6 motive pentru care nu ți-e foame dimineața

Cu siguranță ai auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar doar pentru că aceasta este o vorbă populară, nu înseamnă că îți este obligatoriu foame dimineața. În acest caz, consumul unui mic dejun sănătos poate fi o provocare. 

Deși, în unele cazuri, lipsa senzației de foame dimineața ar putea fi un semn al unei probleme grave, în cele mai multe cazuri este perfect normală și nu prezintă motive de îngrijorare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce nu ți-e foame dimineața?

Iată 6 motive posibile pentru care s-ar putea să nu îți fie foame dimineața:

1. Ai mâncat o cină copioasă cu o seară înainte

Unul dintre principalele motive pentru care este posibil să nu te simți flămând când te trezești este pentru că ai mâncat o cină copioasă sau o gustare mai consistentă în seara precedentă. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă ai mâncat o masă bogată în grăsimi cu proteine. Acești macronutrienți îți pot încetini golirea stomacului și te pot face să te simți sătul mai mult timp - chiar și în dimineața următoare. 

Proteinele, în special, pot modifica semnificativ nivelul hormonilor care îți reglează foamea și pofta de mâncare, inclusiv grelina, peptida-1 asemănătoare glucagonului, peptida YY și colecistochinina.

În mod similar, mesele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și senzația de sațietate, ducând la scăderea senzației de foame. 

Dacă preferi să savurezi o cină consistentă și să sari peste micul dejun sau să amâni  micul dejun de a doua zi dimineață, nu este greșit - atâta vreme cât te asiguri că obții nutrienții și hidratarea de care ai nevoie pe tot parcursul zilei.

2. Nivelurile hormonale se schimbă peste noapte

În timpul somnului, nivelurile mai multor hormoni din organism fluctuează, ceea ce îți poate afecta pofta de mâncare. 

Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața. Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare prin încetinirea ritmului cu care stomacul se golește și creșterea descompunerii carbohidraților depozitați în ficat și mușchi pentru a-ți alimenta corpul.

Mai mult, un studiu științific a observat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, au fost mai mici dimineața decât cu o seară înainte. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce te simți mai puțin înfometat când te trezești.

Nu mai puțin important, unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon responsabil de senzația de sațietate, pot fi, de asemenea, mai mari dimineața. Cu toate acestea, alte studii au dus la rezultate mixte.
Ce ar fi de reținut este că aceste fluctuații zilnice ale hormonilor sunt perfect naturale și nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă observi schimbări bruște sau extreme ale foamei sau apetitului, ia în considerare să aduci aceste aspecte la cunoștința medicului de familie.

3. Te simți anxios sau deprimat

Atât anxietatea, cât și depresia îți pot afecta semnificativ senzația de foame. În plus față de simptome precum tulburări de somn, oboseală și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale poftei de mâncare. Între timp, anxietatea poate crește nivelul anumitor hormoni ai stresului care îți reduc pofta de mâncare.

Cu toate acestea, anxietatea și depresia afectează diferit oamenii. Unele studii au descoperit că aceste afecțiuni sunt în schimb legate de apetitul crescut și aportul de alimente pentru unii oameni. 

Dacă te confrunți cu anxietate sau depresie și bănuiești că îți poate afecta apetitul sau alte aspecte ale sănătății, cere sfatul medicului de familie care îți poate da trimitere spre un specialist care să stabilească cel mai bun tratament pentru tine.

4. Ești însărcinată

Grețurile matinale sunt o problemă frecventă, caracterizată prin senzație de vomă și vărsături și afectează în jur de 80% dintre femei în timpul sarcinii. Deși starea de rău te poate afecta în orice moment al zilei, apare adesea dimineața - de aici și denumirea. În majoritatea cazurilor, se îmbunătățește sau dispare complet după 14 săptămâni de sarcină. 

Greața matinală îți poate reduce pofta de mâncare. De fapt, într-un studiu la care au luat parte 2.270 de femei însărcinate, 34% au recunoscut că au consumat mai puține alimente în stadiile incipiente ale sarcinii. Pe lângă grețurile de dimineață, sarcina poate provoca alte simptome responsabile de lipsa poftei de mâncare, cum ar fi indigestie, balonare și golirea întârziată a stomacului. 

Pentru a avea grijă de starea de sănătate în această perioadă a vieții tale, rămâi hidratată, consumă porții mici de mâncare de-a lungul zilei, încearcă rețete care îți fac plăcere, odihnește-te suficient și menține-ți casa bine ventilată pentru a evita mirosurile care declanșează greața.

Dacă nu te confrunți cu grețuri matinale persistente sau alte simptome ale sarcinii, în cazul în care nu știi sigur dacă ești însărcinată sau nu, ia în considerare efectuarea unui test de sarcină și mergi la medic pentru analize amănunțite.

5. Suferi de o boală

În special infecțiile respiratorii, cum ar fi răceala obișnuită, gripa și pneumonia, sunt cunoscute pentru reducerea apetitului. În unele cazuri, aceste infecții îți limitează, de asemenea, simțurile gustului și mirosului, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare. Anumite infecții, cum ar fi gripa, pot provoca, de asemenea, simptome care reduc foamea și pofta de mâncare, inclusiv greață și vărsături.

Reține că este deosebit de important să rămâi hidratat și să îți alimentezi corpul când ești bolnav, chiar dacă nu îți este foame. Supa, ceaiul fierbinte de plante și bananele sunt câteva opțiuni ușoare pentru stomac, de încercat atunci când nu te simți bine.

