

Pepene galben: beneficiile și proprietățile lui
Pepene galben: beneficiile și proprietățile lui
Pepene galben: beneficiile și proprietățile lui
1. Valori nutriționale pepene galben
2. Beneficii pepene galben
a. Beneficii pepene galben: te răcorește pe timpul verii
b. Beneficii pepene galben: combate uscăciunea pielii
c. Beneficii pepene galben: scade riscul de boli artrozice
d. Beneficii pepene galben: contribuie la sănătatea cardiovasculară
e. Beneficii pepene galben: susținerea sistemului imunitar și a energiei
f. Beneficii pepene galben: combate stresul oxidativ și susține sănătatea ochilor
3. Rețetă de smoothie energizant și revigorant cu pepene galben
4. Beneficiile unei alimentații sănătoase, care include și pepenele galben
Valori nutriționale pepene galben
De cele mai multe ori, pepenele galben nu primește suficientă atenție, iar acest lucru se întâmplă din cauza popularului său frate mai mare, pepenele roșu. Însă trebuie să fim conștienți că fiecare fruct, chiar dacă face parte din aceeași familie, este diferit și oferă atât nutrienți, cât și beneficii diverse. Așa că ideal ar fi să diversificăm consumul de fructe. Fără îndoială, există puține alimente care au un conținut caloric scăzut și, pe deasupra, să aibă și o concentrație de 90% de apă. Unul dintre fructele care dețin aceste proprietăți este pepenele galben, numit și cantalup.
Carotenoidele și clorofilele sunt principalii pigmenți care se găsesc în pulpa și coaja de pepene galben. În plus, fructul de pepene galben conține și proteine și zaharuri. Antioxidanții majori din pepeni includ compușii fenolici, acidul ascorbic și carotenoizii. Semințele prezente în acest fruct conțin vitamina E și acizi grași ω-3. Iar mai mult decât atât, pepenii utilizați ca și legume conțin flavonoide, alcaloizi și principii amare, care cresc beneficiile pentru sănătate.
Culturile de pepene galben includ atât fructe cât și legume consumate de oameni, și constau într-o gamă largă de plante, unele producând fructe dulci și delicioase, iar altele producând fructe amare și relevante din punct de vedere medicinal. Această variație a morfologiei și proprietăților nutriționale le face potrivite pentru cultivarea de fructe/legume personalizate pentru consumul uman.
1 cană de pepene galben tăiat cubulețe (aproape 156 grame) conține:
• 53 de calorii
• 0,3 g grăsimi
• 13 g carbohidrați totali
• 12 g zahăr
• 1,4 g fibre
• 1,3 g proteine
• 106 % din valoarea zilnică recomandată de vitamina A
• 95% din valoarea zilnică necesară de vitamina C
• 1% din valoarea zilnică necesară de calciu
• 2% din necesarul de fier.
O porție de 1 cană îți asigură, totodată, 5% sau mai mult din valorile necesare zilnice de vitamina K, niacină, vitamina B6, acid folic, magneziu și potasiu.
Beneficiile pepenelui galben
Te poți bucura de multe beneficii dacă mănânci regulat pepene galben.
Beneficii pepene galben: te răcorește pe timpul verii
Pepenele galben are o mare capacitate de a ne răcori și, de aceea, este ideal în anotimpul cald, pentru băuturi răcoritoare. Pentru că este compus din 90% apă și nu are foarte multe calorii, pepenele galben este aliatul siluetei și este și o bună sursă de hidratare. Fibrele sale, în special pectina, ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și promovând o digestie sănătoasă.
Beneficii pepene galben: combate uscăciunea pielii
Printre nutrienții pe care-i conține, putem evidenția vitaminele A și E, care ajută persoanele care se confruntă cu pielea uscată. Tot pepenele galben acționează ca un laxativ, diuretic (ideal pentru a elimina toxinele din organism) și ajută la neutralizarea acidității din organism. Desigur, nu trebuie să uităm nici de conținutul său ridicat de betacaroten, atât timp cât vom alege pepeni cu pulpă de culoare portocalie. Consumul de pepene galben previne apariția petelor de pe piele, datorită stimulării procesului de eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre petele care apar pe piele sunt consecința toxinelor care se găsesc în corpul nostru. În pepenele galben găsim fibre și minerale precum potasiu, calciu și zinc.
Beneficii pepene galben: scade riscul de boli artrozice
Consumul de pepene galben contribuie la prevenirea unor boli precum guta, artrita și la a scădea nivelurile ridicate de colesterol.
Beneficii pepene galben: contribuie la sănătatea cardiovasculară
Potasiul din pepenele galben ajută la reglarea tensiunii arteriale, reducând riscul de hipertensiune. De asemenea, conținutul scăzut de sodiu și prezența folatului contribuie la prevenirea acumulării de homocisteină, un factor de risc pentru bolile de inimă. Fibrele reduc nivelul colesterolului LDL, protejând arterele.
Beneficii pepene galben: susținerea sistemului imunitar și a energiei
Vitamina C și vitamina B6 din pepenele galben stimulează imunitatea și metabolismul energetic. Vitamina B6 ajută la transformarea alimentelor în energie și susține funcția neurologică, reducând oboseala.
Beneficii pepene galben: combate stresul oxidativ și susține sănătatea ochilor
Pepenele galben conține vitamina C, betacaroten și flavonoide, care combat stresul oxidativ. Vitamina C stimulează producția de colagen, dar și întărește sistemul imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor. Betacarotenul, precursor al vitaminei A, susține sănătatea ochilor, reducând riscul de afecțiuni precum degenerescența maculară.
