Castanele coapte, deliciul parfumat al toamnei

Castanele sunt fructele pomilor de castani și au un conținut slab de grăsimi, precum și unul bogat de vitamina C, ceea ce le face să fie mai apropiate de fructe decât de nuci. Însă, la fel ca în cazul nucilor, castanele au coajă și crustă ce trebuie îndepărtate, înainte de a fi consumate.

Castanele comestibile reprezintă o sursă delicioasă de nutrienți.  Acestea pot fi consumate crude, coapte, măcinate sub formă de făină sau adăugate în produse de patiserie și în compoturi. Există 4 specii principale de pomi de castani și anume: castanul chinezesc, castanul japonez, castanul european și castanul american. Copacii pot crește în numeroase regiuni de pe glob. În prezent, castanul european, Castanea sativa, este cel mai comun tip de castan, iar majoritatea castanelor comercializate în magazine și supermarketuri provin din acest soi. 

Beneficiile consumului de castane

După cum spuneam, castanele sunt bogate în vitamina C. Așadar, o jumătate de ceașcă de castane crude livrează aproximativ 35%-45% din necesarul zilnic de vitamina C. Castanele pierd o parte din conținutul de vitamina C atunci când sunt fierte sau coapte, dar un procent de aproximativ 15%-20% din necesarul zilnic tot va putea fi obținut din această vitamină importantă pentru sănătatea organismului. Pentru a reține cât mai mult din aportul de vitamină C, poți coace castanele la o temperatură cât mai scăzută sau poți folosi un deshidrator. 

Castanele sunt, de asemenea, o bună sursă de antioxidanți. Aceștia se păstrează chiar și după procesul de fierbere sau de coacere. În ceea ce privește aportul de antioxidanți, castanele sunt bogate îndeosebi în acid galic și acid elagic, antioxidanți care devin mai puternici în urma procesului de coacere. În plus, castanele sunt bogate în magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului, care previn riscul de afecțiuni cardiovasculare și mențin sănătatea inimii. 

De asemenea, castanele pot îmbunătăți procesul de digestie. Acestea reprezintă o sursă foarte bună de fibre, ceea ce ajută la menținerea sănătății microbiomului intestinal. Pe deasupra, castanele nu conțin gluten, deci sunt o opțiune potrivită și pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Fibrele din castane pot ajuta și la echilibrarea nivelului glicemiei în sânge. Prin consumul de alimente bogate în fibre se asigură absorbția lentă a amidonului, ceea ce ajută la evitarea creșterilor abrupte ale indicelui glicemic, un factor de risc major pentru persoanele diabetice. În plus, castanele au un indice glicemic de numai 54, ceea ce înseamnă că nu prezintă niciun pericol de consum pentru persoanele care suferă de probleme cu glicemia. 

Valori nutriționale ale castanelor

Castanele, în mod surprinzător, au un număr mai scăzut de calorii față de alte nuci. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bună de aminoacizi, acizi grași mononesaturați, antioxidanți, fenoli și vitamina C. În ceea ce privește aportul de vitamine și minerale, castanele conțin: vitaminele C, E, A și complexul de B-uri, calciu, magneziu, zinc, fier, cupru și mangan.  

Nutrienți per porție

Un sfert de ceașcă de castane crude conține:

  • 77 de calorii
  • 1 gram de proteine
  • 1 gram de grăsimi
  • 15 grame de carbohidrați
  • 0 grame de zahăr
  • 3 grame de fibre
  • 0 miligrame de colesterol
  • 1 miligram de sodiu

În comparație, un sfert de cană de castane coapte conține:

  • 88 de calorii
  • 1 gram de proteine
  • 1 gram de grăsime
  • 19 grame de carbohidrați
  • 2 grame de fibre
  • 4 grame de zahăr
  • 0 miligrame de colesterol
  • 1 miligram de sodiu

Posibile reacții adverse și atenționări de consum

Castanele crude sunt sigure pentru consum pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, castanele conțin acid tanic, ceea ce înseamnă că pot cauza iritație la stomac, stare de greață sau daune hepatice în cazul celor ce suferă de afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor. 

Cum se prepară castanele?

Castanele crude, comestibile, se găsesc în magazine și piețe începând cu luna octombrie și până la finalul lunii decembrie. Este bine să le cumperi în această perioadă deoarece sunt mai proaspete, mai gustoase și mai bogate în nutrienți, fiind în sezon. Castanele se găsesc, de asemenea, în magazine de specialitate și în aprozaruri. Majoritatea castanelor din comerț sunt de origine europeană, dar uneori se pot găsi și castane americane, în funcție de furnizor. 

Din moment ce castanele crude au un aport mai crescut de acid tanic, este preferabil să le coci înainte de a le consuma. Coacerea va crește conținutul de zahăr regăsit natural în castane, dar nu este vorba despre o cantitate îngrijorătoare, deci le poți consuma fără grijă. Iată câteva modalități de a prepara castanele coapte pentru a te bucura la maxim de gustul delicious al acestori nuci de sezon:

Piure de castane

Pentru a prepara faimosul piure de castane, tot ce trebuie să faci este să coci, în medie 700 de grame de castane, timp de jumătate de oră, după care să le cureți de coajă și de pieliță. Apoi, fierbi castanele în 300 ml de apă împreună cu o păstaie de vanilie și 150 grame zahăr, la foc mic, până ce apa se transformă într-un sirop gros. Ulterior, strecori castanele și le pasezi în blender, adăugând, treptat, siropul obținut prin fierbere. Odată ce ai obținut consistența de piure, îl poți servi ca umplutură pentru clătite sau de sine stătător, cu frișcă deasupra.  

Salată de crudități cu castane

O rețetă simplă, rapidă și delicioasă. Vei avea nevoie de 6-8 castane, 1 morcov, 1 țelină, 1 măr, 2 lingurițe de zahăr și puțin smântână pentru gătit. Se coc, mai întâi, castanele, se curăță de coajă și de pieliță și se lasă la răcit. Prin răzătoare, se vor da morcovul, țelina și mărul și se amestecă toate într-un bol, împreună cu cele două lingurițe de zahăr. Se adaugă castanele și smântâna lichidă și vei obține o salată desert numai bună pentru o seară răcoroasă de toamnă. 

Piure de castane cu dovleac copt

Pentru această rețetă de toamnă vei avea nevoie de 500 grame de castane și de un dovleac copt. Se prepară piureul de castane după metoda explicată mai devreme, iar, între timp, se coace dovleacul. Odată ce s-a copt, se pasează, în blender, iar la final se adaugă și piureul de castane, pentru a se obține o pastă omogenă. Se servește tartinabil sau ca garnitură la o friptură de vită.  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Chestnuts: Health Benefits, Nutrition, and Uses
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chestnuts#1 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0