

10 motive pentru care ar fi bine să bei o bere
10 motive pentru care ar fi bine să bei o bere
10 motive pentru care ar fi bine să bei o bere
1. Berea este benefică pentru sănătate?
a. Beneficiile potențiale ale berii: ajută la scăderea colesterolului
b. Beneficiile potențiale ale berii: contribuie la întărirea oaselor
c. Beneficiile potențiale ale berii: poate preveni infarctul
d. Beneficiile potențiale ale berii: ar putea îmbunătăți memoria
e. Beneficiile potențiale ale berii: susține regenerarea pielii
f. Beneficiile potențiale ale berii: favorizează eliminarea pietrelor de la rinichi
g. Beneficiile potențiale ale berii: aduce un plus de vitamine
h. Beneficiile potențiale ale berii: te ajută să adormi mai repede
i. Beneficiile potențiale ale berii: previne formarea cheagurilor de sânge
j. Beneficiile potențiale ale berii: combate stresul
2. Ce cantitate de alcool, inclusiv bere, să nu depășești zilnic?
3. Cum rămâne cu mahmureala?
4. Recomandări de consum alcool, inclusiv bere, pentru a evita problemele de sănătate
Berea este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, mai ales în sezonul cald. Există o serie de beneficii pentru sănătate care îți vor arăta că nu e rău să să bei, din când în când, o bere, chiar și pe timp de iarnă. În comparație cu vinul, o altă băutură alcoolică care poate fi consumată în cantități moderate pentru beneficiile sale, berea are un conținut mai mare de vitamina B și de proteine, având aceeași cantitate de antioxidanți. Un alt avantaj al berii este că e bogată în minerale care au un efect pozitiv asupra proceselor metabolice. Să vedem care sunt beneficiile potențiale ale berii, de ce nu e bine să bei mult alcool și cum să eviți mahmureala.
Berea este benefică pentru sănătate?
Atât timp cât este consumată în cantități moderate – iată 10 motive pentru care nu strică să bei o bere, din când în când!
Beneficiile potențiale ale berii: ajută la scăderea colesterolului
Datorită conținutului ridicat de fibre, berea poate scădea nivelul de colesterol LDL din sânge.
Beneficiile potențiale ale berii: contribuie la întărirea oaselor
Berea are un conținut ridicat de siliciu, despre care se știe că mărește densitatea la nivel osos. Oamenii de știință de la Universitatea Tufts din Massachusetts au descoperit că unul, maximum două pahare de bere consumate pe zi scad considerabil riscul fracturilor.
Beneficiile potențiale ale berii: poate preveni infarctul
Consumul moderat de bere scade și riscul de infarct. Spre deosebire de persoanele care nu beau bere, consumatorii ocazionali de bere în cantități moderate au șanse cu 40-60% mai mici să facă infarct. Un studiu realizat în cadrul Universității de Stat din Pennsylvania, realizat pe un număr impresionant de 80.000 adulți, a confirmat faptul că berea scade riscul de infarct, dar și al apariției altor boli cardiovasculare.
Beneficiile potențiale ale berii: ar putea îmbunătăți memoria
Studiile au confirmat efectele pozitive pe care le are berea asupra memoriei, așa că oamenii care consumă în cantități moderate bere au un risc mai mic să sufere de o forma de demență sau să dezvolte Alzheimer.
Beneficiile potențiale ale berii: susține regenerarea pielii
Beneficiile berii s-ar putea extinde și asupra pielii. Unele cercetări susțin că berea conține anumite vitamine care favorizează regenerarea pielii, dar o fac și mai catifelată.
