Andivele te ajută să slăbești
Andivele arată ca niște boboci lunguieți de flori, cu o culoare alb-gălbuie, mai intensă către vârfurile frunzelor. Au un gust amărui, ușor neplăcut, dar care poate fi atenuat prin preparare și condimentare. Andivele sunt ideale în salate sau ca garnituri, însă pot fi adăugate și în sucuri.
Iată de ce andivele sunt indicate dacă vrei să scapi de kilogramele nedorite:
Andivele sunt bogate în apă
Cu un conținut de 95% apă, andivele sunt printre cele mai hidratante legume. Dacă le prepari corect, sunt zemoase și savuroase, alături de carne la grătar sau la cuptor. Dacă decizi să le adaugi în sucuri, nu vei mai avea nevoie să completezi cu apă, fiindcă vor lăsa suficient lichid.
Pentru că sunt bogate în apă, andivele sunt diuretice și favorizează eliminarea toxinelor. Le poți consuma în special în perioadele de detoxifiere, dar și atunci când simți că digestia este îngreunată, când ficatul este obosit sau dacă tocmai ai suferit o infecție urinară.
Au foarte puține calorii
Dacă plănuiești să ții o dietă în curând, trece și andivele pe lista ta de cumpărături. Sunt foarte sărace în calorii, așa că le poți considera cantitate neglijabilă din acest punct de vedere. Adaugă-le în salate după ce le-ai ținut 5 minute la abur sau consumă-le ca garnitură, alături de proteine și de un sos ușor cu lămâie și miere. O porție de 100 de grame de andive are doar 15 calorii.
Ce efecte au andivele asupra sănătății
Din punct de vedere nutrițional, andivele conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest cockteil de vitamine și minerale este benefic în caz de anemie, dar și în perioadele de convalescență, pe perioada sarcinii și în dieta persoanelor în vârstă.
Întăresc oasele
Așa cum am menționat mai sus, andivele sunt o sursă excelentă de vitamina K, iar aceasta joacă un rol foarte important în sănătatea oaselor și în metabolismul osos.
Mai mult decât atât, studii mai studii mai vechi au arătat că creșterea aportului de vitamina K ar putea ajuta la reducerea riscului de fracturi și pierderi osoase.
De exemplu, un studiu efectuat de oamenii de știință din Toronto, Canada a arătat că suplimentarea cu cinci grame de vitamina K1 timp de doi până la patru ani ar putea ajuta la protejarea împotriva fracturilor la femeile aflate în postmenopauză cu osteopenie sau care se confruntă cu slăbirea oaselor.
Iar o altă cercetare a arătat că un aport scăzut de vitamina K poate să favorizeze o densitate minerală osoasă mai scăzută la femei.
Au beneficii asupra ficatului
Deși nu s-au efectuat cercetări la oameni, mai multe studii efectuate pe modele animale au arătat că frunzele amare ale andivelor pot ajuta la protejarea și păstrarea funcției hepatice. De exemplu, potrivit unui studiu mai vechi se pare că extractul de andive a redus câțiva markeri ai leziunilor hepatice induse de medicamente la șobolani. În mod similar, o altă cercetare a demonstrat că acest extract a scăzut acumularea de țesut cicatricial hepatic la șobolani.
Ar putea preveni cancerul
În 2020, cancerul a cauzat aproximativ 10 milioane de decese în întreaga lume, arată statisticile. Această maladie se caracterizează, în primul rând, prin tumori care cresc necontrolat. Potrivit oamenilor de știință, datorită kaempferolului, un compus care se găsește în frunzele amare ale andivelor, consumul acestei legume inhibă creșterea tipurilor comune de cancer, cum ar fi de sân, col uterin, oase, plămâni, pancreas, ficat și prostată 1.
Oamenii de știință spun că acest compus poate să inducă moartea celulelor canceroase și să reducă inflamația fără a afecta celulele sănătoase. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se putea face recomandări specifice despre kaempferol sau despre alimentele bogate în kaempferol.
Susțin sănătatea ochilor
Frunzele amare de andive conțin beta caroten, care este un precursor al vitaminei A. Vitamina A ajută la susținerea vederii și la protejarea împotriva degenerescenței maculare cauzate de înaintarea în vârstă. Această vitamină este și un constituent esențial al rodopsinei, o proteină care absoarbe lumina în receptorii retinieni.
Protejează sănătatea inimii
Bolile de inimă sunt în prezent cauza numărul unu de deces la nivel mondial. Andivele au în compoziție folați, potasiu și fibre care susțin sănătatea inimii. Potasiul este de ajutor pentru reglarea tensiunii arteriale prin contracararea efectului nivelului ridicat de sodiu. Totodată, acest mineral are un rol important și la eliberarea tensiunii din interiorul vaselor.
