10 motive pentru care ar fi bine să bei o bere

Berea este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, mai ales în sezonul cald. Există o serie de beneficii pentru sănătate care te vor convinge să bei, din când în când, o bere, chiar și pe timp de iarnă.

În comparație cu vinul, o altă băutură alcoolică recomandată în cantități moderate pentru beneficiile sale, berea are un conținut mai mare de vitamina B și de proteine, având aceeași cantitate de antioxidanți. Un alt avantaj al berii este că e bogată în minerale care au un efect pozitiv asupra proceselor metabolice.

Berea este benefică pentru sănătate

Atât timp cât este consumată în cantități moderate – Iată 10 motive pentru care e indicat să bei o bere, din când în când!

Cum e relația ta cu somnul?
 

1. Scade colesterolul

Datorită conținutului ridicat de fibre, berea scade nivelul de colesterol LDL din sânge.

2. Întărește oasele

Berea are un conținut ridicat de siliciu, despre care se știe că mărește densitatea la nivel osos. Oamenii de știință de la Universitatea Tufts din Massachusetts au descoperit că unul, maximum două pahare de bere consumate pe zi scad considerabil riscul fracturilor.

3. Previne infarctul

Consumul de bere scade riscul de infarct. Spre deosebire de persoanele care nu beau bere, consumatorii ocazionali de bere în cantități moderate au șanse cu 40-60% mai mici să facă infarct.

Un studiu realizat în cadrul Universității de Stat din Pennsylvania, realizat pe un număr impresionant de 80.000 adulți, a confirmat faptul că berea scade riscul de infarct, dar și al apariției altor boli cardiovasculare.

4. Îmbunătățește memoria

Studiile au confirmat efectele pozitive pe care le are berea asupra memoriei, așa că cei care consumă în cantități moderate bere au șanse mai mici să sufere de o forma de demență sau să dezvolte Alzheimer.

5. Benefică pentru piele

Specialiștii susțin că berea conține anumite vitamine care favorizează regenerarea pielii, dar o fac și mai catifelata.

6. Favorizează eliminarea pietrelor la rinichi

Persoanele care au pietre la rinichi pot grăbi eliminarea pietrelor cu ajutorul berii. Specialiștii susțin că berea este benefica însă și în prevenția pietrelor la rinichi, scăzând riscul apariției acestora cu 40%.

În cadrul unui studiu, cercatatorii finlandezi de la Institutul pentru Sănătate Publica din Helsinki au descoperit că atât apa, cât și alcoolul care se regăsesc în bere diluează urina, reducând astfel riscul formarii pietrelor la rinichi. Mai mult decât atât, alcoolul stimulează eliminarea calciului din urina, despre care se știe că are un aport important în apariția litiazei renale.

7. Este bogată în vitamine

Berea este o sursă importantă de vitamine, având un conținut ridicat de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 și vitamina B12.

8. Tratează insomnia

Acidul nicotinic, adică vitamina PP, dar și lactoflavina din bere, asigura un somn odihnitor.

9. Previne formarea cheagurilor de sânge

Specialiștii confirmă faptul că berea consumată în cantități moderate previne formarea cheagurilor de sânge.

10. Elimină stresul

Ingredientele din bere au efecte benefice asupra stresului și anxietății.

Cantitățile de alcool recomandate zilnic

Consumat în cantități mari, alcoolul devine periculos pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea psihică. Pentru a te bucura de gustul, dar și de beneficiile băuturilor alcoolice fară să îți pui propria sănătate în pericol trebuie să te încadrezi în limitele admise. Specialiștii susțin că trebuie să te limitezi la 14 unități de alcool pe săptămână. Pentru a îți face o idee, mai jos regăsești o lista a băuturilor alcoolice, cu unitățile de alcool aferente.