Beneficiile potențiale ale berii: favorizează eliminarea pietrelor de la rinichi
Persoanele care au pietre la rinichi pot grăbi eliminarea pietrelor cu ajutorul berii. Specialiștii susțin că berea este benefică însă și în prevenția pietrelor la rinichi, scăzând riscul apariției acestora cu 40%. În cadrul unui studiu, cercatatorii finlandezi de la Institutul pentru Sănătate Publică din Helsinki au descoperit că atât apa, cât și partea de alcool care se regăsesc în bere diluează urina, reducând astfel riscul formarii pietrelor la rinichi. Mai mult decât atât, alcoolul stimulează eliminarea calciului din urina, despre care se știe că are un aport important în apariția litiazei renale.
Beneficiile potențiale ale berii: aduce un plus de vitamine
Berea este o sursă importantă de vitamine, având un conținut ridicat de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 și vitamina B12.
Beneficiile potențiale ale berii: te ajută să adormi mai repede
Alcoolul (inclusiv berea) are un efect sedativ inițial, așa că te poate ajuta să adormi mai repede. Dar! Pe parcursul nopții, alcoolul perturbă fazele profunde ale somnului (mai ales somnul REM), ceea ce duce la un somn fragmentat și mai puțin odihnitor. De asemenea, berea e diuretică (mai ales dacă bei mai mult de una), așa că te poate trezi să mergi la toaletă. Prin urmare, dacă bei o bere mică, cu câteva ore înainte de culcare, s-ar putea să te relaxezi și, când vine ora de culcare, să adormi mai repede. Dar dacă devine un obicei sau dacă bei prea multă și prea aproape de ora de culcare, calitatea somnului va avea de suferit.
Beneficiile potențiale ale berii: previne formarea cheagurilor de sânge
Specialiștii confirmă faptul că berea consumată în cantități moderate previne formarea cheagurilor de sânge.
Beneficiile potențiale ale berii: combate stresul
Ingredientele din bere au efecte benefice asupra stresului și anxietății.
Ce cantitate de alcool, inclusiv bere, să nu depășești zilnic?
Consumat în cantități mari, alcoolul devine periculos pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea psihică. Pentru a te bucura de gustul, dar și de beneficiile băuturilor cu alcool fară să îți pui propria sănătate în pericol trebuie să te încadrezi în limitele admise. Specialiștii susțin că ar trebui să te limitezi la cel mult 14 unități de alcool pe săptămână. Pentru a îți face o idee, mai jos regăsești o lista a băuturilor alcoolice, cu unitățile de alcool aferente.
- 1 pahar de vin de 125 ml, 14% alcool are 1,8 unități de alcool.
- 1 sticlă de vin de 750 ml, 14% alcool are 10,5 unități de alcool.
- 1 halbă de bere, 2,8% alcool are 1,6 unități de alcool.
- 1 halbă de bere, 4,8% alcool, are 2,7 unități de alcool.
- 1 sticlă de cidru de 330 ml, 4% alcool are 1,3 unități de alcool.
- 1 shot de 25 ml de vodcă, 40% alcool are o unitate de alcool.
Cum rămâne cu mahmureala?
Mai mult de o bere pe oră poate cauza probleme. Corpul tău are nevoie de aproximativ o oră pentru a metaboliza sau procesa o băutură alcoolică. Mahmureala începe, de obicei, la câteva ore după ce încetezi să bei. Simptomele pot varia ca intensitate, în funcție de persoană și de tipul și cantitatea de alcool consumat.
Simptomele mahmurelii includ:
- Depresie, anxietate sau iritabilitate.
- Somn tulburat.
- Amețeli și vertij (o senzație de mișcare când nu ești).
- Oboseală și slăbiciune.
- Dureri de cap, ochi roșii și sensibilitate la lumină și sunet.
- Creșterea pulsului și a tensiunii arteriale; bătaie rapidă de inimă.
- Dureri musculare și slăbiciune.
- Greață, vărsături și dureri de stomac.
- Transpirație și sete.
- Tremur.
De asemenea, este mai probabil să ai probleme de memorie, concentrare și coordonare când ești mahmur. În general, severitatea simptomelor depinde de cât de mult ai băut și pentru cât timp. Dar sănătatea ta și alți factori joacă, de asemenea, un rol. Unii oameni au mahmureală chiar și după un singur pahar. Iar alte persoane care beau mult nu au simptome.