Un alt lucru important de știut este că fibrele ajută la scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă (colesterol LDL), un lucru știut că diminuează riscul de boli de inimă.
În cele din urmă, folații protejează arterele prin descompunerea homocisteinei, un aminoacid care poate provoca deteriorarea pereților interiori ai arterelor. Când acest lucru se întâmplă crește riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Pot să amelioreze simptomele indigestiei
Andivele au numeroase beneficii pentru sistemul digestiv. Pot reduce constipația, simptomele indigestiei, însă în stare crudă nu sunt recomandate persoanelor cu ulcer sau gastrită, fiindcă pot crește aciditatea.
Susțin o sarcină sănătoasă
Andivele conțin mai mulți micronutrienți care susțin o sarcină sănătoasă, printre care acid folic care este important pentru dezvoltarea coloanei vertebrale și creierului copilului în timpul sarcinii. Aportul adecvat de folați scade riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, anomalii cardiace congenitale și naștere prematură, folați care se regăsesc din abundență în frunzele de andive.
Alte minerale importante pentru sarcină, cum ar fi colina, fierul, calciul și vitamina A se găsesc și acestea în andive.
Cum le alegem și preparăm
Nu renunța la andive fiindcă sunt amare. Dacă le consumi crude, în salate, ajută-te de sosuri delicioase sau de ingrediente care să echilibreze gustul: brânza tofu, boabele de băut sau fasole, porumbul, salata verde sau pieptul de curcan la grătar au gusturi suficient de neutre încât să echilibreze amarul andivelor.
Cum să gătești andivele
Andivele sunt legume versatile și pot fi preparate în diferite moduri și încorporate în multe preparate culinare. Uite cum ai putea să le consumi:
Fierte
Poți fierbe pur și simplu andivele. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi frunzele exterioare, să clătești foarte bine sub jet de apă și apoi să le fierbi în apă cu sare.
Sotate
Soterea este o metodă de a găti alimentele într-o cantitate mică de ulei la foc mare. Lasă preparatul să se gătească până devine fraged și maro pe exterior. Poți să soți andivele în ulei de măsline extravirgin și să adaugi puțină sare și piper după gust.
Prăjite
Când sunt crude, aceste legume cu frunze mari sunt crocante și amare. Cu toate acestea, atunci când sunt prăjite, capătă o aromă dulceagă. Poți alege să prăjești andivele în tigaie. După prăjire, le poți folosi ca bărcuțe pentru a pune alte ingrediente, cum ar fi avocado, brânză, carne sau fructe de mare.
În salate
Poți adăuga andive în orice salată. Combină-le cu alte legume și niște pui sau somon.
Cu humus
Dacă ești un fan al legumelor și al dips-urilor ca gustări, atunci ar trebui să încerci andivele în locul bețișoarelor de țelină și de morcovi cu care ești obișnuit. Poți consuma andive cu hummus, salsa sau guacamole.
Cum prepari orez brun cu andive
Dacă vrei să încerci o gustare sățioasă sau un prânz ușor, poți încerca acest preparat. Poți înlocui ceapa roșie cu ceapa verde și să adaugi bucăți de fructe proaspete tocate mărunt, cum ar fi mere sau portocale.
Ingrediente:
- 1 cană apă
- 2 andive
- ⅛ ceapă roșie, tocată mărunt
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- sare și piper negru măcinat după gust
Mod de preparare:
Pune apa la fiert într-o oală destul de încăpătoare. Redu focul la mediu-mic, acoperă oala și fierbe orezul brun până când toată apa a fost absorbită. Strecoară orezul, pune-l deoparte și lasă-l să se răcească.
Pune orezul, andivele și ceapa roșie într-un castron. Stropește prepartul cu uleiul de măsline extravirgin și oțet balsamic și asezonează cu sare și piper, apoi amestecă totul foarte bine.
Servește și ornează după dorință.
Ce efecte adverse pot să aibă andivele
Deși mai puțin frecvente, sunt persoane care s-au confruntat cu simptome de alergie alimentară după ce au consumat andive. În cazul în care observi reacții adverse precum urticarie, erupții cutanate, mâncărime sau umflături, nu mai consuma andive și consultă-ți medicul. De altfel, dacă te gândești să consumi andive, este important să îți moderezi aportul de alimente bogate în vitamina K, mai ales dacă urmezi un tratament cu warfarină sau alți diluanți ai sângelui.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential”, Molecules 2019, Muhammad Imran, Bahare Salehi, Javad Sharifi-Rad, Tanweer Aslam Gondal,Farhan Saeed
https://www.mdpi.com/1420-3049/24/12/2277
Te-ar mai putea interesa și...