6. Alte cauze sunt responsabile

În plus față de factorii mai des întâlniți enumerați mai sus, există și alte câteva motive pentru care este posibil să nu simți nevoia să iei micul dejun. Iată câteva alte cauze potențiale ale lipsei de apetit dimineața:

  • Iei anumite medicamente. Multe tipuri de medicamente, inclusiv diureticele pentru hiptertensiune sau antibioticele pot reduce foamea și pofta de mâncare în general.
  • Te apropii de vârsta a treia. Scăderea poftei de mâncare este frecventă în rândul adulților în vârstă și poate fi cauzată de modificări ale necesităților de energie, hormoni, gust sau miros, precum și de unele circumstanțe sociale.
  • Ai o problemă cu tiroida. Pierderea apetitului poate fi un semn de hipotiroidism sau scăderea funcției tiroidiene. Dacă lipsa poftei de mâncare este însoțită și de alte simptome, precum kilogramele în plus (deși nu mănânci mai nimic), constipația, oboseala, slăbiciunea musculară sau dureri musculare și sensibilitate crescută la frig, ar putea fi vorba de hipotiroidism. Mergi la medicul de familie care îți poate da o trimitere la un medic endocrinolog pentru un consult de specialitate.
  • Ești la ovulație. Estrogenul, un hormon sexual feminin ale cărui niveluri cresc în timpul ovulației, îți poate suprima pofta de mâncare. 
  • Ai o afecțiune cronică. Anumite afecțiuni cronice, cum ar fi bolile hepatice, insuficiența cardiacă, bolile renale, SIDA și cancerul pot provoca pierderea poftei de mâncare. Dacă presupui că o afecțiune de bază ar putea contribui la lipsa poftei de mâncare dimineața, sfatul nostru este să mergi la medic.

Ce să faci dacă nu ți-e foame dimineața?

Dacă nu îți este foame chiar când te trezești, este perfect să aștepți puțin înainte de a lua micul dejun. Un program bun pentru de dimineață este să faci un pic de mișcare imediat ce te trezești, apoi, până ai făcut un duș, te-ai îmbrăcat și ai început să te pregătești doar pe tine sau și pe copii pentru ziua respectivă, s-ar putea să înceapă să îți fie foame și să fii gata de micul dejun.

Dacă încă nu îți este foame, așteaptă, pur și simplu, să apară această senzație. Între a nu mânca fix atunci când ți-e foame și a mânca fără să-ți fie cu adevărat foame, e mai bine să eviți această a doua situație. Mâncatul fără foame poate duce inclusiv la acumularea kilogramelor în plus, de aceea e bine să-ți asculți corpul. În plus, fiecare persoană este diferită: unii se simt bine mâncând de trei-patru sau chiar de cinci ori pe zi, în timp ce alții funcționează mai bine mâncând doar de două ori.

Ce să mănânci la micul dejun?

Iată câteva idei sănătoase și delicioase de mic dejun:

  • Fulgi de ovăz înmuiați în lapte sau iaurt cu fructe de pădure (sau alte fructe proaspete după preferințe);
  • Smoothie preparat din fructe proaspete, spanac, pudră de proteine;
  • Omletă cu broccoli, plus salată de roșii, ardei gras și brânză;
  • Pâine integrală cu felii de avocado, felii de roșii și ouă fierte

În concluzie, dacă îți este dificil să iei micul dejun deoarece te simți anxios sau deprimat, poate fi benefic să îți formezi o rutină de dimineață. De asemenea, nu uita că este bine și dacă preferi să omiți cu totul micul dejun, dacă chiar nu poți să îl consumi. Doar nu uita să îți asiguri substanțele nutritive de care ai nevoie mai târziu, în timpul zilei. Este important să te hidratezi corect și să nu ignori eventualele efecte negative care ar putea apărea dacă nu mănânci, precum dureri de cap, oboseală sau iritabilitate.
În cele din urmă, dacă bănuiești că o problemă de sănătate ar putea contribui la pierderea poftei de mâncare, cere sfatul medicului de familie. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Breakfast Consumption Augments Appetite, Eating Behavior, and Exploratory Markers of Sleep Quality Compared with Skipping Breakfast in Healthy Young Adults
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30402594/
Studiul „Breakfast Consumption Augments Appetite, Eating Behavior, and Exploratory Markers of Sleep Quality Compared with Skipping Breakfast in Healthy Young Adults”, apărut în Curr Dev Nutr. 2018 Aug 28;2(11):nzy074. doi: 10.1093/cdn/nzy074, autori: Jess A Gwin, Heather J Leidy
Pub Med - Neural effects of acute stress on appetite: A magnetoencephalography study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31968008/
Studiul „Neural effects of acute stress on appetite: A magnetoencephalography study”, apărut în PLoS One. 2020 Jan 22;15(1):e0228039. doi: 10.1371/journal.pone.0228039, autori: Chika Nakamura et al.
Pub Med - Respiratory Viral Infection Alters the Gut Microbiota by Inducing Inappetence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32071269/
Studiul „Respiratory Viral Infection Alters the Gut Microbiota by Inducing Inappetence”, apărut în mBio. 2020 Feb 18;11(1):e03236-19. doi: 10.1128/mBio.03236-19, autori: Helen T. Groves et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0