Boston. Din cele 5830 de persoane care au consumat cel putin trei portii de produse lactate cu continut scazut de grasimi, doar 1% (60 de persoane) au dezvoltat boala Parkinson in urmatorii 25 de ani de monitorizare. Ca o comparatie, din cele peste 77.000 de persoane care au consumat mai putin de o portie pe zi, doar 0,6% (483 de persoane) au fost diagnosticate cu Parkinson. Desi cercetatorii au aratat existenta unei legaturi, rezultatele nu au demonstrat ca produsele lactate consumate zilnic conduc la dezvoltarea bolii Parkinson.
„A fost un studiu observational si ca orice studiu observational exista si o parte subiectiva” a subliniat Hughes. Spre exemplu, riscul s-ar putea datora unui al treilea factor legat atat de aportul de produse lactate, cat si de riscul de a dezvolta boala. Pentru a exclude aceasta posibilitate, cercetatorii au examinat alti factori care influenteaza riscurile, precum consumul de cofeina, care a fost asociat cu scaderea riscului de aparitie a bolii Parkinson.
In plus, cercetatorii nu pot explica cu certitudine care este legatura. Potrivit spuselor lui Hughes, o posibila explicatie ar fi ca proteinele din lapte reduc nivelul de urat din sange, substanta derivata din acidul uric secretat in urina. Unele studii au aratat ca un nivel relativ crescut al uratului (dar nu suficient de ridicat pentru a conduce la aparitia afectiunii cunoscute ca guta) este asociat cu un risc scazut de boala Parkinson. Agentii de contaminare din produsele lactate, precum pesticidele, ar putea avea un anumit rol, a adaugat Hughes. Oamenii de stiinta nu au o explicatie pentru lipsa unei legaturi in cazul produselor lactate integrale, dar sustin ca este posibil ca efectele contrare ale grasimilor saturate din produsele lactate cu continut ridicat de grasimi sa contribuie la mentinerea unui nivel protector de urat.
Rezultatele intaresc constatarile anterioare identificate in laboratoare, a precizat seful sectiei stiintifice al Parkinson’s Foundation. Dar a avertizat si ca „toate aceste studii nu fac decat sa stabileasca o corelatie” si nu demonstreaza o relatie de tip cauza-efect. Beck sustine ca „le-as sugera oamenilor sa nu-si schimbe dramatic regimul alimentar”. „Este vorba de o crestere modesta a riscului de a dezvolta aceasta boala care, la nivelul populatiei generale, este relativ rara.”
Un aport suficient de calciu din produsele lactate este important din alte motive de sanatate, a adaugat Beck, precum mentinerea sanatatii oaselor. Un reprezentant al industriei de produse lactate a subliniat celelalte beneficii ale produselor lactate, inclusiv riscul redus de boli cardiace si diabet de tip 2, precum si scaderea tensiunii arteriale. „Avand in vedere ca majoritatea persoanelor nu consuma suficiente produse lactate - in medie, un american consuma doar 1,8 din cele trei portii recomandate de produse lactate pe zi- probabil ca cel mai bine ar fi adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat in nutrienti, reprezentativ pentru toate grupele de alimente, inclusiv lactatele, pe masura ce stiinta evolueaza” spune Chris Cifelli. Acesta este vicepresedintele departamentului de cercetari in nutritie in cadrul National Dairy Council.
Cifelli a adaugat ca „aportul total de produse lactate nu a fost asociat semnificativ” cu riscul de boala Parkinson si ca s-a demonstrat doar ca exista o legatura intre cele doua. Studiul a fost finantat de U.S. National Institutes of Health (Institutele Nationale de Sanatate din Statele Unite) si de U.S. Department of Defense (Departamentul de Aparare al Statelor Unite) A fost publicat online pe 7 iunie in revista Neurology.
Potrivit Parkinson’s Foundation, aproximativ 1 milion de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson in Statele Unite si peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate zilnic cu aceasta boala.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock