Alimentatia pacientului diagnosticat cu scleroza multipla

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, de natură neurologică, care afectează creierul, măduva spinării, dar și nervii optici. În momentul instalării sclerozei multiple, informațiile nu mai circulă în mod corespunzător de la creier către corp și nici invers.

Sistemul imunitar al pacientului cu scleroză multiplă atacă stratul protector al fibrelor nervoase care fac legătura dintre creier, măduva spinării și nervii optici. Acest strat poartă denumirea de mielină.
Cauzele apariției sclerozei sunt încă necunoscute, oamenii de știință fiind de părere că există totuși o predispoziție genetică pentru dezvoltarea acestei boli.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Printre simptomele sclerozei multiple se află:

  • Slăbiciunea musculară
  • Pierderea parțială sau totală a vederii
  • Vedere dublă
  • Dureri în anumite părți ale corpului
  • Senzație se șoc electric la mișcarea gâtului
  • Tremor
  • Amețeli
  • Oboseală
  • Probleme intestinale

Pe măsură de boală evoluează, simptomele se agravează treptat. Complicațiile bolii sunt următoarele: spasme musculare, paralizie, probleme intestinale grave, tulburări psihice, în special pierdere de memorie, schimbări bruște de dispoziție și depresie, precum și epilepsie.

Regimul alimentar în scleroza multiplă

Alimentația persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este extrem de importantă întrucât o asemenea alimentație previne acumularea kilogramelor în plus, reduce riscul de boli cardiace, combate constipația și reduce și oboseala.

Dieta poate influența progresia bolii în mai multe moduri posibile:

  • Stabilirea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase este asociată cu scăderea riscului de dizabilitate provocat de scleroza multiplă.
  • Dieta are o relație strânsă cu greutatea corporală și cu dezvoltarea factorilor de risc cardiovascular (inima și vasele de sânge), cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.
  • Factorii de risc cardiovascular pot favoriza alte afecțiuni de sănătate (de exemplu, afecțiuni comorbide), cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
  • Dieta afectează compoziția microbiomului intestinal (bacteriile care trăiesc în intestin), care, la rândul său, are efecte importante asupra sistemului imunitar care pot fi relevante în scleroza multiplă.
  • Metaboliții dietetici (cum ar fi vitaminele, acizii grași și aminoacizii care formează proteine) au efecte directe asupra sistemului imunitar și a creierului.

O dietă sănătoasă, bogată în fibre și săracă în grăsimi, mai ales în grăsimi saturate, este recomandată pentru persoanele cu scleroză multiplă. Ideal este că fiecare pacient să discute cu un neurolog, dar și cu un nutriționist, pentru a primi un plan alimentar personalizat.

Cum arată regimul alimentar dacă ai scleroză multiplă

Grăsimile sănătoase trebuie să fie în centrul atenției 

Reducerea cantității de grăsimi nesănătoase din dietă previne în primul rând îngrășarea, care ar putea reduce mobilitatea persoanelor cu scleroză multiplă. Dar dietele bogate în grăsimi saturate pot fi implicate în scleroza multiplă în diferite moduri. Specialiștii sugerează că mesele bogate în grăsimi saturate cresc concentrațiile de colesterol din sânge.

În plus, grăsimile saturate interferează cu conversia acizilor grași esențiali în derivații lor cu lanț lung (de exemplu, acid arahidonic [AA], acid eicosapentaenoic [EPA], acid docosahexaenoic [DHA]). Acești derivați reduc producția de citokine proinflamatorii care joacă roluri cheie în scleroza multiplă.

Prin urmare, pacienții diagnosticați cu această afecțiune ar trebuie să pună accentul, mai degrabă, pe grăsimi sănătoase precum cele provenite din avocado sau ulei de măsline. Consumul de grăsimi nesaturate în locul celor săturate va îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge și va reduce totodată riscul bolilor de inimă.

Aportul de fibre trebuie mărit

Cu cât cantitatea de fibre consumată este mai mare, cu atât mai puține calorii vei consuma. Fibrele contribuie, de asemenea, la combaterea constipației. Așadar, în dieta bolnavilor de scleroză multiplă trebuie să regăsim: fructe, legume și cereale integrale.

Consumă lichide din belșug 

Pe de o parte, hidratarea contribuie la prevenirea constipației, accelerează eliminarea toxinelor din corp și previne infecțiile la nivel intestinal. Apa și laptele vegetal precum cel de soia sau de migdale sunt ideale într-o asemenea situație. Pe de altă parte, alcoolul și cafeaua trebuie evitate întrucât irită stomacul și cauzează probleme de natură intestinală.

Renunțarea la sare 

Eliminarea sodiului din alimentație scade tensiunea arterială, iar acest lucru este benefic pentru persoanele care suferă de scleroză multiplă.

Eliminarea zahărului din dietă 

Zahărul nu numai că îngrașă, însă îți afectează și tensiunea arterială și crește riscul de diabet de tip 2, iar un pacient diagnosticat cu scleroză nu are nevoie de asemenea probleme. Cantitatea de zahăr consumat poate fi redusă prin renunțarea la sucuri, la alimente procesate, la dulciuri ori la iaurturi dietetice.

Aport de vitamina D și biotină 

Cercetătorii investighează o posibilă legătură între vitamina D și biotină - o formă de vitamina B cunoscută și sub denumirea de vitamina H - și scleroza multiplă. Vitamina D joacă un rol semnificativ nu numai în homeostazia calciului și în sănătatea oaselor, dar de asemenea în imunomodulare și reducerea stresului oxidativ. Pacienții cu scleroză multiplă prezintă frecvent deficit de vitamina D. Studiile arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mare pentru dezvoltarea și recidiva bolii. Suplimentare cu vitamina D s-a dovedit că are efecte antiinflamatorii și imunomodulatoare asupra mecanismelor patogenetice ale sclerozei multiple 1.

