Activitatea fizica reduce mortalitatea la pacientii cu diabet [studiu]

Pacientilor cu diabet de tip 2 le-ar putea fi prescrisa activitatea fizica, pentru a-si controla mai bine glicemia (cantitatea de glucoza / zahar care se gaseste in sange) si pentru a-si imbunatati sanatatea inimii.

Aceasta este una dintre recomandarile facute intr-o lucrare de cercetare ce vine de la Asociatia Europeana de Cardiologie Preventiva (European Association of Preventive Cardiology - EAPC), o ramura a Societatii Europene de Cardiologie (ESC - European Society of Cardiology). Lucrarea a fost publicata la jumatatea lunii ianuarie 2019 in "European Journal of Preventive Cardiology" (Jurnalul European de Cardiologie Preventiva).

Este important sa facem miscare

"Stilurile de viata sedentare si dietele nesanatoase sunt cei mai importanti factori care duc la cresterea numarului de pacienti cu diabet de tip 2 si cu probleme cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic. Diabetul dubleaza riscul de mortalitate, dar cu cat pacientii devin mai in forma si slabesc, cu atat mai mult scade acest risc. Din pacate, majoritatea pacientilor nu se implica in programe de exercitii fizice.", a declarat autorul principal, dr. Hareld Kemps, medic cardiolog la Máxima Medical Centre, Veldhoven, citat de medicalxpress.com.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unul din 11 adulti de la nivel mondial sufera de diabet, iar dintre toate cazurile de diabet, 90% sunt reprezentate de diabetul de tip 2. Aproape toti pacientii cu diabet de tip 2 dezvolta complicatii cardiovasculare, care sunt principalele cauze de deces in acest grup de pacienti, subliniaza medicii cardiologi.

Lucrarea de cercetare ofera recomandari practice pentru medici referitoare la modul in care ii pot motiva pe pacienti sa includa activitatea fizica in rutina lor zilnica, sa isi stabileasca obiective usor de atins si usor de masurat si sa creeze programe personalizate de exercitii fizice, pentru ca pacientii sa atinga aceste obiective.

"Nu este suficient doar sa sfatuim pacientii sa faca miscare, ceea ce, de regula, fac medicii. Pacientii trebuie sa fie evaluati pentru comorbiditati, pentru riscurile asociate cu exercitiile fizice si in privinta preferintelor personale. Acest lucru va fi eficient din punctul de vedere al costurilor pe termen lung, asa ca noi trebuie sa ii trezim pe cei care fac politicile publice si pe cei care fac asigurarile de sanatate, pentru a plati pentru asta. Asta necesita ca medicii sa preia fraiele si sa ceara ca programele de acest gen sa fie decontate", a declarat dr. Hareld Kemps.

Pentru inceput, pacientii cu diabet ar trebui sa mearga la medicul lor pentru un plan personalizat prin care sa faca mai multa miscare. De asemenea, exista anumiti pasi pe care pacientii diabetici ii pot face, fara a merge mai intai la un medic, cum ar fi sa faca pauze dese, sa faca miscare (intrerupand astfel orele lungi de stat jos, la birou) si sa faca exercitii fizice de intensitate moderata, cum ar fi plimbarile, un mers alert si mersul pe bicicleta.

Aderarea pe termen lung la un astfel de plan poate fi imbunatatita prin anumite mici "trucuri": de pilda, pacientul cu diabet isi stabileste la inceput niste obiective usor de atins, care sunt masurabile, iar medicul adapteaza planurile de exercitii fizice la preferintele pacientului. Consilierea de la distanta pare si ea o solutie promitatoare, mai spun expertii, iar pacientii se pot monitoriza singuri cu ajutorul ceasurilor inteligente, care trimit informatiile la un medic specialist, pentru a primi feedback de la acesta.

Obiectivele specifice (clare) si practice tind sa fie motivationale, mai spune dr. Kemps. "Pentru o persoana in varsta, acest lucru s-ar traduce prin urcarea scarilor din locuinta sau din bloc sau mersul pe jos pana la supermarket - obiective usor de atins care chiar le pot imbunatati pacientilor calitatea vietii. Un stimulent este ca datorita controlului mai bun asupra glicemiei, acest pacienti s-ar putea sa aiba nevoie sa foloseasca mai putine medicamente.", subliniaza dr. Hareld Kemps.

Controlul glicemic si o stare mai buna a sistemului cardiorespirator sunt doua dintre tintele "de dorit" in cazul pacientilor diabetici. Ambele se imbunatatesc odata cu exercitiile si antrenamentele, modificarile lor pot fi masurate si in acelasi timp, ele sunt asociate cu bunastarea pacientului, cu morbiditatea si mortalitatea. In plus, activitatea fizica ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a lipidelor daunatoare din sange.

In incheiere, dr. Kemps spune ca tipul si intensitatea exercitiilor fizice trebuie sa fie personalizate in functie de fiecare pacient in parte. Unele exercitii, de pilda, nu sunt sigure pentru pacientii care dezvolta aritmii in timpul efortului fizic sau cei care au ischemie (fluxul sangvin catre inima este limitat).

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Exercise training for patients with type 2 diabetes and cardiovascular disease: What to pursue and how to do it. A Position Paper of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC)", publicat in 2019, in European Journal of Preventive Cardiology, autori: Hareld Kemps, Nicolle Kränkel, Marcus Dörr, Trine Moholdt, Matthias Wilhelm, Francesco Paneni, Luis Serratosa, Erik Ekker Solberg, Dominique Hansen, Martin Halle, Marco Guazzi.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0