Andivele te ajută să slăbești

Andivele arată ca niște boboci lunguieți de flori, cu o culoare alb-gălbuie, mai intensă către vârfurile frunzelor. Au un gust amărui, ușor neplăcut, dar care poate fi atenuat prin preparare și condimentare. Andivele sunt ideale în salate sau ca garnituri, însă pot fi adăugate și în sucuri.

Andivele sunt bogate în apă

Cu un conținut de 95% apă, andivele sunt printre cele mai hidratante legume. Dacă le prepari corect, sunt zemoase și savuroase, alături de carne la grătar sau la cuptor. Dacă decizi să le adaugi în sucuri, nu vei mai avea nevoie să completezi cu apă, fiindcă vor lăsa suficient lichid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Datorită acestui conținut mare de apă, andivele sunt diuretice și favorizează eliminarea toxinelor. Le poți consuma în special în perioadele dedetoxifiere, dar și atunci când simți că digestia este îngreunată, că ficatul este obosit sau tocmai ai suferit o infecție urinară.

Au foarte puține calorii

Dacă plănuiești să ții o dietă în curând, trece și andivele pe lista ta de cumpărături. Sunt foarte sărace în calorii, așa că le poți considera cantitate neglijabilă din acest punct de vedere. Adaugă-le în salate după ce le-ai ținut 5 minute la abur sau consumă-le ca garnitură, alături de proteine și de un sos ușor cu lămâie și miere. O porție de 100 de grame de andive are doar 15 calorii.

Efectele asupra sănătății

Din punct de vedere nutrițional, andivele conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest cocktail de vitamine și minerale este benefic în caz de anemie, dar și în perioadele de convalescență, pe perioada sarcinii și în dieta persoanelor în vârstă.

Au un puternic efect diuretic, cu beneficii pentru sistemul digestiv. Pot reduce constipația, simptomele indigestiei, însă în stare crudă nu sunt recomandate persoanelor cu ulcer sau gastrită, fiindcă pot crește aciditatea. Tratează afecțiunile hepatice și favorizează secreția bilei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studii recente au dovedit că andivele au acțiuni similare cu cele ale medicamentelor citostatice și că pot susține efectul acestora, fiind incluse în dieta persoanelor care suferă de cancer.

Cum le alegem și preparăm

Nu fugi de andive fiindcă sunt amare. Dacă le consumi crude, în salate, ajută-te de sosuri delicioase sau de ingrediente care să echilibreze gustul: brânza tofu, boabele de băut sau fasole, porumbul, salata verde sau pieptul de curcan la grătar au gusturi suficient de neutre încât să echilibreze amarul andivelor.

Dacă vrei să le gătești, coace-le la abur, pe grătar sau la cuptor, timp de 5-10 minute. Sunt gata rapid, sunt savuroase și suculente. La fel ca în cazul salatei, poți adăuga pe ele 2 lingurițe de sos ușor, cu puțină miere sau muștar.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0