Persoanele cu probleme renale sau diabet ar trebui să consume pepenele galben cu moderație, având în vedere conținutul de potasiu și zaharuri naturale. În general, consumul regulat, în cantități moderate, aduce beneficii multiple pentru sănătate, făcând din pepenele galben un aliat valoros în dietă.
Dacă te-am convins de beneficiile pepenelui galben și crezi că nu consumi suficient de mult în stare crudă, îl poți consuma într-un smoothie. Așa te asiguri că te bucuri de aceste beneficii care vin odată cu consumul de pepene galben, de toate vitaminele și mineralele pe care acesta îl conține.
Rețetă de smoothie energizant și revigorant cu pepene galben
Rețeta de astăzi este una simplă, dar de efect!
Ingrediente:
• 100 grame de pepene galben (curățat de coajă și de sâmburi)
• 1 banană
• 1 linguriță de maca
• 1 vârf de scorțișoară
• 1 pahar de apă purificată
• cuburi de gheață, pentru servire
Mod de preparare
Se introduc toate ingredientele (mai puțin gheața) într-un blender și se mixează câteva secunde. Se toarnă lichidul într-un pahar în care stau deja cuibărite două cuburi de gheață și se bea cu înghițituri mici, pe îndelete.
Acest smoothie este minunat înainte de a merge la piscină sau la plajă. Pentru că este important ca, și aici, să fim energici, dar să avem și abdomenul plat.
Beneficiile unei alimentații sănătoase, care include și pepenele galben
O alimentație sănătoasă este importantă la orice vârstă și pentru toată lumea, indiferent dacă ești sănătos sau suferi de anumite probleme de sănătate. Însă, acest lucru devine și mai relevant pe măsură ce ajungem la vârsta mijlocie sau chiar mai în vârstă.
Pe lângă menținerea unui corp sănătos și la o greutate normală, benefică pentru o funcționare corectă a organismului, hrănirea conștientă, de asemenea, este cheia pentru o perspectivă pozitivă asupra vieții și pentru a rămâne achilibrat emoțional. Este foarte important să știm că o alimentație sănătoasă nu este necesar să încadreze o dietă strictă și sacrificiu. Mai degrabă, este important să te bucuri de mâncare proaspătă, gustoasă, de ingrediente sănătoase și de a mânca în compania prietenilor și familiei. Indiferent de vârsta ta sau obiceiurile alimentare anterioare, niciodată nu este prea târziu pentru a-ți îmbunătății dieta alimentară, astfel încât să introduci mai multe leguminoase crude și proaspete, dar și prin a îmbunătăți modul în care gândești și înțelegi ce simți.
Cum te poate ajuta pepenele galben la îmbunătățirea alimentației:
- Trăiești mai mult și ești mai puternic – o alimentație potrivită care conține și acest fruct poate crește imunitatea și poate lupta cu toxinele care declanșează boli. Mai mult decât atât, pepenele galben poate ține greutatea sub control și poate reduce riscul de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, pierderea osoasă și chiar și cancer.
- Alături de activitatea fizică pentru a întări musculatura, o dietă echilibrată și sănătoasă poate contribui și la creșterea independenței pe măsură ce îmbătrânești.
- Îmbunătățește concentrarea și memoria – un consum regulat de fructe, cum este pepenele galben, legume inclusiv cu frunze, pește și nuci pline cu acizi grași Omega-3, poate să îmbunătățească concentrarea și să scadă riscul de a dezvolta Alzheimer. Ceaiul verde bogat în antioxidanți poate îmbunătăți, de asemenea, memoria și vigilența mentală pe măsură ce îmbătrânești.
- Te simți mai bine – o alimentație sănătoasă și echilibrată îți poate oferi mai multă energie pe parcursul unei zile și te poate ajuta să areți mai bine, având efecte și asupra pielii. Acest lucru duce la o creștere a stării de spirit și a stimei de sine – în momentul în care corpul tău se simte bine, te simți mai fericit în interior dar și în exterior.
- Conținutul mare de apă al pepenelui galben ne ajută să ții la distanță deshidratarea și combate starea de căldură din zonele toride din timpul verii, în timp ce gustul său delicios poate fi folosit în deserturile cu puține calorii și care se prepară fără prea mare efort, pentru cei mici, dar și pentru adulți.
- La capitolul beneficii pentru sănătate, pepenele galben conține antioxidanți, care filtrează razele albastre de lumina dăunătoare, pentru a juca un rol protector pentru ochi; astfel, el ne ține la distanță de degenerescența maculară.
- În plus, betacarotenul care se găsește în fructele de culoare galbenă și oranj (printre care și cantalupul) și vitamina C, un alt nutrient important care se găsește din abundență în pepenele galben, pot să protejeze împotriva astmului.
- Conținutul de fibre, potasiu, vitamina C și colina din pepenele galben contribuie la sănătatea inimii. Să reținem că un consum regulat de alimente care sunt bogate în potasiu poate să ajute la scăderea tensiunii arteriale, iar un aliment care conține mult potasiu este pepenele galben.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 4 Health Benefits of Cantaloupe
https://health.clevelandclinic.org/cantaloupe-health-benefits
PMC - Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.)
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8469201/
Studiul „Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.)”, apărut în Plants (Basel). 2021 Aug 24;10(9):1755. doi: 10.3390/plants10091755, autori: Shivapriya Manchali et al.
Te-ar mai putea interesa și...