3 retete sanatoase de post: salata cu dovleac, salata tabbouleh si supa cu ardei copti

În zilele de post de peste an, atunci când nu mai știi ce să mai gătești, încearcă aceste salate și o supă delicioasă, care se prepară foarte ușor. Nu ai nevoie de ingrediente complicate, iar rezultatul va fi unul pe măsură.

Ce este postul 

Originile practicii postului datează din cele mai vechi timpuri, unde era o practică obișnuită de a posti pentru a ajuta la vindecarea corpului. De asemenea, are rădăcini în religie, unde se spune că ajută la aprofundarea conexiunii cu credința ta.  

Postul presupune să mănânci doar într-o anumită perioadă. Postul pentru un anumit număr de ore în fiecare zi sau consumul unei singure mese în câteva zile pe săptămână îți poate ajuta corpul să ardă grăsimi. Și dovezile științifice indică, de asemenea, că postul are unele beneficii pentru sănătate.

Oamenii de știință spun că organismele noastre au evoluat pentru a putea rămâne fără mâncare multe ore sau chiar câteva zile. În vremurile preistorice, înainte ca oamenii să învețe să cultive, ei erau vânători și culegători care au evoluat pentru a supraviețui – și a prospera – perioade lungi de timp fără să mănânce.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Chiar și acum 50 de ani, era mai ușor să îți menții o greutate sănătoasă. În prezent, televizorul, internetul și alte mijloace de divertisment sunt disponibile 24 de ore 7 zile pe săptămână. Rămânem treji prea multe ore pe noapte pentru a urmări emisiunile noastre preferate, pentru a juca jocuri și pentru a discuta online. Stăm și luăm gustări toată ziua – și în cea mai mare parte a nopții.

Caloriile suplimentare și mai puțină activitate pot însemna un risc mai mare de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni. Studiile științifice arată că postul poate ajuta la inversarea acestor tendințe.

Beneficii post

Postul este abstinența sau reducerea de bunăvoie de la unele sau toate alimentele, băuturile sau ambele, pentru o perioadă de timp. Deși uneori considerat nesănătos, privator sau rezervat din motive religioase, postul pe termen scurt poate oferi beneficii excelente pentru sănătate. Pe măsură ce cercetările avansează în acest domeniu al sănătății, postul devine din ce în ce mai larg acceptat ca mijloc legitim de gestionare a greutății și de prevenire a bolilor. În același timp, este important ca postul să se facă în mod adecvat și sănătos.

Scade ritmul cardiac și tensiunea arterială

Când postim, organismul nu mai are acces la glucoză, forțând celulele să recurgă la alte mijloace și materiale pentru a produce energie. Ca urmare, organismul începe gluconeogeneza, un proces natural de producere a propriului zahăr. Ficatul ajută prin conversia materialelor non-carbohidrate, cum ar fi lactatul, aminoacizii și grăsimile, în glucoză. Deoarece corpul nostru conservă energia în timpul postului, rata noastră metabolică bazală (cantitatea de energie pe care corpul nostru o arde în timpul odihnei) devine mai eficientă, scăzând astfel ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Poate echilibra nivelul de zahăr de sânge

Cetoza, un alt proces care are loc mai târziu în ciclul rapid, apare atunci când organismul arde grăsimea stocată ca sursă principală de energie. Acesta este modul ideal pentru pierderea în greutate și pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Poate susține funcția creierului

Studiile la animale sugerează că postul poate proteja împotriva demenței și poate îmbunătăți rezultatele în boala Parkinson și Alzheimer, precum și îmbunătățirea funcției creierului prin susținerea memoriei. În mod similar, studiile pe animale sugerează că postul poate proteja sănătatea creierului și poate crește producția de celule nervoase.

Studiile pe oameni arată că postul poate reduce simptomele de anxietate și depresie și poate îmbunătăți conexiunea socială. Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua aceste efecte, dar constatările până în prezent sunt încurajatoare.

Poate întârzia îmbătrânirea 

Postul și, în special, adoptarea unei diete sărace în proteine, în studiile pe animale au fost asociate cu o speranță de viață prelungită. În plus, postul pare să susțină nivelurile de hormon de creștere uman, un hormon care joacă un rol important în creștere și reparare, metabolism, pierdere în greutate, forță musculară și performanță la efort.

Cercetările actuale privind longevitatea se limitează în mare parte la animale, așa că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin modul în care acest lucru poate avea beneficii asupra îmbătrânirii umane.

Postul pune corpul sub un stres ușor, ceea ce face ca celulele noastre să se adapteze prin îmbunătățirea capacității lor de a face față acestei situații. Cu alte cuvinte, devin puternice. Acest proces este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când ne stresăm mușchii și sistemul cardiovascular în timpul exercițiilor fizice. Ca și în cazul exercițiilor fizice, corpul nostru poate deveni mai puternic în timpul acestor procese doar atunci când există timp adecvat pentru odihnă și recuperare. De aceea este recomandat postul de scurtă durată.

