Complicatiile diabetului zaharat, generate de grasimi

Pacienții cu diabet zaharat prezintă o serie de patologii și riscuri asociate, generate și de un nivel crescut al colesterolului total și al trigliceridelor. Vom vedea în acest articol care sunt complicațiile diabetului corelate cu nivelul de colesterol și trigliceride.

Diabetul este o boală cronică și, în timp, poate dezvolta complicații. Aceste complicații pot fi rezultatul unor factori multipli, incluzând controlul slab al glicemiei, durata bolii, prezența altor afecțiuni medicale, dar și stilul de viață al persoanei afectate.

Trebuie avut în vedere că, la pacientul diabetic, riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral (AVC) este mai mare, deoarece există o serie de tulburări circulatorii, iar vasele de sânge sunt mai fragile. Prin urmare, în plus față de controlul nivelului de zahăr (glucoză) din sânge, ar trebui întotdeauna să fie monitorizate și nivelurile de colesterol și mai ales cele ale trigliceridelor.

Acest control se poate realiza, în primul rând, printr-o dietă adecvată, în care se exclud, pe lângă dulciuri, și alimentele foarte grase, atât de origine animală, cât și sub forma prăjelilor. Această măsură se impune chiar dacă nivelul de colesterol este acceptabil în mod natural sau dacă acesta este unul adecvat în urma tratamentului medicamentos - se realizează un control terapeutic cu statine, de exemplu.

În multe situații, prin terapia cu statine se obține o scădere a colesterolului total și a colesterolului rău (LDL), însă valorile trigliceridelor pot rămâne în continuare foarte mari, generând mai departe risc cardiovascular. Așadar, medicația de acest tip nu rezolvă satisfăcător riscul cardiovascular. În plus, studiile au arătat că statinele nu și-au dovedit eficiența în prevenția primară.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce legătură este între colesterol și complicațiile diabetului?

Nivelul ridicat de colesterol, în special cel al colesterolului LDL, cauzează o acumulare de plăci ateromatoase în interiorul pereților vaselor sangvine, care afectează circulația adecvată a sângelui. Această situație, combinată cu un nivel ridicat de glucoză în sânge, așa cum se întâlnește la pacientul cu diabet, poate duce la complicații foarte grave, cu potențial fatal, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

În plus, circulația deficitară poate provoca diverse alte simptome care cauzează disconfort și alte consecințe, precum pruritul (mâncărime), în special la nivelul membrelor inferioare, cauzând răni care nu se vindecă ușor și se pot infecta din cauza excesului de glucoză din sânge, care facilitează dezvoltarea bacteriilor. Este situația piciorului diabetic, care, netratată corespunzător, poate duce până la amputare.

Rezistența la insulină, fenomen care se instalează în diabetul zaharat, duce la rândul său la o creștere a nivelului trigliceridelor și al colesterolului.

Se regăsesc, este adevărat, situații în care nivelul colesterolului se afla la limită, fie în mod natural, fie prin control terapeutic specific (statine sau alte hipolipemiante), iar pacientul stă liniștit, fără a ști că, de fapt, persistența unui nivel crescut al trigliceridelor este de asemenea un factor alarmant care contribuie covârșitor la riscul crescut de boli cardiovasculare.

Afecțiuni cardiovasculare la persoanele cu diabet

Cele mai frecvente probleme cardiovasculare la pacienții diabetici sunt:

  • Hipertensiunea arterială - care reprezintă o creștere constantă a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg;
  • Tromboza venoasă profundă - caracterizată prin apariția de cheaguri în venele membrelor inferioare, care facilitează stagnarea și acumularea de sânge;
  • Dislipidemia - creșterea colesterolului rău (LDL) și scăderea celui bun (HDL);
  • Deficiențe circulatorii care provoacă furnicături în mâini și picioare
  • Ateroscleroza - cu acumularea de plăci de aterom la nivelul endoteliului vascular (o componentă a peretelui vascular).

Bolile cardiovasculare sunt mai prevalente la pacienții cu diabet de tip 1 și de tip 2 și continuă să fie principala cauză de deces în rândul adulților cu diabet. Deși boala vasculară aterosclerotică are o etiologie multifactorială (se știe că are cauze multiple), afecțiunile care țin de metabolismul lipidelor joacă un rol central în privința ei. Coexistența diabetului alături de alți factori de risc, îndeosebi când e asociat cu dislipidemia, crește și mai mult riscul de boală cardiovasculară al pacientului diabetic.

Un tipar caracteristic, numit dislipidemia diabetică, este alcătuit din valorile crescute ale trigliceridelor, valorile scăzute ale colesterolului HDL și lipemie postprandială (creștere anormală a numărului lipidelor din sânge, după masă). Totodată, acest tipar numit de specialiști dislipidemia diabetică este, cel mai adesea, văzut la pacienții cu diabet de tip 2 sau la cei cu sindrom metabolic.

Dieta este foarte importantă în diabet

Atunci când vorbim de complicațiile diabetului, trebuie spus că acestea au legătură cu alimentația. În aceste condiții, rolul dietei în controlarea afecțiunii diabetice reprezintă o măsură terapeutică strategică, pe lângă terapia recomandată de medicul specializat în boli de nutriție, fiind deopotrivă importante atât pentru reducerea aportului de zahăr din alimentația pacientului cu diabet, cât și al grăsimilor trans și animale în vederea reducerii riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară gravă.