Mahmureala este foarte frecventă la persoanele care consumă prea mult alcool. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că aproximativ 75% dintre persoanele care au băut excesiv cu o noapte înainte au raportat simptome de mahmureală. Cercetătorii au concluzionat că 25% până la 30% dintre oamenii care beau pot fi rezistenți la mahmureală.
Recomandări de consum alcool, inclusiv bere, pentru a evita problemele de sănătate
Dacă dorești să savurezi o băutură fără simptome neplăcute de mahmureală, poți încerca pașii de prevenire a mahmurelii:
Bea mai puțin
Simptomele sunt mai puțin probabile dacă bei cantități mici de alcool. Bea mai puțin decât cantitatea necesară pentru a te face să te simți în stare de ebrietate. Chiar dacă ajungi în stare de ebrietate, consumul mai mic de alcool poate face simptomele mahmurelii mai puțin severe.
Bea mai încet
Dacă bei băuturi alcoolice carbogazoase, bea-le încet. Bulele de dioxid de carbon pot accelera rata de absorbție a alcoolului în fluxul sangvin și pot concura cu absorbția oxigenului.
Alege cu înțelepciune
Consumă băuturi cu cantități mai mici de congeneri. Băuturile mai deschise, cum ar fi vodca, ginul, berea ușoară și vinul alb au ca rezultat simptome mai puțin severe de mahmureală. Băuturile de culoare mai închisă, cu niveluri ridicate de congeneri, cum ar fi bourbon, scotch, tequila, brandy, bere neagră și vin roșu, provoacă simptome mai severe.
Bea și apă
Alternează băuturile alcoolice cu apă plată. Apa ajută la prevenirea deshidratării.
Mănâncă ceva
Alimentele ajută la încetinirea absorbției alcoolului. Cel mai bine este să mănânci înainte de a bea, iar o masă mai grea poate compensa efectele alcoolului asupra corpului tău. Chiar și adăugarea în băutură de cola non-dietetică, bere cu ghimbir, suc de fructe sau punch poate ajuta la încetinirea absorbției.
Fii responsabil
Limitează consumul la o băutură pe oră dacă ești la o petrecere sau ai ieșit în oraș la final de săptămână. Cam atât poate procesa corpul tău. Vei ajuta la menținerea nivelului de alcool din sânge astfel încât să nu atingă punctul de intoxicație.
E bine de precizat că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe studii susțin ideea că nu există un „nivel sigur” de consum de alcool pentru sănătate. Și atunci… de ce se mai spune că „un pahar de vin e bun pentru inimă”? Aceasta a fost o teorie populară timp de decenii, bazată pe studiul populațiilor mediteraneene. Însă azi știm că beneficiile vinului roșu erau mai degrabă asociate cu dieta și stilul de viață general, nu cu alcoolul în sine. Când scoți alcoolul din ecuație, beneficiile rămân – prin fructe, legume, grăsimi sănătoase etc. La fel și cu berea: poate aduce anumite beneficii, dar nu dacă este consumată în cantități mari, așa cum o consumă mulți oameni, ci doar cu moderație.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Hangover
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16627-hangover
PMC - Moderate Beer Consumption Is Associated with Good Physical and Mental Health Status and Increased Social Support
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10052738/
Studiul „Moderate Beer Consumption Is Associated with Good Physical and Mental Health Status and Increased Social Support”, apărut în Nutrients. 2023 Mar 21;15(6):1519. doi: 10.3390/nu15061519, autori: Antonio Moreno-Llamas, Ernesto De la Cruz-Sánchez
Pub Med - Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31782326/
Studiul „Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease”, apărut în Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3492-3505. doi: 10.1080/10408398.2019.1696278. Epub 2019 Nov 29, autori: Ixchel Osorio-Paz, Regina Brunauer, Silvestre Alavez
Te-ar mai putea interesa și...