 • 1 pahar de vin de 125 ml, 14% alcool are 1,8 unități de alcool.
 • 1 sticla de vin de 750 ml, 14% alcool are 10,5 unități de alcool.
 • 1 halbă de bere, 2,8% alcool are 1,6 unități de alcool.
 • 1 halbă de bere, 4,8% alcool, are 2,7 unități de alcool.
 • 1 sticlă de cidru de 330 ml, 4% alcool are 1,3 unități de alcool.
 • 1 shot de 25 ml de vodcă, 40% alcool are o unitate de alcool.

Recomandările experților DOC.ro

Cum rămâne cu mahmureala? 

Mai mult de o bere pe oră poate cauza probleme. Corpul tău are nevoie de aproximativ o oră pentru a metaboliza sau procesa o băutură alcoolică.  Mahmureala începe, de obicei, la câteva ore după ce încetezi să bei. Simptomele pot varia ca intensitate, în funcție de persoană și de tipul și cantitatea de alcool consumat.

Simptomele mahmurelii includ:

 • Depresie, anxietate sau iritabilitate.
 • Somn tulburat.
 • Amețeli și vertij (o senzație de mișcare când nu ești).
 • Oboseală și slăbiciune.
 • Dureri de cap, ochi roșii și sensibilitate la lumină și sunet.
 • Creșterea pulsului și a tensiunii arteriale; bătaie rapidă de inimă.
 • Dureri musculare și slăbiciune.
 • Greață, vărsături și dureri de stomac.
 • Transpirație și sete.
 • Tremur.

De asemenea, este mai probabil să ai probleme de memorie, concentrare și coordonare când ești mahmur(ă). În general, severitatea simptomelor depinde de cât de mult ai băut și pentru cât timp. Dar sănătatea ta și alți factori joacă, de asemenea, un rol. Unii oameni au mahmureala chiar și după un singur pahar. Iar alte persoane care beau mult nu au simptome.

Mahmureala este foarte frecventă la persoanele care consumă prea mult alcool. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că aproximativ 75% dintre persoanele care au băut excesiv cu o noapte înainte au raportat simptome de mahmureală. Cercetătorii au concluzionat că 25% până la 30% dintre oamenii care beau pot fi rezistenți la mahmureală.

Recomandări de consum pentru a evita mahmureala sau alte probleme de sănătate

Dacă dorești să savurezi o băutură fără simptome neplăcute de mahmureală, poți încerca pașii de prevenire a mahmurelii:

Bea mai puțin: 

Simptomele sunt mai puțin probabile dacă bei cantități mici de alcool. Bea mai puțin decât cantitatea necesară pentru a te face să te simți în stare de ebrietate. Chiar dacă devii în stare de ebrietate, consumul mai puțin poate face simptomele mahmurelii mai puțin severe.

Bea încet: 

Dacă bei băuturi alcoolice carbogazoase, bea-le încet. Bulele de dioxid de carbon pot accelera rata de absorbție a alcoolului în fluxul sanguin și pot concura cu absorbția oxigenului.

Alege cu înțelepciune: 

Consumă băuturi cu cantități mai mici de congeneri. Băuturile mai deschise, cum ar fi vodca, ginul, berea ușoară și vinul alb au ca rezultat simptome mai puțin severe de mahmureală. Băuturile de culoare mai închisă, cu niveluri ridicate de congeneri, cum ar fi bourbon, scotch, tequila, brandy, bere neagră și vin roșu, provoacă simptome mai severe.

Bea apă: 

Alternează băuturile alcoolice cu apă plată. Apa ajută la prevenirea deshidratării.

Mănâncă: 

Alimentele ajută la încetinirea absorbției alcoolului. Cel mai bine este să mănânci înainte de a bea, iar o masă mai grea poate compensa efectele alcoolului asupra corpului tău. Chiar și adăugarea în băutură de cola non-dietetică, bere cu ghimbir, suc de fructe sau punch poate ajuta la încetinirea absorbției.

Fii responsabil: 

Limitează consumul la o băutură pe oră. Cam atât poate procesa corpul tău. Vei ajuta la menținerea nivelului de alcool din sânge astfel încât să nu atingă punctul de intoxicație.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31782326/ 
Hangover - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16627-hangover 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0