Alimentația dabeticului ar trebui să se axeze pe o varietate de legume non-amidonoase, cum ar fi spanac, broccoli, ardei, castraveți, morcovi și varză. În cantități moderate, e bine ca acesta să mănânce și fructe cu indice glicemic scăzut, cum ar fi mere, pere, fructe de pădure și citrice. 

Carnea slabă - pui fără piele, curcan fără piele, pește (în special pește gras, bogat în Omega-3, cum ar fi somonul, tonul și sardinele) - este iarăși bună de consumat de către persoanele cu diabet, alături de cantități moderate de ouă, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Aportul moderat de grăsimi sănătoase - nuci, alune, semințe, măsline, avocado - este de asemenea benefic.

În meniul obișnuit al unui diabetic ar trebui să nu se găsească snacks-uri, produse de patiserie, alimente de la fast-food, mezeluri, dulciuri și băuturi carbogazoase. Se pot face acasă mici deserturi, cât mai simple, dar cu îndulcitori naturali fără calorii, precum stevia.
Controlul porțiilor este necesar pentru a evita fluctuațiile mari ale glicemiei, deci un pacient cu diabet mai bine mănâncă de cinci ori pe zi câte puțin decât de două sau trei ori foarte mult.

Suplimentele pentru colesterol mare, utile pentru diabetici

În plus, cercetătorii dezvoltă linii noi de produse specifice care să se adreseze specific acestor valori ale grăsimilor din sânge, destinate pacientului diabetic. Un exemplu în acest sens sunt suplimentele pe bază de drojdie de orez roșu japonez, care pot să scadă nivelul prea mare de colesterol total. Drojdia de orez roșu japonez conține un compus chimic - monacolina K, care este un ingredient activ care se găsește și în medicamentele folosite pentru scăderea valorii colesterolului (statine). Cercetările efectuate în ultimii ani au arătat că drojdia de orez roșu are numeroase beneficii pentru inimă, reducând nivelul colesterolului.

De exemplu, s-a dovedit că drojdia de orez roșu, în combinație cu alte substanțe nutraceutice (cum ar fi astaxantina, coenzima Q10, berberina), este eficientă în reducerea lipidelor din sânge și în reducerea glucozei din sânge.

O meta-analiză realizată pe 14 studii randomizate controlate a arătat că acest tip de combinații nutraceutice care conțin drojdie de orez roșu japonez îmbunătățesc valorile lipidelor și ale glucozei. În plus, o altă meta-analiză care a avut în prim-plan 352 de pacienți a arătat că drojdia de orez roșu nu crește semnificativ glucoza din sânge, în comparație cu substanțele placebo utilizate.

Ce e bine să mai știi despre complicațiile diabetului?

Complicațiile diabetului apar din cauza efectelor pe termen lung ale nivelurilor crescute de zahăr din sânge (hiperglicemie) asupra organismului. Aceste complicații pot fi rezultatul unor factori multipli, incluzând controlul slab al glicemiei, durata bolii, prezența altor afecțiuni medicale și stilul de viață.

Nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot deteriora pereții vaselor de sânge mici (microvasculare) și mari (macrovasculare). Acest lucru poate duce la complicații cum ar fi retinopatia diabetică, nefropatia diabetică și neuropatia diabetică.

Așa cum am discutat, persoanele cu diabet au adesea niveluri anormale de lipide în sânge, inclusiv colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scăzut și trigliceride prea mari. Aceste anomalii contribuie la ateroscleroză și la complicațiile cardiovasculare. Hipertensiunea este frecvent întâlnită la persoanele cu diabet și poate agrava riscul de complicații cardiovasculare și renale. Hipertensiunea arterială poate accelera, de asemenea, deteriorarea vaselor de sânge și a organelor.

Riscul de complicații crește odată cu durata diabetului. Cu cât o persoană are diabet de mai mult timp, cu atât este mai probabil să dezvolte complicații. Ce este sigur e că lipsa unui control adecvat al glicemiei pe termen lung este un factor major în apariția complicațiilor. Variabilitatea glicemică, în special episoadele frecvente de hiperglicemie, poate deteriora vasele de sânge și nervii.

Stilul de viață contează foarte mult când e vorba de complicațiile diabetuuli: o dietă bogată în zaharuri și grăsimi nesănătoase poate contribui la controlul slab al glicemiei și la dislipidemie, inactivitatea fizică contribuie la rezistența la insulină și la controlul slab al greutății, iar fumatul agravează riscul de complicații cardiovasculare și microvasculare. Afecțiuni cum ar fi sindromul metabolic, obezitatea și bolile cardiovasculare preexistente agravează riscul de complicații al unui pacient cu diabet. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes UK - Complications of Diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications
American Heart Association - Cholesterol and Diabetes
https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/diabetes-complications-and-risks/cholesterol-abnormalities--diabetes
Frontiers - Red Yeast Rice Preparations Reduce Mortality, Major Cardiovascular Adverse Events, and Risk Factors for Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta−analysis
https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2022.744928/full
Studiul „Red Yeast Rice Preparations Reduce Mortality, Major Cardiovascular Adverse Events, and Risk Factors for Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta−analysis”, apărut în Front. Pharmacol., 21 February 2022, Sec. Ethnopharmacology, Volume 13 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fphar.2022.744928, autori: Rong Yuan et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0