Rețete de post pe care le poți încerca

Salată cu dovleac copt și cușcuș

Ingrediente (4 porții)

  • 1 dovleac plăcintar
  • 1 ardei iute verde
  • 1 lingură semințe de chimion (cumin)
  • 5 crenguțe de cimbru verde
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 100 g cușcuș
  • 2 linguri semințe de dovleac
  • 1/2 lămâie
  • sare

Cum se prepară salata cu dovleac copt și cușcuș

Încingi cuptorul la 190 de grade Celsius. Cureți dovleacul de coajă și îl tai în bucăți  mari, toci ardeiul iute și le pui împreună într-o tavă de copt. Presari peste dovleac semințele de chimion și așezi crenguțele de cimbru, apoi le amesteci cu 2 linguri de ulei de măsline. Pui sare de mare, după gust, și dai tava la cuptor 45-50 de minute, până când dovleacul este copt și ușor rumenit, iar la jumătatea intervalului de timp, întorci bucățile de dovleac pe partea cealaltă.

Pui cușcușul într-un vas și torni peste el suficientă apă clocotită, cât să rămână cam 1 centimetru de apă peste cușcuș. Acoperi vasul și lași la înmuiat 10 minute.
Prăjești semințele de dovleac într-o tigaie uscată. Descoperi vasul cu cușcuș și îl afânezi cu o furculiță, storci peste el coajă și zeamă de lămâie și amesteci, apoi adaugi dovleacul copt și 2 linguri de ulei. Servești salata și la final presari semințele prăjite de dovleac.

Salată tabbouleh cu linte și sfecla roșie

Ingrediente (4 porții)

  • 1 legătură pătrunjel (plus mai multe frunze, pentru decor)
  • 1 legătură mică mentă
  • 1 legătură mică arpagic
  • 200 g ridichi
  • 2 sfecle roșii, curățate și tăiate sferturi
  • 1 măr roșu, fără cotor, feliat
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 250 g quinoa fiartă
  • 400 g năut de la conservă, scurs și spălat
  • 400 g linte verde de la conservă, scursă
  • zeama de la 2 lămâi

Cum se prepară salata tabbouleh cu linte și sfecla roșie

Pui verdețurile (pătrunjelul, menta, arpagicul), ridichile și sfecla într-un robot de bucătărie și amesteci până când sunt tocate și obții bucăți mici. Adaugi restul ingredientelor, punând zeamă de lămâie puțin cate puțin, după gust (s-ar putea să nu fie nevoie să o folosești pe toată), dar nu mai amesteci în robotul de bucătărie. Condimentezi cu sare după gust, apoi așezi salata pe un platou mare, decorată cu câteva frunze de pătrunjel, și o servești imediat.

Supă cu ardei copți și roșii

Ingrediente (2 porții)

  • 400 g roșii, tăiate jumătăți
  • 1 ceapă roșie, tăiată în 4
  • 2 ardei grași roșii (sau 2 ardei capia roșii), tocați
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 caței de usturoi, în coaja
  • câteva crenguțe de cimbru
  • 1 lingură oțet din vin
  • 2 linguri ricotta, opțional (dacă ții post, renunță la brânza ricotta)
  • frunze de busuioc, după gust
  • 1 lingură mix de semințe, prăjite
  • pâine, pentru servire

Cum se prepară supa cu ardei copți și roșii

Încingi cuptorul la foc mare. Pui roșiile, ceapa și ardeii grași într-o tavă de copt, le amesteci cu ulei și le condimentezi după gust. Adaugi usturoiul și crenguțele de cimbru, apoi dai la cuptor 25-30 de minute, până când toate legumele s-au înmuiat și s-au caramelizat puțin.

Scoți usturoiul din coajă, desfaci frunzulițele de cimbru și arunci cojile și crenguțele. Adaugi oțetul în tavă și amesteci apoi totul cu un blender sau cu ajutorul unui blender vertical, adăugând suficientă apă până când supa ajunge la consistența dorită de tine (poți turna 150 ml).

Reîncălzești supa dacă este necesar, guști și mai condimentezi, apoi o torni în boluri și pui la fiecare o lingură de ricotta (dacă dorești), câteva frunze de busuioc și semințele și stropești fiecare porție cu puțin ulei. Servești supa cu pâine, după gust.

Efecte secundare post

Foamea este principalul efect secundar al postului. De asemenea, s-ar putea să te simți slăbit, iar creierul s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine cum te-ai obișnuit. Acest lucru poate fi doar temporar, deoarece poate dura ceva timp pentru ca organismul tău să se adapteze la noul program de masă.

Dacă ai o afecțiune medicală, ar trebui să te consulți cu medicul înainte de a încerca să ții post.

Acest lucru este deosebit de important dacă:

  • Ai diabet.
  • Ai probleme cu reglarea zahărului din sânge.
  • Ai tensiune arterială scăzută.
  • Iei medicamente.
  • Ești subponderal.
  • Ai antecedente de tulburări de alimentație.
  • Ești femeie și încerci să rămâi însărcinată.
  • Ești femeie și ai antecedente de amenoree.
  • Ești însărcinată sau alăptezi.

Poți chiar să apelezi la un medic nutriționist pentru un plan de post personalizat. În felul acesta, te asiguri că în post consumi suficiente alimente care dau senzația de sațietate și că nu-ți privezi corpul de nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător.

Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici.  

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Intermittent Fasting: What is it, and how does it work?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0