Carnea: este sau nu un aliment "toxic", care creste riscul de imbolnavire?

Consumul de carne în fiecare zi ne poate cauza probleme grave de sănătate, în special dacă o preparăm cu ulei, are urme de arsuri sau o combinăm nepotrivit. Dintre toate alimentele sau ingredientele de bază, carnea poate fi cel mai toxic aliment, concentrând, pe lângă antibiotice și hormoni, acceleratori de creștere și anabolici, și pesticidele și chimicalele din vegetale, furaje și cerealelele consumate de animale.

De aceea, specialiștii se reîntorc la vechile obiceiuri din bătrâni, și anume postul. Se pare că respectarea celor patru posturi anuale, precum și cruțarea organismului de carne, de două ori pe săptămână, pot menține sănătatea pe termen lung.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Consumul de carne favorizează apariția anumitor boli

Probleme de tranzit intestinal

Un studiu mai vechi 1 arată că persoanele care consumă zilnic carne au mult mai des probleme de tranzit intestinal, constipație, o imunitate redusă, sensibilitate hepatică mărită și o tendință mult mai mare de a acumula țesut adipos și de a crește în greutate. 

Cancer

Carnea bine făcută, aproape arsă, la grătar, pe tavă sau în ulei conține substanțe chimice care cauzează cancer, printre care aminele heterociclice. Mai multe studii au arătat o legătură între acești compuși chimici și riscul de cancer. O cercetare mai veche s-a bazat pe documentarea asupra dietei a 62.000 de persoane. Peste 200 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer pancreatic, în urma unei monitorizări care a durat 9 ani.

Mai grav este că, la ora actuală, medicii au observat cum consumul frecvent de carne a fost asociat cu apariția mai multor forme de cancer, printre care cancerul de colon, cel rectal, hepatic și ovarian. 
Consumul de carne generează în sistemul digestiv acizi biliari în exces. Aceștia ajung în colon, unde irită puternic mucoasa. Este demonstrat faptul că, la nivelul colonului, o cantitate prea mare de acizi biliari poate determina cancerul de colon. Și persoanele care mănâncă în mod regulat carne friptă sau prăjită au un risc cu 60% mai mare să se îmbolnăvească de cancer pancreatic, potrivit cercetătorilor de la universitatea americană din Minnesota.

"Am găsit dovezi ce arată că reducerea expunerii la căldură, atunci când se gătește carnea, este o modalitate foarte eficientă pentru anumite persoane de a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic", a declarat dr. Kristin Anderson, de la Universitatea din Minnesota.

Diabet

Potrivit unui studiu recent, consumul de carne roșie, carne procesată și carne de pasăre, precum puiul și curcanul, fie singure, fie împreună, de cel puțin trei ori pe săptămână, a fost asociat cu un risc mai mare de apariție a nouă boli diferite2.

Aceste rezultate se alătură dovezilor descoperite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care arată că consumul excesiv de carne, în special carne roșie și procesată, poate dăuna sănătății.
Descoperirile se bazează pe analiza înregistrărilor medicale a 474.985 de britanici, atât de sex feminin, cât și de sex masculin, de vârstă mijlocie. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că un consum mare de carne roșie neprocesată și carne procesată a fost asociat cu riscuri mai mari de boli cardiace ischemice, pneumonie, boli diverticulare, polipi de colon și diabet, iar consumul mai mare de carne de pasăre a fost asociat cu riscuri mai mari de boală de reflux gastro-esofagian, gastrită, duodenită, boala diverticulară, boala vezicii biliare și diabet.

Boli cardiovasculare

O cercetare recentă arată că substanțele chimice produse în tractul digestiv de microbii intestinali după ce se consumă carne roșie ar putea fi de ajutor pentru oamenii de știință în încercarea de a explica riscul mai mare de boli cardiovasculare asociat cu consumul de carne roșie 3.

Potrivit statisticilor, în întreaga lume, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. În timp ce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral, se mărește pe măsură ce înaintăm în vârstă, există alți factori de risc care sunt influențați de stilul de viață. Așa cum probabil știi, un stil de viață sănătos, precum practicarea de exerciții fizice, adoptarea unei alimentații sănătoase, formată în special din fructe și legume, somnul suficient, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, renunțarea la fumat și menținerea sub control a tensiunii arteriale, a colesterolului și zahărului din sânge sunt soluții care te feresc de îmbolnăvire. 

Studii mai vechi au descoperit că anumiți metaboliți - produse chimice secundare ale digestiei alimentelor - sunt asociați cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Printre acești metaboliți se numără TMAO sau N-oxidul de trimetilamină, care este produs de bacteriile intestinale pentru a digera carnea roșie care conține cantități mari L-carnitină, o substanță chimică. 

Oamenii de știință atrag atenția că nivelurile ridicate de TMAO în sânge la oameni pot fi asociate cu riscuri mai mari de  boli de inimă, boli renale cronice și diabet de tip 2. Totuși, este important de menționat că acest studiu a avut câteva limitări care ar fi putut afecta rezultatele sale. De exemplu, acesta a fost un studiu observațional, ceea ce înseamnă că nu s-a putut controla toți factorii de risc pentru bolile cardiovasculare și s-ar putea să nu dovedească cauza și efectul între consumul de carne și bolile cardiovasculare sau medierea acesteia de către substanțele chimice generate de microbi intestinali. 

