

Carnea: este sau nu un aliment "toxic", care creste riscul de imbolnavire?
Carnea: este sau nu un aliment "toxic", care creste riscul de imbolnavire?
Carnea: este sau nu un aliment "toxic", care creste riscul de imbolnavire?
Consumul de carne in fiecare zi ne poate cauza probleme grave de sanatate, in special daca o preparam cu ulei, are urme de arsuri sau o combinam nepotrivit. Dintre toate alimentele sau ingredientele de baza, carnea poate fi cel mai toxic aliment, concentrand, pe langa antibiotice si hormoni, acceleratori de crestere si anabolici, si pesticidele si chimicalele din vegetale, furaje si cerealelele consumate de animale.
De aceea, specialistii se reintorc la vechile obiceiuri din batrani, si anume postul. Se pare ca respectarea celor patru posturi anuale precum si crutarea organismului de carne, de doua ori pe saptamana, pot mentine sanatatea pe termen lung.
Un studiu arata ca cei care consuma zilnic carne au mult mai des probleme de tranzit intestinal, constipatie, o imunitate redusa, sensibilitate hepatica marita si o tendinta mult mai mare de a acumula tesut adipos si de a creste in greutate. Mai grav este ca, la ora actuala, medicii au observat cum consumul frecvent de carne a fost asociat cu aparitia mai multor forme de cancer, printre care cancerul de colon, cel rectal, hepatic si ovarian.
Consumul de carne genereaza in sistemul digestiv acizi biliari in exces. Acestia ajung in colon, unde irita puternic mucoasa. Este demonstrat faptul ca, la nivelul colonului, o cantitate prea mare de acizi biliari poate determina cancerul de colon. Si persoanele care mananca in mod regulat carne fripta sau prajita prea mult au un risc cu 60% mai mare sa se imbolnaveasca de cancer pancreatic, potrivit cercetatorilor de la universitatea americana din Minnesota.
"Am gasit dovezi ce arata ca reducerea expunerii la caldura, atunci cand se gateste carnea, este o modalitate foarte eficienta pentru anumite persoane de a reduce riscul imbolnavirii de cancer pancreatic", a declarat dr. Kristin Anderson, de la Universitatea din Minnesota.
Carnea bine facuta, aproape arsa, la gratar, pe tava sau in ulei contine substante chimice care cauzeaza cancer, printre care aminele heterociclice. Mai multe studii au aratat o legatura intre acesti compusi chimici si riscul de cancer. Cercetarea americanilor s-a bazat pe documentarea asupra dietei a 62.000 de persoane. Peste 200 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer pancreatic, in urma unei monitorizari care a durat 9 ani.
Consumul pe termen lung de carne e asociat cu un risc crescut de mortalitate
Dovezile recente obtinute in urma unor studii prospective de cohorta din Statele Unite si din Europa, precum si in urma unor meta-analize a unor studii epidemiologice indica faptul ca un consum pe termen lung al unor cantitati foarte mari de carne rosie (si indeosebi cantitati mari de carne procesata) este asociat cu un risc crescut de mortalitate totala, de boala cardiovasculara, de cancer colorectal si de diabet de tip 2, atat la femei, cat si la barbati.
Asocierea aceasta persista si dupa ce au fost inclusi factori precum varsta, rasa, indicele de masa corporala (IMC), istoricul medical, fumatul, tensiunea arteriala, lipidele din sange, activitatea fizica si multipli parametri nutritionali, spun oamenii de stiinta de peste hotare.
Cu ce poti inlocui carnea rosie pentru a reduce riscul de deces prematur
Oamenii de stiinta subliniaza ca e bine sa inlocui o portie zilnica de carne rosie cu o sursa mai sanatoasa de proteine, pentru a reduce riscul de mortalitate cu anumite procente.
De exemplu, daca inlocuiesti carnea rosie cu peste, reducerea riscului este de 7%. Daca inlocuiesti carnea rosie cu leguminoase ori cu produse lactate cu un continut redus de grasimi, reducerea riscului este de 10%.
Daca alegi sa inlocuiesti carnea rosie cu carne de pasare de curte sau cu cereale integrale, reducerea riscului este de 14%, iar daca inlocuiesti carnea rosie cu nuci de diverse soiuri, reducerea riscului este de 19%.
Incearca o abordare de genul dietei mediteraneene
Un mod prin care poti reduce cantitatea consumata de carne rosie este sa urmezi o dieta precum cea mediteraneana. Aceasta este bogata in alimente de origine vegetala si nu pune accentul pe consumul de carne. Retine ca exista multe moduri prin care poti adopta o alimentatie in stilul celei mediteraneene. Iata regulile de baza:
- mananca fructe, legume, cereale integrale, fasole boabe, nuci si seminte in fiecare zi;
- grasimile trebuie sa provina din uleiul de masline (ele pot "ocupa" pana la 40% din caloriile pe care le consumi zilnic)
- portiile mici de branza sau iaurt sunt consumate, de regula, in fiecare zi, impreuna cu o portie de peste, pasare de curte sau oua
- carnea rosie este si ea prezenta in meniu, insa din cand in cand.
Bibliografie:
- Studiul "Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies.", publicat in 2015 in International Journal for Vitamin and Nutrition Research, autori Battaglia Richi E, Baumer B, Conrad B, Darioli R, Schmid A, Keller U.
- Harvard Medical School (Harvard Health Publishing), Cutting red meat-for a longer life - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/cutting-red-meat-for-a-longer-life
- Harvard Medical School (Harvard Health Publishing), What's the beef with red meat? - https://www.health.harvard.edu/healthbeat/whats-the-beef-with-red-meat