Pepene galben: beneficiile și proprietățile lui

De cele mai multe ori, pepenele galben nu primește suficientă atenție, iar acest lucru se întâmplă din cauza popularului său "frate" mai mare, pepenele roșu. Însă trebuie să fim conștienți că fiecare fruct, chiar dacă face parte din aceeași familie, este diferit și oferă atât nutrienți, cât și beneficii diverse. Așa că ideal ar fi să diversificăm consumul de fructe.

Fără îndoială, există puține alimente care au un conținut caloric scăzut și, pe deasupra, să aibă și o concentrație de 90% de apă. Unul dintre fructele care dețin aceste proprietăți este pepenele galben, numit și cantalup.

Carotenoidele și clorofilele sunt principalii pigmenți care se găsesc în pulpa și coaja de pepene galben. În plus, fructul de pepene galben conține și proteine și zaharuri. Antioxidanții majori din pepeni includ compușii fenolici, acidul ascorbic și carotenoizii. Semințele prezente în acest fruct conțin vitamina E și acizi grași ω-3. Iar mai mult decât atât, pepenii utilizați ca și legume conțin flavonoide, alcaloizi și principii amare, care îmbunătățesc beneficiile pentru sănătate.

Culturile de pepene galben includ atât fructe cât și legume consumate de oameni, și constau într-o gamă largă de plante, unele producând fructe dulci și delicioase, iar altele producând fructe amare și relevante din punct de vedere medicinal. Această variație a morfologiei și proprietăților nutriționale le face potrivite pentru cultivarea de fructe/legume personalizate pentru consumul uman.

Beneficiile pepenelui galben

Pepenele galben are o mare capacitate de a ne răcori și, de aceea, este ideal în anotimpul cald, pentru băuturi răcoritoare. Pentru că este compus din 90% apă și nu are foarte multe calorii, pepenele galben este aliatul siluetei.

Printre nutrienții pe care-i conține, putem evidenția vitaminele A și E, care ajută persoanele care se confruntă cu pielea uscată. Tot pepenele galben acționează ca un laxativ, diuretic (ideal pentru a elimina toxinele din organism) și ajută la neutralizarea acidității din organism. Desigur, nu trebuie să uităm nici de conținutul său ridicat de betacaroten, atât timp cât vom alege pepeni cu pulpă de culoare portocalie.

Consumul de pepene galben previne apariția petelor de pe piele, datorită stimulării procesului de eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre petele care apar pe piele sunt consecința toxinelor care se găsesc în corpul nostru. În pepenele galben găsim fibre și minerale precum potasiu, calciu și zinc.

Consumul de pepene galben previne guta, artrita și nivelurile ridicate de colesterol. Dacă v-am convins de beneficiile pepenelui galben și credeți că nu consumați suficient de mult în stare crudă, îl puteți consuma în smoothie. Așa vă asigurați că beneficiați de toate vitaminele și mineralele pe care acesta îl conține. Rețeta de astăzi este una simplă, dar de efect!

Rețetă de smoothie energizant și revigorant cu pepene galben

Ingrediente:

•    100 grame de pepene galben (curățat de coajă și de sâmburi)
•    1 banană
•    1 linguriță de maca
•    1 vârf de scorțișoară
•    1 pahar de apă purificată
•    cuburi de gheață, pentru servire

Mod de preparare

Se introduc toate ingredientele (mai puțin gheața) într-un blender și se mixează câteva secunde. Se toarnă lichidul într-un pahar în care stau deja cuibărite două cuburi de gheață și se bea cu înghițituri mici, pe îndelete. 
Acest smoothie este minunat înainte de a merge la piscină sau la plajă. Pentru că este important ca, și aici, să fim energici, dar să avem și abdomenul plat. Fetele știu ce spun!

Beneficiile unei alimentații sănătoase

O alimentație sănătoasă este importantă la orice vârstă și pentru toată lumea, indiferent dacă ești sănătos sau suferi de anumite probleme de sănătate. Însă, acest lucru devine și mai relevant pe măsură ce ajungem la vârsta mijlocie sau chiar mai în vârstă.