Alimente recomandate în scleroza multiplă

Iată o listă de alimente care trebuie incluse în dieta celor diagnosticați cu scleroză multiplă:

  • fructe și legume: toate fructele și legumele proaspete
  • cereale: toate cerealele, inclusiv ovăzul, orezul și quinoa
  • nuci și semințe: toate nucile și semințele
  • pește: toți peștii, în special peștele proaspăt și peștele gras gras, cum ar fi somonul și macroul, deoarece sunt bogate în acizi grași Omega-3 și vitamina D
  • carne: toate cărnurile proaspete, cum ar fi carnea de vită, pui, miel și multe altele, în special ficatul de vită, care este deosebit de bogat în vitamina D și biotină
  • ouă: sursă bună de biotină, vitamina D și alți nutrienți importanți
  • produse lactate: cum ar fi laptele, brânza, iaurtul și untul
  • grăsimi: grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile de măsline, semințe de in, nucă de cocos și avocado
  • alimente bogate în probiotice: cum ar fi iaurt, chefir, varză murată și kimchi
  • băuturi: apă, ceaiuri din plante
  • ierburi și condimente: toate ierburile și condimentele proaspete

Alimente de evitat în scleroza multiplă

Iată o listă de alimente care ar trebui evitate dacă suferi de scleroză multiplă:

  • carne procesată: cum ar fi cârnați, slănină, conserve de carne și carne afumată
  • carbohidrați rafinați: cum ar fi pâinea albă, pastele, biscuiți
  • alimente prăjite: cum ar fi cartofi prăjiți, pui prăjit și gogoși
  • alimente foarte procesate: cum ar fi fast-food, chipsuri de cartofi și mâncăruri semipreparate și congelate
  • grăsimi trans: cum ar fi margarina și uleiurile vegetale parțial hidrogenate
  • băuturi îndulcite cu zahăr: cum ar fi băuturile energizante și pentru  sportivi, sucurile carbogazoase și ceaiul cu zahăr
  • alcool: limitează pe cât posibil consumul tuturor băuturilor alcoolice

Sfaturi de stil de viață în cazul sclerozei multiple

Pe lângă listele de alimente pe care ți le-am prezentat mai sus, ar trebui să iei în considerare și următoarele sfaturi, pentru a putea gestiona mai ușor simptomele acestei afecțiuni.

  • Asigură-te că mănânci suficient. Consumul de prea puține calorii poate provoca oboseală.
  • Pregătește-ți mesele în avans. Dacă ai timp, mesele pregătite la caserolă te pot ajuta să economisești timp și energie mai târziu. Dacă ești stresat și obosit, acest lucru poate fi deosebit de util.
  • Rearanjează-ți bucătăria. Așază alimentele, ustensilele și alte echipamente în zone care sunt în apropiere și pot fi ușor de curățat. Acest lucru te va ajuta să economisești energie.
  • Cumpără fructe și legume gata curățate și tăiate. Cumpărarea de fructe și legume gata de preparare sau de consum te poate ajuta să reduci cu câteva minute timpul de gătit și să simplifici procesul.
  • Bea smoothie-uri. Dacă ai dificultăți la înghițire, prepararea unor băuturi mai dense, cum ar fi un smoothie bogat în nutrienți, poate fi utilă.
  • Alege alimentele cu textură moale. Dacă mestecatul te obosește, încearcă să alegi alimente mai moi, cum ar fi peștele făcut la cuptor, bananele, avocado și legumele gătite.
  • Limitează alimentele crocante. Dacă întâmpini dificultăți la înghițire sau te sufoci des cu alimentele, ia în considerare limitarea alimentelor care se sfărâmă, cum ar fi pâinea prăjită și biscuiții.
  • Solicită ajutor. Chiar dacă nu-ți place să ceri ajutor, dacă membrii familiei te ajută cu diverse sarcini, cum ar fi pregătirea meselor, curățarea sau pur și simplu aranjarea mesei, poți să economisești energie. 
  • Nu renunța la mișcare. Deși exercițiile fizice pot face o persoană cu scleroză multiplă să se simtă obosită, este deosebit de importantă pentru a ajuta la starea generală de sănătate și pot contribui la menținerea unei greutăți optime. De asemenea, este important pentru prevenirea osteoporozei, care este mai frecventă în rândul persoanelor cu scleroză multiplă. Nu este nevoie să faci sport, dar fă o plimbare ușoară, din când în când, care te ajută și să îți păstrezi mobilitatea, care este afectată de această boală. 
  • Cere sfatul medicului oricând ai nevoie. Este important să rămâi în contact permanent cu echipa de asistență medicală. Medicii îți pot oferi sfaturi personalizate pentru a te ajuta să gestionezi mai bine simptomele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Nutritional intervention as an essential part of multiple sclerosis treatment?”, Physiol. Res. 2018, 67, 521–533., Penesová, A.; Dean, Z.; Kollár, B.; Havranová, A.; Imrich, R.; Vlˇcek, M.; Rádiková, Ž. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29750884/
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - Multiple Sclerosis: Hope Through Research
https://www.ninds.nih.gov/health-information/patient-caregiver-education/hope-through-research/multiple-sclerosis-hope-through-research#3215_22
National Multiple Sclerosis Society - Diet and Nutrition
https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Diet-Nutrition
National Institute of Health - Biotin
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0