Cozonac vegan: o reinterpretare delicioasă și sănătoasă a cozonacului clasic

Multe persoane prepară cozonacul la fel în fiecare an, după rețete moștenite din familie. Dacă vrei ca la Crăciunul de anul acesta să încerci ceva nou, îți propun o rețetă de cozonac reinterpretat, vegan, gustos și sănătos.

Poți face un cozonac vegan delicios, despre care să nici nu-ți dai seama că nu are ouă și lapte, atât este de bun? Răspunsul este da, cu siguranță! A prepara un aluat de cozonac vegan este de fapt surprinzător de simplu: înlocuiești laptele de origine animală cu unul de origine vegetală (cum ar fi laptele de migdale, de caju, de orez, de soia, de ovăz sau orice lapte vegetal dorești și găsești la magazin) și adăugând și o parte de lapte de cocos simplu, pentru un gust spectaculos sau lapte de cocos condensat, care să fie și dulce.

Deoarece aceste produse pe bază de nucă de cocos conțin un procent ridicat de grăsimi, ele acționează ca un înlocuitor pentru unt, făcând aluatul moale și pufos. Ouăle sunt omise cu totul din rețetă pentru că, vei vedea, nu sunt necesare pentru a obține acest desert gustos.

Acestea fiind spuse, iată prezentarea pas cu pas a cozonacului vegan.

Cozonac vegan cu ciocolată

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 pliculeț (2 lingurițe) de drojdie uscată
  • 1 lingură de zahăr brun sau melasă (sau alt zahăr pe care preferi să-l folosești)
  • 90 ml de lapte vegetal la alegere, încălzit
  • 200 ml de lapte de cocos (plus încă 20 g care vor fi folosite pentru ungerea cozonacului)
  • 360 g de făină albă
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura de ciocolată vegană:

120 g de ciocolată neagră (cel puțin 50% cacao), fără lapte
1 lingură rasă de cacao
4 linguri de zahăr brun sau melasă.

(Opțional, poți pune și o mână de fistic mărunțit sau alte nuci în umplutură.)

Ingrediente pentru glazură:

2 linguri de zahăr brun sau melasă
1-2 linguri de apă.

Mod de preparare:

Amestecă împreună drojdia, zahărul și laptele vegetal puțin încălzit (nu fierbinte!). Așteaptă câteva minute ca drojdia să înceapă să facă spumă și adaugă apoi acest lichid în vasul unui mixer. (Poți frământa aluatul și cu mâna, dacă dorești.) Adaugă laptele de cocos, făina și praful de sare. Frământă bine amestecul timp de aproximativ 10 - 15 minute, până când obții un aluat neted pe care îl poți modela sub formă de bilă. Așază aluatul într-un castron pe care l-ai uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un șervet de bucătărie și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până își dublează dimensiunea.

Separat, topește ciocolata neagră pe aburi (pune la fiert un vas cu apă, iar în acesta pune un alt vas rezistent la căldură în care ai ciocolata mărunțită, pe care o amesteci până se topește). Adaugă apoi o lingură de cacao și 4 linguri de zahăr - în funcție de gust, dacă îți place mai amărui, poți pune mai multă cacao sau dacă îți place mai dulce, poți pune mai mult zahăr. Poți adăuga, opțional, și o mână de nuci mărunțite (migdale, fistic, nuci românești etc.).

Urmează asamblarea cozonacului vegan. Unge o formă de copt cu puțin ulei cu gust neutru (cum ar fi cel de floarea-soarelui). Pentru această rețetă, se poate folosi o tavă de chec de 21 cm lungime, 11 cm lățime și 7 cm înălțime, de exemplu.

Pe o suprafață netedă și curată, presărată cu puțină făină, întinde aluatul cu un sucitor într-un dreptunghi de aproximativ 28 x 38 cm. Nu trebuie să fii prea exact, trebuie doar să ai grijă ca dimensiunea aluatului să fie cu câțiva centimetri mai mare, în lungime și lățime, decât forma de copt.

După ce ai întins aluatul pe masă, pune umplutura de ciocolată peste aluat și întinde-o cu o spatulă pe toată suprafața foii de aluat, până la margini, până când obții un strat subțire de sos de ciocolată.

Rulează cozonacul pe lungime până la jumătate, apoi oprește-te și începe să-l rulezi și din partea cealaltă tot până la jumătate, astfel încât aluatul va arăta ca un papirus, cu cele două suluri față în față. Apoi, răsucește cozonacul tot pe lungime, sub formă de funie, ca și cum ai stoarce o rufă. Dacă nu vrei să te complici, după ce ai întins sosul de ciocolată peste aluat, îl poți rula de la un capăt la altul într-o singură direcție, ca pe o ruladă obișnuită. Pune cozonacul astfel răsucit în forma de copt unsă cu ulei.

Apoi, acoperă totul cu un șervet de bucătărie și mută tava cu tot cu cozonac într-un loc cald din casă, timp de 45 de minute, timp în care aluatul va mai crește.

Preîncălzește cuptorul la 180° C. Întinde cu o pensulă de bucătărie 20 g de lapte de cocos pe deasupra aluatului, apoi dă forma la cuptor pentru 30-35 de minute. Cozonacul trebuie să se rumenească deasupra și să treacă testul scobitorii (după trecerea timpului de coacere, înfigi în mijloc o scobitoare: dacă iese curată, cozonacul este gata, iar dacă iese umedă, înseamnă că mai trebuie copt. Ține cont de faptul că scobitoarea se poate murdări de ciocolată, dar în rest aluatul să fie gata). Dacă ți se pare că mijlocul nu este copt, dar pe deasupra arată deja rumenit, poți acoperi cozonacul cu o folie de aluminiu și să-l mai coci câteva minute.

Cât timp cozonacul este la cuptor, prepară glazura. Într-o cratiță mică sau un ibric, pune 2 linguri de zahăr brun sau melasă și 1-2 linguri de apă la foc mediu spre mare până când tot zahărul s-a dizolvat în apă și a rezultat un sirop destul de subțire. Când cozonacul este gata, oprește focul, dar nu scoate forma din cuptor: întinde glazura de zahăr peste cozonac cu o pensulă și lasă-l să se răcească în forma de copt timp de 10 - 15 minute, cu ușa cuptorului deschisă. Apoi scoate cozonacul și așază-l pe un fund sau pe un alt suport de lemn pentru a se răci.

Cozonacul vegan poate fi tăiat și consumat atât cald, cât și rece. Se păstrează bine într-un recipient închis, într-un loc răcoros și uscat timp de 3-4 zile, dar este cel mai gustos în prima zi. Poate fi consumat ca atare sau împreună cu o cană de lapte vegetal. Poftă bună!

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
The Loopy Whisk - Easy Vegan Chocolate Babka (Chocolate Twist Bread)
https://theloopywhisk.com/2019/11/15/easy-vegan-chocolate-babka/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0