De altfel, deoarece majoritatea participanților la studiu erau bărbați și femei în vârstă din Statele Unite, este posibil ca concluziile să nu se aplice populațiilor care sunt mai tinere sau mai diverse din punct de vedere rasial.

Consumul pe termen lung de carne e asociat cu un risc crescut de mortalitate

Dovezile recente obținute în urma unor studii prospective de cohortă din Statele Unite ale Americii (SUA) și din Europa, precum și în urma unor meta-analize a unor studii epidemiologice indică faptul că un consum pe termen lung al unor cantități foarte mari de carne roșie (și îndeosebi cantități mari de carne procesata) este asociat cu un risc crescut de mortalitate totală, de boală cardiovasculară, de cancer colorectal și de diabet de tip 2, atât la femei, cât și la bărbați.

Asocierea aceasta persistă și după ce au fost incluși factori precum vârsta, rasa, indicele de masă corporală (IMC), istoricul medical, fumatul, tensiunea arterială, lipidele din sânge, activitatea fizică și numeroși parametri nutriționali, spun oamenii de știință de peste hotare.

Cu ce poți înlocui carnea roșie pentru a reduce riscul de deces prematur

Oamenii de știință susțin că este bine să înlocuiești o porție zilnică de carne roșie cu o sursă mai sănătoasă de proteine, pentru a reduce riscul de mortalitate cu câteva procente. De exemplu, dacă înlocuiești carnea roșie cu pește, reducerea riscului este de 7%. Dacă înlocuiești carnea roșie cu leguminoase ori cu produse lactate cu un conținut redus de grăsimi, scăderea riscului este de 10%.
Dacă alegi să înlocuiești carnea roșie cu carne de pasăre de curte sau cu cereale integrale, reducerea riscului este de 14%, iar dacă înlocuiești carnea roșie cu nuci de diverse soiuri, reducerea riscului este de 19%.

Câtă carne roșie ar trebui să mănânci?

Specialiștii recomandă să reducem semnificativ atât cantitatea de carne pe care o consumăm, cât și frecvența cu care o consumăm. Prin urmare, recomandat ar fi să limităm consumul de carne roșie la cel mult trei porții pe săptămână. De asemenea, Fundația Britanică a Inimii recomandă nu mai mult de 70 g de carne roșie la o masă (de exemplu, trei felii subțiri de miel fript cântăresc 90 de grame).
În ceea ce privește carnea procesată, care este adesea bogată în sare și despre care oamenii de știință spun că favorizează apariția bolilor de inimă, recomandarea medicilor este să fie complet evitată. 

Încearcă o abordare de genul dietei mediteraneene

Un mod prin care poți reduce cantitatea consumată de carne roșie este să urmezi o dietă precum cea mediteraneană. Aceasta este bogată în alimente de origine vegetală și nu pune accentul pe consumul de carne. Reține că există multe moduri prin care poți adopta o alimentație în stilul celei mediteraneene. Iată regulile de bază:
- mănâncă fructe, legume, cereale integrale, fasole boabe, nuci și semințe în fiecare zi;
- grăsimile trebuie să provină din uleiul de măsline (ele pot "ocupa" până la 40% din caloriile pe care le consumi zilnic)
- porțiile mici de brânză sau iaurt sunt consumate, de regulă, în fiecare zi, împreună cu o porție de pește, pasăre de curte sau ouă
- carnea roșie este și ea prezentă în meniu, însă din când în când
 - optează pentru cereale integrale și renunță la cerealele rafinate
 - optează pentru produse lactate cu conținut redus de grăsimi
-  optează pentru uleiuri vegetale (altele decât uleiul de nucă de cocos și uleiul de palmier), avocado și pește gras în loc de grăsimi animale
-  în locul mâncărurilor din carne roșie, optează pentru preparatele cu proteine vegetale, cum ar fi soia, leguminoase și nuci
 - limitează sau evită carnea roșie procesată 
-  renunță și la alimentele prăjite, produsele de patiserie, plăcintele, produsele de panificație dulci, acadele, alimentele foarte procesate și rafinate, gustările procesate și băuturile dulci.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul "Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies", publicat in 2015 in International Journal for Vitamin and Nutrition Research, autori Battaglia Richi E, Baumer B, Conrad B, Darioli R, Schmid A, Keller U.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26780279/
2 Studiul „Meat consumption and risk of 25 common conditions: outcome-wide analyses in 475,000 men and women in the UK Biobank study”, BMC Medicine, Article number: 53 (2021), Keren Papier, Georgina K. Fensom, Anika Knuppel, Paul N. Appleby, Tammy Y. N. Tong, Julie A. Schmidt, Ruth C. Travis, Timothy J. Key & Aurora Perez-Cornago 
https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-021-01922-9
3  American Heart Association - Increased heart disease risk from red meat may stem from gut microbe response to digestion
https://newsroom.heart.org/news/increased-heart-disease-risk-from-red-meat-may-stem-from-gut-microbe-response-to-digestion
Harvard Medical School (Harvard Health Publishing), Cutting red meat-for a longer life - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/cutting-red-meat-for-a-longer-life
Harvard Medical School (Harvard Health Publishing), What's the beef with red meat? - https://www.health.harvard.edu/healthbeat/whats-the-beef-with-red-meat


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0