Pe lângă menținerea unui corp sănătos și la o greutate normală, benefică pentru o funcționare corectă a organismului, hrănirea conștientă, de asemenea, este cheia pentru o perspectivă pozitivă asupra vieții și pentru a rămâne achilibrat emoțional. Este foarte important să știm că o alimentație sănătoasă nu este necesar să încadreaze o dietă strictă și sacrificiu. Mai degrabă, este important să te bucuri de mâncare proaspătă, gustoasă, de ingrediente sănătoase și de a mânca în compania prietenilor și familiei.
Indiferent de vârsta ta sau obiceiurile alimentare anterioare, niciodată nu este prea târziu pentru a-ți îmbunătății dieta alimentară, astfel încât să introduci mai multe leguminoase crude și proaspete, dar și prin a îmbunătății modul în care gândești și înțelegi ce simți.

Cum te poate ajuta pepenele galben la îmbunătățirea alimentației:

  • Trăiești mai mult și ești mai puternic – o alimentație potrivită poate crește imunitatea și poate lupta cu toxinele care declanșează boli. Mai mult decât atât, poate ține greutatea sub control și poate reduce riscul de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, pierderea osoasă și chiar și cancer.
  • Alături de activitatea fizică care întărește musculatura, o dietă echilibrată și sănătoasă poate contribui și la creșterea independenței pe măsură ce îmbătrânești.
  •  Îmbunătățește concentrarea și memoria – un consum regulat de fructe, cum este pepenele galben, legume inclusiv cu frunze, pește și nuci pline cu acizi grași omega-3, pot să îmbunătățească concentrarea și să scadă riscul de a dezvolta Alzheimer. Ceaiul verde bogat în antioxidanți poate îmbunătăți, de asemenea, memoria și vigilența mentală pe măsură ce îmbătrânești.
  • Te simți mai bine – o alimentație sănătoasă și echilibrată îți poate oferi mai multă energie pe parcursul unei zile și te poate ajuta să areți mai bine, având efecte și asupra pielii. Acest lucru duce la o creștere a stării de spirit și a stimei de sine – în momentul în care corpul tău se simte bine, te simți mai fericit în interior dar și în exterior.
  • Conținutul mare de apă al pepenelui galben ne ajută să ții la distanță deshidratarea și combate starea de căldură din zonele toride din timpul verii, în timp ce gustul său delicios poate fi folosit în deserturile cu puține calorii și care se prepară fără prea mare efort, pentru cei mici, dar și pentru adulți.
  • La capitolul beneficii pentru sănătate, pepenele galben conține antioxidanți, care filtrează razele albastre de lumina dăunătoare, pentru a juca un rol protector pentru ochi; astfel, el ne ține la distanță de degenerescența maculară.
  • În plus, betacarotenul care se găsește în fructele de culoare galbenă și oranj (printre care și cantalupul) și vitamina C, un alt nutrient important care se găsește din abundență în pepenele galben, pot să protejeze împotriva astmului.
  • Conținutul de fibre, potasiu, vitamina C și colina din pepenele galben contribuie la sănătatea inimii. Să reținem că un consum regulat de alimente care sunt bogate în potasiu poate să ajute la scăderea tensiunii arteriale, iar un aliment care conține mult potasiu este pepenele galben.

Valori nutriționale pepene galben

1 cană de pepene galben tăiat cubulețe (aproape 156 grame) conține:
•    53 de calorii
•    0,3 g grăsimi
•    13 g carbohidrați totali
•    12 g zahăr
•    1,4 g fibre
•    1,3 g proteine
•    106 % din valoarea zilnică recomandată de vitamina A
•    95% din valoarea zilnică necesară de vitamina C
•    1% din valoarea zilnică necesară de calciu
•    2% din necesarul de fier.

O porție de 1 cană îți asigură, totodată, 5% sau mai mult din valorile necesare zilnice de vitamina K, niacină, vitamina B6, acid folic, magneziu și potasiu.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8469201/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0